≫ 

Johanes Han, Brnabić i Vučić svečano otvorili Golubačku tvrđavu: Predsednik Srbije najavio nove projekte i ulaganja u ovaj kraj (FOTO) (VIDEO)

Obnova tvrđave počela je u septembru 2014. godine i u nju je uloženo 8,5 miliona evra, od toga 8,36 miliona evra u rekonstrukciju - rekle je direktorka Društva za razvoj turizma tvrđave Golubački grad Iskra Maksimović

  • 62

Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku, Johanes Han, svečano je otvorio obnovljenu Golubačku tvrđavu zajedno sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem, a prisutan je bio i veliki broj gostiju i građana, kao i ambasdor EU u Srbiji Sem Fabrici.

Johanes Han, svečano je otvorio obnovljenu Golubačku tvrđavu zajedno sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije je rekao da je sumnjao da će se projekat završiti na "ovako veličanstven način", ali zahvaljujući austrijskoj razvojnoj agenciji, ljudima iz Evropske unije i Srbije, to danas izgleda "veličanstveno".

- Postoji jedna izreka, a to je da "istorija nikad ne kaže zbogom, nego vidimo se kasnije" i to se desilo upravo ovde. Golubac je dokaz neskrivene lepote koja postoji u Srbiji, ali u koju treba ulagati. Ovde imamo bezbroj fantastičnih mogućnosti i nijedan izgovor da ih ne iskorostimo - rekao je predsednik Srbije.

On je poručio Johanesu Hanu da Srbija ima bezbroj ideja koje bi bile višestruko korisne za Srbiju, ali i Rumuniju, novac je jedino što je potrebno.

Fabrici je podsetio da je mnogo godina rada iza nas i da je otvoreno zdanje koje je lepše nego ikad.

- EU radi na obnovi kulturnog nasleđa u Srbiji i poslednjih godina je sve napore usmerila na objekte kao što su Sinagoga u Subotici i utvrđenje e u Baču i Pirotu, a da je rekonstruisana Golubačka tvrđava "novi dragulj na kruni -rekao je Fabrici i istakao da EU pomaže Srbiji u raznim oblastima, ali i u kulturi i poručio da ''EU zajednica kulture i ljudi''.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolas Luteroti rekao je da je ta zemlja u obnovu Golubačke tvrđave investirala 600.000 evra i da je Austrijska razvojna agencija upravljala rekonstrukcije tvrđave koji je, kako je istakao, deo većeg projekta EU.

- Danas smo okruženi istorijom, ali u isto vreme govorimo o budućnosti EU sa ciljem da doprinese socijalno-ekonomskom napretku Srbije i razvoju donjeg Podunavlja kao turističke regije - kazao je Luteroti i dodao da Dunav povezuje Srbiju i Austriju.

Mnogi ljudi iz ovog kraja žive u Austriji, Dunav povezuje naše dve zemlje, primetio je Luteroti te ponovio da Austrija podržava evropski put Srbije, uz nadu da Dunav više neće biti spoljna granica Unije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Direktorka Društva za razvoj turizma Tvrđava Golubački grad Iskra Maksimović 29.mart istorijski datum za Golubac i izrazila zadovoljstvo zbog otvaranja obnovljene Golubačke tvrđave koja je, kaže, do sada bila vojno utvrđenje, a od danas je prvi put otvorila kapije turistima.

- Oni će slušati čudesne price o istoriji tvrđave, gledati u Dunav i učiti o narodina koji su nekada živeli ovde - rekla je Maksimović.

Podsetila je da je obnova Golubačke tvrđave počela u septembru 2014.godine i naglasila da je cilj tog projekta da na drugačiji način poveže kulturu i turizam i da su ršenje našli u okviru Dunavske strategije.

- Naš dugoročni cilj je ekonomsko jačanje ovog kraja, al ii dobrobit i kvalitetan život za 115 miliona koji žive na obalama Dunava, odnosno u zemljama potpisnicama Dunavske strategij - rekla je Maksimović i zahvalila svima koji su finansirali i podržali rekonstrukciju tvrđave.

Obnova tvrđave počela je u septembru 2014. godine i u nju je uloženo, kako kaže direktorka Društva za razvoj turizma tvrđave Golubački grad Iskra Maksimović 8,5 miliona evra, od toga 8,36 miliona evra u rekonstrukciju i ta sredstva su izdvojena iz dva IPA fonda (2011. i 2016), a jedan deo je dala Austrijska razvojna agencija. Država Srbija je uložila oko 400. 000 evra u opremanje Vizitorskog centra i razvoj infrastrukture u podnožju tvrđave.

Turisti koji će u subotu moći da vide celokupan obnovljen kompleks i koje čekaju brojna iznenađenja, zapravo do sada nisu imali mogućnost da uđu u samu tvrđavu iz bezbednosnih razloga.

Sada će moći da obiđu sedam od devet kula i Palatu, prostor od 600 kvadratnih metara, u kojoj će biti digitalna prezentacija istorijata tvrđave i projekcije filmova o rekonstrukciji. Maksimović naglašava da je Palata, izgrađena blizu Dunava, sama po sebi vrlo atraktivna, a uz hologram sa 3D modelom tvrđave i digitalnim prezentacijama biće još zanimljivija posetiocima.

Video: Srbijo, ovo je tvoja tvrđava Golubac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • star

    29. mart 2019 | 12:48

    Zahvaljujući i velikoj donaciji EU, Biser Srbije Golubačka tvrđava je zasjala punim sjajem.

  • Milena

    29. mart 2019 | 12:31

    Izgled tvrdjave je sada zaista prelep, sve pohvale.

  • LOla

    29. mart 2019 | 13:25

    Obnovljena tvrđava je sada prava turistička destinacija u istočnom delu Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA