≫ 

"Okršaj" pred članicama SB UN! Čitaku tvrdila da je Kosovo nezavisno, Dačić pitao: Ako je tako, zašto onda Srbija plaća vaše dugove (FOTO)

Do poslednjeg momenta bilo je neizvesno da li će sednica biti održana jer su se četiri zemlje, SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska, protivile da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu sednice

  • 78

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o novom izveštaju o radu Unmika. Srbiju je predstavljao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok je u ime Prištine govorila Vljora Čitaku, ambasadorka tzv. Kosova u SAD.

Sednicu su obeležili oštro suprostavljeni stavovi predstavnika članica. Od poziva šefa Unmika Zahira Tanina na nastavak dijaloga, preko poruke ministra spoljnih poslova Srbije da će se dijalog nastaviti kada takse na Kosovu budu ukinute do izjave prištinske predstavnice Vljore Čitaku da će biti "drame i sukoba" ako Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu udržavu.

23.20 - INDONEZIJA OSUDILA FORMIRANJE "VOJSKE KOSOVA"

Predstavnik Indonezije je poručio da njegova zemlja osuđuje takse Prištine i formiranje "Vojske Kosova".

Predstavnik Indonezije je poručio da njegova zemlja osuđuje takse Prištine i formiranje "Vojske Kosova"-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

On se prisetio da je detinjstvo proveo u Jugoslaviji, gde su "narodi živeli zajedno u harmoniji i sreći" i kaže da bi "želeo to opet da vidi".

23.00 - KINA PODRŽALA SRBIJU: POZIVA SE NA REZOLUCIJU 1244

Predstavnik Kine se poziva na Rezoluciju UN 1244 i dodaje da političko rešenje kosovskog pitanja mora biti u skladu sa njom.

22.50 - PREDSTAVNIK RUSIJE: DELIMO STAVOVE SRBIJE

Ruski predstavnik, Vasilij Nebenzja, zahvalio se Ekvatorijalnoj Gvineji i rekao da Čitaku nije odgovorila na ono što je rekao Ivica Dačić.

Ruski predstavnik, Vasilij Nebenzja-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

- Smatrate da je ovo parada? Što ste došli onda? Ionako vas niko nije ni zvao - rekao je predstavnik Rusije Flori Čitaku, kao odgovor na njenu tvrdnju da je sednica SB UN o Kosovu i Metohiji obična "parada".

On je kritikovao Specijalni sud za zločine OVK i rekao da je neprimereno da bivši tužilac Haškog tribunala, Džefri Najs, sada brani optužene.

22.45 - FRANCUSKA PREDSTAVNICA PODRŽALA STAVOVE VELIKE BRITANIJE

22.40 - SAD TRAŽI OD PRIŠTINE UKIDANJE TAKSI

- SAD nastavljaju da podržavaju dijalog Kosova i Srbije, i verujemo da je ovo jedinstvena prilika za postizanje sporazuma - rekao je američki predstavnik Džonaton Koen.

Američki predstavnik Džonaton Koen-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

On je objasnio da to znači da Kosovo hitno treba da ukine takse i pozvao obe strane na normalizaciju odnosa.

- Dijalog mora biti prioritet i jednoj i drugoj strani, kao i normalizacija odnosa - poručio je predstavnik SAD na sednici SB UN.

22.35 NEMAČKI AMBASADOR: MANJE RASPRAVE O KOSOVU UN

Nemački ambasador Kristof Hojsgen poručio da, ukoliko dve strane žele u evropsku zajednicu, treba da nastave bez taksi i trgovinskih barijera.

Nemački ambasador Kristof Hojsgen poručio da, ukoliko dve strane žele u evropsku zajednicu, treba da nastave bez taksi i trgovinskih barijera-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

- Nezavisno Kosovo je jedini način da Srbija uđe u Evropsku uniju. Odbijanjem da to prihvati, Srbija "sama sebi puca u noge" - rekao je ambasador nemačke u UN.

22.30 - VELIKA BRITANIJA NE ODUSTAJE OD STAVA: PITANJU KIM NIJE MESTO NA SB UN

Predstavnica Velike Britanije Karen Pirs ponovila je protivljenje raspravi UN o pitanju Kosova i Metohije i pozvala se na "priliku koju Srbiji pruža dijalog pod okriljem EU", koju je Velika Britanija i sama napustila.

Predstavnica Velike Britanije Karen Pirs ponovila je protivljenje raspravi UN o pitanju Kosova i Metohije -Prinstkrin: UN Web TV

22.15 PROVOKACIJA PRIŠTINSKE PREDSTAVNICE: DOK NAS NE PRIZNATE BIĆE DRAME I SUKOBA

Vljora Čitaku je na sednici u Njujorku poručila da će biti "beskrajne drame i sukoba" dok Srbija ne prizna "Kosovo" kao ravnopravnog partnera.

Ona se osvrnula na delovanje OVK, o kom je ministar Dačić govorio, i rekla da je ta organizacija bila borac protiv režima Slobodana Miloševića, a pokušaj borbe srpske vojske sa pripadnicima Oslobodilačke Vojske Kosova, predstavila je kao "silovanje žena i ubijanje dece".

22.05 PREDSTAVNICA VLASTI U PRIŠTINI SE OBRATILA ČLANICAMA SB UN

Ambasadorka tzv. Kosova u SAD izrazila je negodovanje zbog rasprave o Kosovu i poručila da su "takse direktan odgovor na agresivnu i brutalnu kampanju srpske vlade prema Kosovu".

Ambasadorka tzv. Kosova u SAD izrazila je negodovanje zbog rasprave o Kosovu i poručila da su "takse direktan odgovor na agresivnu i brutalnu kampanju srpske vlade prema Kosovu"-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

- Srbija uslovljajva dijalog uklanjanjem taksi - kazala je Čitaku i ponavila da je odluka o taksama direktan odgovor na "agresivnu i brutalnu" kampanju srpske vlade protiv Kosova.

Prema njenim rečima, takse nisu problem već su samo izgovor Beograda za odbijanje da sedne za sto sa Prištinom u Briselu.

Ona je na sednici SB UN posvećenoj Kosovu više puta ponovila da ne može da shvati zašto se SB UN ponovo sastaje i češće govori o Kosovu, nego o Siriji, Jemenu, Venecueli gde, prema njenim rečima, postoje pravi problemi.

- Neprihvatljivo je da je Srbija pretvorila ovo telo u teatar koji je postao scena za Srbiju da priča svoju bajku svetu, izmišljenje priča u koji ne sami ne veruje - rekla je Čitaku i dodala da su sednice izgubile svoju svrhu.

Ona je pozvala članice bezbednosti da prekinu, kako je rekla, ovu parodiju i šaradu.

Foto: Wikipedia/Yuryi Abramochkin / Юрий Абрамочкин/RIA Novosti, Tanjug/Sava Radovanović

Takođe je optužila Srbiju da nije iskrena u angažovanju u dijalogu o normalizaciji i istakla da se neće voditi dijalog o postojanju Kosova kao slobodne države.

- Želimo da razgovaramo o izgradnji konstruktivnog odnosa među susedima kao ravnopravni, ali tu leži problem, Srbija se protivi ideji da je Kosovo ravnopravno, zato stalno stvaraju drame - kaže ona.

Osvrnula se i na nedavnu odluku Prištine o Trepči optuživši Beograd "neokolonijalnu" reakciju.

Kosovo neće pregovarati o Trepči ili nekom drugom resursu, oni su na Kosovu i pripadaju Kosovu, tvrdi ona i dodaje da Srbija treba da želi mir, a ako to zaista želi onda mora da radi na tome.

Ona je optužila Beograd i da vrši pritisak na Srbe na KiM i da sprečava njihovu integraciju te da ih koristi kao instrument za svoju politiku destabilizacije.

22.00 - DAČIĆ: AKO JE KOSOVO NEZAVISNO, ZAŠTO SRBIJA PLAĆA NJEGOVE DUGOVE?

Umesto pridržavanja onoga što je određeno dijalogom, Priština je donela jednostranu odluku da konfiskuje imovinu rudnika Trepča, rekao je šef srpske diplomatije.

- Želeo bih da podsetim da iako je tzv. Kosovo članica Svetske banke i MMF, Srbija je do danas otplatila 750 miliona USD kredita i treba da otplati još više od 200 miliona USD duga koji se odnose na korisnike sa KiM - rekao je Dačić i uputio pitanje zvaničnicima Prištine:

- Ako je Kosovo nezavisno, zašto Srbija otplaćuje vaše dugove?

22.00 - SRBIJU BRINE IZBOR RATNOG ZLOČINCA ZA SAVETNIKA PREMIJERA TZV. KOSOVA

Srpski ministar je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da je za savetnika premijera tzv. Kosova imenovan ratni zločinac Suljejman Seljimi, što je osudio i američki ambasador u Prištini.

Srpski ministar je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da je za savetnika premijera tzv. Kosova imenovan ratni zločinac Suljejman Seljimi, što je osudio i američki ambasador u Prištini-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

- Da li stalni napadi na povratnike i njihovu imovinu, pritisci i nasilje niskog intenziteta, diskriminacija i netolerancija, vama govore da je cilj, proklamovan pre dvadeset godina, zaista i ostvaren ili smo spremni zarad političkih ciljeva i strateških konsideracija da "zatvorimo oči" nad onim što se dešava i tvrdimo da je situacija mirna i stabilna - pitao je Dačić.

On je pozdravio započete aktivnosti "Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva" na saslušanju pojedinih lica sa KiM i izrazio nadu da će uskoro biti podignute i prve optužnice, posebno imajući u vidu značaj ovog koraka u procesu rasvetljavanja zločina izvršenih na pripadnicima srpskog stanovišta i drugih nealbanaca na KiM.

- Izvesno je da postoje brojni dokazi o zločinima koji su počinjeni, a sada je najvažnija stvar da se najzad u nekoj sudskoj instanci privode ljudi na saslušanje i sa krivičnim prijavama za zločine nad Srbima i ostalim nealbancima, što do sada nikad nije urađeno. Važno je istaći da je veliki broj pripadnika srpske i albanske nacionalnosti koji su bili u zatvorima te takozvane Oslobodilačke vojske Kosova ubijen, jedan broj njih je pobegao, neki su pušteni. Komisija za nestala lica Srbije i dalje vodi evidenciju o više od 580 lica srpske i nealbanske nacionalnosti koji su bili u oko 140 ilegalnih zatvora. Verujemo da će se istraga nastaviti, jer postoji mnogo informacija i dokaza. Neophodno je da se sprovede i temeljna istraga o "žutoj kući" i zločinima koji su tamo počinjeni. Nadamo se da će Priština sarađivati sa nadležnim institucijama u cilju kažnjavanja ovih zločina, ali činjenica da je Seljimi postavljen za savetnika, ne ostavlja nam mnogo prostora za optimizam - rekao je on.

21.45 - PRIŠTINA IMA PODRŠKU POJEDINIH ČLANICA SB UN

U obraćanju na sednici Saveta bezbednosti, Dačić je ukazao da Priština, iako povlači jednostrane mere, ima podršku pojedinih članica ovog tela.

U obraćanju na sednici Saveta bezbednosti, Dačić je ukazao da Priština, iako povlači jednostrane mere, ima podršku pojedinih članica ovog tela-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

Odluka Prištine o taksama je politička, a cilj je da se zaustavi dijalog - rekao je Dačić i ukazao da je odluka o taksama usledila posle debakla prilikom pokušaja za prijem Kosova u Interpol.

- S obzirom da se pokazalo da bez posledica mogu da preduzimaju i sprovode jednostrane destabilizujuće odluke i mere, da krše postignute dogovore i silom upadaju na teritoriju sa većinskim srpskim stanovništvom, Priština nastavlja sa takvim delovanjem. Tako smo danas suočeni sa situacijom da ne samo da nije formirana Zajednica srpskih opština, već se nakon upada ROSU na sever Kosova, u novembru prošle godine, i uvođenja drakonskih taksi na srpske proizvode, kao i hapšenja četvorice Srba u Kosovskoj Mitrovici u brutalnoj akciji ROSU, nastavlja sa daljim pokušajima preuzimanja severa Kosova, zahtevima za tzv. ujedinjenjem severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice. Ovi zahtevi predstavljaju ništa drugo do još jedan pokušaj zastrašivanja Srba koji tamo žive, paravan za potpuno preuzimanje srpskog dela grada tako da Srba tamo više ne bude, kao što ih i nema u južnom delu Kosovske Mitrovice - rekao je Dačić.

21.40 - DAČIĆ PRED SB UN: SVI ŽELIMO DA SE PITANJE KOSOVA REŠI

Ivica Dačić je obraćanje počeo zahvaljivanjem generalnom sekretaru UN na izveštaju, kao i Ekvatorijalnoj Gvineji na tome što je ovu temu uključila u dnevni red SB UN.

- Mi smo sednicu tražili da bismo obezbedili mir u regionu - rekao je Dačić i poručio da "svi želimo da se pitanje Kosova i Metohije reši i da Kosovo ne bude više tema ovih sednica".

Verujem da možemo da nađemo zajednički jezik i da više tema KiM ne bude tema Saveta bezbednosti-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

- Verujem da možemo da nađemo zajednički jezik i da više tema KiM ne bude tema Saveta bezbednosti. Međutim, mi smo daleko od toga. Sada smo na prekretnici i zato je važno da razgovaramo. Pregovori Beograda i Prištine traju sedam godina i napravili smo napredak. Svi znamo zašto su pregovori zaustavljeni. Mogu da kažem da se Srbija uzdržala od jednostranih poteza, iako nije došlo do formiranja ZSO, kao i posle otimanja Trepče. Do blokade rezgovora došlo je do taksi Prištine - izjavio je on.

Srpski ministar je skrenuo pažnju i na nelegalno formiranje tzv. Vojske Kosova, što je sve dovelo do dodatne nestabilnosti regije.

21.20 - DEO SEDNICE O KOSOVU POČEO OBRAĆANJEM ŠEFA UNMIKAZAHIRA TANINA

Poručio je da je dijalog neophodan, a da sadašnji razvoj odnosa Beograda i Prištine komplikuje atmosferu dijaloga.

Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

On se obratio putem video linka iz Prištine i poručio da je umesto namere za nastavak dijaloga i, kako je rekao, smirivanja tenzija, bilo distrakcija, te da je nejedinstvo stavova dveju strana po tom pitanju dostiglo "kritičnu tačku".

- Nema sumnje da se lideri obeju strana suočavaju sa ozbiljnim izazovima. Međutim, minimalan uslov za nastavak dijaloga jeste pronalaženje načina da se prilike stabilizuju, a ne uznemiravaju - izjavio je.

Takva situacija, kazao je Tanin, povećava zabrinutost o održivosti koalicione kosovske vlade.

Šef Unmika je istakao da je u proteklom periodu puno pažnje bilo usmereno na stopostotno povećane takse na robu iz Srbije i BiH, o čemu je prištinska vlada odluku donela u novembru prošle godine.

Tanin je naglasio potrebu za nastavkom podrške svih članica Saveta bezbednosti za obnovu angažovanja Beograda i Prištine.

- Smanjivanje tenzija, jačanje međusobnog poverenja i uklanjanje prepreka za dijalog od ključne su važnosti za stabilnost u regionu - rekao je šef Unmika.

Podsetio je da je u međuvremenu proširen prištinski tim za nastavak dijaloga, ali je dodao da je neophodno da "dve strane" učine više kao bi se pripremio teren za dogovor koji bi mogao biti postignut.

Podsetio je i da je u decembru kosovska skupština usvojila tri zakona koji se tiču aktivnoti Kosovskih bezbednosnih snaga. Ti zakoni, dodao je, nisu bili podržani od srpskih poslanika.

Šef Unmika je ocenio da sadašnji razvoj odnosa Prištine i Beograda komplikuje napore da se stvori atmosfera u kojoj bi moglo doći do dobrog dijaloga i postizanja kompromisa. Sve to, poručio je Tanin, ukazuje na potrebu posvećanosti Unmika u izgradnji uzajamnog poverenja među pripadnicima svih manjinskih zajednica.

21.00 - POČELA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN U NJUJORKU

Sednica je počela u 21 sat po srednjoevropskom vremenu, izveštajem o Sudanu.

Dačić se uoči početka sednice sastao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Ivica Dačić se uoči početka sednice sastao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Do poslednjeg momenta bilo je neizvesno da li će sednica biti održana jer su se četiri zemlje, SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska, protivile da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu sednice.

Velika Britanija tražila je da se pitanje Kosova zauvek skine sa dnevnog reda Saveta bezbednosti, dok Amerikanci smatraju da sednice treba da se održavaju dva puta godišnje.

Rusija je predložila da se sednice održavaju na četiri meseca.

(Telegraf rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    7. februar 2019 | 23:25

    UN rezolucija R-1244 lepo kaze im UN REZOLUCIJA i od koga je doneta a doneta je u UN i u UN se mora resavati pitanje Nato EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije a ne u EU i Briselu jer Nato-EU na Kosovu i Metohiji nije neutralan vec logisitka stvaranje albanske OVK drzave na tlu juzne Srbije Kosovo i Metohije...Ko kontrolise Nato i EU na Kosovu ? NIKO jos ONI SVE RADE DA SE POTPUNO UGASI RASPRAVA U UN KO KOSOVU I METOHIJI ... Da predsednik prekine ovaj CIRKUS sa obilaskom centralne Srbije i da vrati u UN R-1244 i prekine sve sa Briselom !

  • Rastko

    8. februar 2019 | 08:01

    Oni kao ne znaju a mi im kao objasnjavamo a narod nek je mekike !

  • Rastko

    8. februar 2019 | 08:07

    E pa znate STA, kad se uzme kredit onda treba da se ZNA za STA se trpi i jedu gloginje !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA