Sastanak iza zatvorenih vrata u Davosu: O čemu su razgovarali Vučić, Plenković, Zaev i Zvizdić?

Rasprava je održana jutros u osam sati i bila je zatvorena za javnost

  • 41

Poslednjeg dana Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu, koji je okupio političke i poslovne čelnike, održan je panelu na temu "Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu". Ovaj rasprava u kojoj su učestvovali lideri sa ovog prostora bila je zatvorena za javnost.

Na panelu "Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu" su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, prvi čovek makedonske Vlade Zoran Zaev, kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Rasprava je održana jutros u osam sati i bila je zatvorena za javnost. Kako nam je objašnjeno, na taj način se stvara utisak ekskluziviteta i učesnici otvorenije raspravljaju o temi.

Posebni naglasak na panelu stavljen je na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmene i konkurentnosti te ulazak u četvrtu industrijsku revoluciju.

Vučić i Zaev - Foto: Predsedništvo Srbije

MANJE ZABIJANJA NOŽEVA U LEĐA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Hrvatska i Srbija moraju imati mnogo bolje odnose ukoliko žele opstati te da ceo region mora da prestane da razmišlja o prošlosti i okrene se budućnosti.

- Ono što ne ide sjajno, zbog čega nisam srećan, to su politički odnosi u regionu - rekao je Vučić u izjavi za Hinu i HRT na marginama Foruma u Davosu.

- Tu uvek ima bezbroj problema, viška prošlosti i manjka razmišljanja o budućnosti, ali je to valjda karakteristika svih nas i to je ono što ćemo morati da menjamo - rekao je Vučić, posle ušešća na pomenutom panelu i neformalnog susreta sa Plenkovićem..

Istakao je da su ekonomski odnosi mnogo bolji od političkog stanja u regionu.

- Ja mislim da Srbi i Hrvati kao narodi, ne samo srpska i hrvatska država, bez obzira na emocije koje nisu uvek dobre, moraju imati mnogo bolje odnose ukoliko želimo opstati jedni i drugi - kazao je Vučić.

Dodao je da će Srbi i Hrvati naći puteve saradnje kada počnu manje razmišljati kako da "zabiju nož u leđa jedni drugima" i više se okrenu budućnosti.

- Ja u to apsolutno verujem i ne zato što to govorim pred vama, to govorim svaki dan i u Beogradu - istakao je šef srpske države.

Za Srbiju su odnosi Beograda i Prištine, pak, goruće prianje. Naglasio je da je kosovsko uvođenje carina na robu iz Srbije suprotno svim evropskim normama.

Kazao da je su mu u Davosu svi važni evropski i svetskih akteri rekli da su protiv tih taksi.

- Da budem iskren, to je samo dodatni problem jer se onda pitam kako te takse opstaju - izjavio je Vučić.

Među drugim problemima spomenuo je novu inicijativu SDA da oceni ustavnost naziva Republike Srpske.

- To je dejtonska kategorija, to je ustavna kategorija BiH i ne mogu to raditi i očekivati podršku sveta - kazao je predsednik Srbije.

VIDEO: Vučić o osudi najave pokušaja ukidanja imena Republike Srpske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    25. januar 2019 | 12:59

    Nama treba da bude bitno da ,šta god pričali, pozitivno se odrazi na našu državu!

  • Ina

    25. januar 2019 | 12:55

    Sigurno o korisnim stvarima za nasu drzavu jer se vidi da se maksimalno bore za svoj narod.

  • SASA

    25. januar 2019 | 15:27

    Pa o regionu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA