≫ 

U Beogradu održan 12. po redu protest "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama": Šetalo se i u drugim gradovima Srbije i dijaspori (FOTO)

Kao što je i najavljeno, od strane organizatora, okupljenima se prvo obratio predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, a posle njega će govoriti Dragana Rakić, potpredsednica DS i psiholog Žarko Trebješanin

  • 54

Večeras je u Beogradu održan 12. po redu građanski protest, pod parolom "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama" , iza kojeg stoji i deo opozicije. Okupljanje građana koji protestuju protiv aktuelne vlasti počelo od 18 časova ispred platoa kod Filozofskog fakulteta, gde ih je pozdravio jedan od organizatora i poručio da će im se obratiti predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, posle njega Dragana Rakić, potpredsednica DS i psiholog Žarko Trebješanin.

- Dobro veče, časna i hrabra Srbijo. Zdravstveni radnici su odlučili da podrže mirne proteste jer smo nezadovoljni statusom i položajem, i uslovima u kojima lečimo ljude. Svima smo se obraćali, ali niko nije odgovorio. Moje poštovanje hrabroj i časnoj Srbiji koja je izašla na ulice. Preti nam propast sistema, a napuštanje Srbije nije više stvar principa trbuhom za kruhom, već je razlog bahatost i bezobrazluk sa kojima smo suočeni. Tome se mora stati na put - rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Panić je istakao da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar ugrozio zdravlje i bezbednost građana pošto tokom posete predsednika Vučića hematoonkološkom odeljenju nije ispoštovana nijedna procedura kako bi se zaštitio život obolele dece.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Moramo tu bahatost konačno zaustaviti. Neću da pravdam kolege koje nisu imale dovoljno snage da to zaustave. Tu odgovornost ne nosi predsednik Vučić, on nije kompetentan, on ne zna ništa o medicini. To što je dobio ideju da poseti takvu instituciju, stvar je marketinga i politike. Odgovoran je ministar Lončar - istakao je Panić.

Dragana Rakić je rekla da je danas formirana Asocijacija slobodnih odbornika. Ona je podsetila da su odbornici bili od samog početka pod pritiskom SNS, da je do prekomponavanja vlasti i došlo pritiskcima, ucenama i pretnjama. Oni koji su rekli ne, do danas su mnogo toga pretrpeli, dodala je, navodeći da su bili izloženi pretnjama, pritiskcima, ucenama, fizičkim maltretiranjima, medijskom linču.

- Večeras je sa vama 687 odbornika koji su rekli "ne" Vučićevoj diktaturi", navela je. Kolika je cena toga, svako od nas zna, pogotovo oni koji dolaze iz malih sredina, jer je Srbija puna "malih Vučića - navela je.

Među govornicima bio je i psiholog Žarko Trebješanin koji je poručio da Srbiji nije potreban vladar već sistem u službi građana i da su nam, umesto pojedinca, potrebne institucije i vladavina prava.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Posle obraćanja učesnika, građani su formirali kolonu, na čijem čelu je razvijen natpis "1 od 5 miliona" i krenuli u šetnju, ali ovog puta drugom trasom.

Oni su Uzun Mirkovom ulicom stigli do Pariske, a potom skrenuli u Ulicu kneza Sime Markovića, zatim u Brankovu, da bi kod Terazijskog tunela napravili bakljadu.

Demonstranti su Terazijski tunel, koji su nazvali "tunel laži Aleksandra Vučića", oblepili plakatima na kojima su odštampane izjave Aleksandra Vučića iz 2012. godine, a jedna od njih je "U predstojećim reformama penzioneri neće platiti nijedan jedini dinar".

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Posle toga su se uputili ka Svetogorskoj ulici, a ispred RTS-a takođe napravili bakljadu i poručili da "uprkos svim lažima koje se propagiraju, Srbija se umiriti ne može".

Skup je završen ispred REM-a.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Uoči protesta, u Velikoj sali opštine Stari grad od 16 časova održana je osnivačka skupština Asocijacije slobodnih odbornika, a na dnevnom redu sastanka bilo je usvajanje Manifesta za delovanje Asocijacije slobodnih odbornika.

ŠETALO SE I U DRUGIM GRADOVIMA SRBIJE I DIJASPORI

Nezadovoljni građani večeras su šetali i u Kragujevcu, Brusu, Aleksandrovcu, Pirotu, Smederevskoj Palanci i Jagodini.

Kao i do sada građani Kragujevca su se okupili na platou RK "Beograd", odakle su krenuli u protesnu šetnu centralnim gradskim ulicama.

Na kraju šetnje, na Đačkom trgu, govoriće studentkinja Milica Stojković, Vladimir Marović iz kraljevačkog "Lokalnog fronta" i sportski komentator Milojko Pantić.

Na četvrtom protestu građana u Jagodini govorio je reditelj Janko Baljak. Podsetio je okupljene da se protesti održavaju u 60 gradova Srbije i najavio da će se širiti, kako je rekao, sve dok aktuelni korumpirani vlastodršci ne odu sa vlasti. Građani su potom prošetali glavnom ulicom, do gradske skupštine.

U Beču je danas, ispred kuće Evropske unije, nekoliko stotina građana pružilo podršku protestima u Srbiji.

Sličan skup se održao i u Pragu, a organizatori su poručili da zahtevaju od vlasti u Srbiji da im se, kao dijaspori, omogući da mogu da izlaze i glasaju na slobodnim i fer izborima, po svim ambasadama i konzulatima u inostranstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA