52

Uz pesmu "Podmoskovske večeri" položena urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković: Porodica nije prisustvovala sahrani (FOTO) (VIDEO)

Urna sa posmrtnim ostacima je položena ispod lipe u dvorištu gde počiva i njen suprug

Mira Marković, komemoracija
Foto: Marko Jovanović

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je danas u zajedničku grobnicu pored supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, u dvorištu njihove kuće u Požarevcu.

15:37 - GOVOR ODRŽAO I BIVŠI ZET PORODICE MARKOVIĆ - MILOŠEVIĆ

Slobodan Bulatović se obratio u ime porodice. On je pročitao pismo Marije Milošević, sa kojom je bio u braku.

15:34 - UZ PESMU "PODMOSKOVSKE VEČERI" POLOŽENA URNA

Uz pesmu "Podmoskovske večeri" urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković položena je u grob.

Uz pesmu "Podmoskovske večeri" urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković položena je u grob-Foto: Telegraf

15:16 - GOVOR DRŽI I MOMIR BULATOVIĆ

Momir Bulatović je, tokom govora koji je održao na grobu Mirjane Marković i Slobodana Miloševića, zatražio aboliciju za porodicu Milošević.

15:07 - GOVOR DRŽI MILOVAN BOJIĆ

Posle opela okupljenima se obratio Milovan Bojić, nekadašnji ministar zdravlja.

Posle opela okupljenima se obratio Milovan Bojić, nekadašnji ministar zdravlja-Foto: Marko Jovanović

- Posle skoro dve decenije vratila si se kod svog supruga - rekao je Bojić.

15:00 - ŠTA PIŠE NA URNI SA POSMRTNIM OSTACIMA MIRJANE MARKOVIĆ?

Na urni, od koje se bivši zet Mirjane Marković nije odvajao, ispisana je posebna poruka.

Na urni, od koje se bivši zet Mirjane Marković nije odvajao, ispisana je posebna poruka-Foto: Marko Jovanović

14:56 - IVICA DAČIĆ POSLAO VENAC

Lider SPS Ivica Dačić ne prisustvuje sahrani Mire Marković. On je poslao venac, koji su u njegovo ime doneli Đukić Dejanović i Obradović.

Lider SPS Ivica Dačić ne prisustvuje sahrani već je poslao venac, koji su u njegovo ime doneli Đukić Dejanović i Obradović-Foto: Marko Jovanović

14:49 - STIGLI PREDSTAVNICI SPS

Na opelo su došli i Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović i Vladan Zagrađanin, visoki predstavnici SPS.

Na opelo su došli i Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović i Vladan Zagrađanin, visoki predstavnici SPS-Foto: Marko Jovanović

14:43 - STIGAO SVEŠTENIK EPARHIJE BRANIČEVSKE

Sveštenik Eparhije braničevske, koji će održati opelo, stigao je u dvorište Miloševića.

Sveštenik Eparhije braničevske koji drži opelo-Foto: Marko Jovanović

14:38 - VELIKA GUŽVA U DVORIŠTU

Dvorište porodične kuće Miloševića malo je da primi sve koji su želeli da prisustvuju sahrani Mirjane Marković.

Među prisutnima su i advokat Zdenko Tomanović, nekadašnji branilac Slobodana Miloševća i počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić .

14:33 - MILOŠEVIĆ SAHRANJEN POD KRSTOM, A MIRA ĆE BITI POD "PIRAMIDOM"

Milošević sahranjen pod krstom, Mirjana Marković će počivati pod "piramidom"-Foto: Marko Jovanović

Na grobu Mirjane Marković neće biti postavljen krst, već "piramida" koja se koristi prilikom sahrana ateista.

14:29 - URNU U RUKAMA DRŽI BIVŠI ZET

Urnu sa posmrtnim ostacima u rukama drži bivši zet Slobodan Bulatović, bivši muž Marije Milošević-Foto: Marko Jovanović

Urnu sa posmrtnim ostacima u rukama drži bivši zet Slobodan Bulatović, bivši muž Marije Milošević.

14:23 - ISPRED KUĆE MILOŠEVIĆA POSTAVLJENA BEZBEDNOSNA OGRADA

Ispred porodične kuće Miloševića postavljena je bezbednosna ograda. Tu se nalazi i saobraćajna policija koja pomaže oko regulisanja saobraćaja, jer je parkiran veći broj automobila.

Građani čekaju da uđu u dvorište, gde će pod čuvenom lipom biti položena urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković-Foto: Marko Jovanović

Građani čekaju da uđu u dvorište, gde će pod čuvenom lipom biti položena urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković.

14:13 - SAHRANI ĆE PRISUSTVOVATI I ZORICA BRUNCLIK SA SUPRUGOM KEMIŠEM

U Požarevc je došao je i lider SRS Vojislav Šešelj, koji i organizuje sahranu, kao i pevačica nardone muzike i nekadašnja članica JUL-a Zorica Brunclik sa suprugom Miroljubom Aranđelovićem Kemišem.

Foto: Marko Jovanović

14:00 - MINUT ĆUTANJA

Komemoracija je počela minutom ćutanja, posle koje se prisutnima obratio Predsednik udruženja Sloboda, profesor i političar Uroš Šuvaković.

Komemoracija je počela minutom ćutanja, posle koje se prisutnima obratio Uroš Šuvaković-Foto: Marko Jovanović

On je rekao da se Mira posle 13 godina pridružila Slobi, ispod lipe, gde mu je obećala da će se opet sresti.

- Poštovani Mirini i Slobini saborci, otišao je glavni svedok, najodaniji saborac Slobine epohe, otišla je naša drugarica Mira, otišla je kod svog Slobe. Jedno drugome su se zavetovali da će pod lipom naći svoj mir, a tako je i bilo - kazao je Šuvaković na komemoraciji.

- Ja sam razumeo da je JUL bio ideja da se objedine snage levice. Osnivanjem JUL-a ona je htela da pomogne u bitkama koje je Slobodan vodio - rekao je on.

13:52 - KOMEMORACIJA U DOMU OMLADINE

Sahrani prethodi komemoracija u Domu omladine u Požarevcu.

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, komemoraciji prisustvuju nekadašnji premijer Jugoslavije, Momir Bulatović, potpredsednik njegove vlade Nikola Šainović i tadačnji savezni ministar inostranih poslova Živadin Jovanović, kao i predstavnici Udruženja "Sloboda".

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, komemoraciji prisustvovuju Momir Bulatović, Nikola Šainović, Živadin Jovanović, kao i predstavnici Udruženja "Sloboda"-Foto: Marko Jovanović

Od predstavnika aktuelne vlasti, tu je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, dok članovi porodice ne prisustvuju komemoraciji.

Urna će biti položena ispod lipe u dvorištu gde počiva i njen suprug. Potom će sveštenstvo SPC Eparhije braničevske održati opelo.

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Mire Marković, supruge nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, stigla je juče iz Rusije u Srbiju.

Urna sa posmrtnim ostacima - Foto: Visual studio / BK televizija

Mirjana Marković preminula je 14. aprila u 77. godini u Moskvi usled komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dve operacije.

Njeni posmrtni ostaci kremirani su u četvrtak u Moskvi.

Kremaciji je prisustvovao sin Marko Milošević, a na oproštaju su s mnogo ljubavi i pijeteta govorili Sergej Nikolajevič Baburin, akademik i nekadašnji potpredsednik ruske Dume, i Vladimir Ivanovič Dobrenkov, prorektor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov na kojem je Mira Marković, kao doktor sociologije, bila počasni profesor.

Sin Marko pored kovčega svoje majke Mirjane Marković - Foto: Tanjug/Alfa Moskva / BK televizija

Kremaciji je prisustvovalo osoblje ambasade Srbije i uzak krug prijatelja, što je bila želja porodice.

Ćerka Marija Milošević, koja živi u Crnoj Gori, bila je sprečena da prisustvuje jer ne poseduje putne isprave i ostala lična dokumenta, zbog čega nije mogla da bude ni na sahrani svog oca 2006. godine.

DUGAČKA LISTA NEKAŽNJENIH ZLOČINA

Poznata kao "dama Balkana", Mira Marković je bila značajna politička ličnost tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Bila je jedan od najpouzdanijih i najuticajnijih savetnika njenog muža pre nego što je uhapšen 2001. godine.

Žena koja je bila siva eminencija Miloševićevog režima, optuživana je za najrazličitija ubistva političkih neistomišljenika, šverc duvana, za njom je bila raspisana međunarodna poternica, ali je jedino bila osuđena za muvanje sa stanovima.

Bračni par Milošević-Marković - Foto: Profimedia/Polaros

Apelacioni sud u Beogradu poništio je nedavno presudu kojom je pokojna Mirjana Marković, osuđena na godinu dana zatvora. Njoj je, naime, trebalo ponovo da se sudi zbog podstrekivanja na nezakonitu dodelu strana dadilji njenog unuka Marka. Istom odlukom Apelacionog suda, predmet je vraćen na prvostepeno suđenje, i to skoro 16 godina posle pokretanja krivičng postupka.

Mira Marković je ovu odluku, kao i prvostepenu presudu koja joj je izrečena pre devet meseci, dočekala u Rusiji, gde joj je dodeljen politički azil.

Za njom je na snazi bila međunarodna poternica tako da su bile male šanse da se na početku ponovljenog suđenja pojavi u sudnici, jer čim bi kročila na tlo Srbije završila bi u pritvoru, koji joj je određen u odsustvu.

Protiv Mire i njenog sina Marka Miloševića je 2006. pokrenuta i istraga zbog sumnje da su učestvovali u švercu cigareta devedesetih godina.

U spisima Tužilaštva za organizovani kriminal Miloševićeva supruga bila je označena kao važna karika u tom švercerskom lancu jer je jedan njen poziv tadašnjem direktoru Carine Mihalju Kertesu bio dovoljan za propuštanje kontingenta cigareta.

UBISTVO ĆURUVIJE I STAMBOLIĆA

Iako zvanično nije optužena da je učestvovala u ubistvu Slavka Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa", ime Mire Marković se pominjalo u istrazi ovog zločina.

Navodno, bila je kivna na Ćuruviju zbog njegovog novinarskog rada, pa je u "Politici ekspres" naručila sramni tekst "Ćuruvija dočekao bombe". Taj tekst bio je početak hajke na Ćuruviju i uvod u njegovu likvidaciju.

Mirjana Marković je u medijima nezvanično pominjana kao mogući nalogodavac ubistva Ivana Stambolića, ali povodom tih navoda nikada nije saslušana.

Video: Mira Marković preminula u bolnici u Moskvi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Mira Marković, Mirjana Marković, sahrana mire markovic, sahrana Mirjane Marković, Slobodan Milošević

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (52)
Poređaj komentare:
 • R
  Rastko

  Milina je umreti kao COVEK !!!

 • R
  Rastko

  Srbija i Beograd jos uvek nemaju pesmu o SVOJOJ veri i veceri i to samo zato jer je prodaju jos tokom dorucka.

 • R
  Rastko

  STA je samo jedna zrtvovana porodica u odnosu na to kolika nam je demokratija svima duboko uisla i ne izasla nam nikad - dace bog.

Najekstremniji Albanac se sastao sa Sulejmanom Ugljaninom u izbornom danu na severu Kosova

Na KiM nikome ništa nismo dali, sve su nam oteli NATO agresijom: Palma o neodgovornim potezima Albanaca i reakciji pojedinih zemalja EU

Jadranka Joksimović: Zaslužili smo otvaranje najmanje dva poglavlja u junu

Ekskluzivno: Predsednik Vučić vozio ekipu Telegrafa novim auto-putem (VIDEO)

Sutra glasajte po svojoj savesti, pokažite koliko volite Srbiju: Vučić pozvao građane sa severa Kosova da izađu na glasanje

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila: Sve je spremno za sutrašnje izbore na severu KiM

U Beogradu održan 24. po redu protest "Jedan od pet miliona"

Susret predsednice Vlade Srbije i ministra javne bezbednosti Kine: Imamo strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo

SNS osudila prebijanje njihovog odbornika u Knjaževcu

"Kongo i Srbija su prijateljske zemlje", Dačić se zahvalio: Cenimo doslednost po pitanju KiM

Prištinski mediji: Đuriću onemogućen ulazak na Kosovo

Nova provokacija Prištine: OVK i EU "stanuju" u istoj zgradi (FOTO)

Vučić se sastao sa ministrom Džaom: Strateško partnerstvo između Kine i Srbije u domenu bezbednosti

Lider DSS pozvao vlast da omogući društveni konsezus: Politiku dva jarca na brvnu da zameni politika dijaloga

MUP povodom prebijanja odbornika DS-a u Knjaževcu: Preduzete su sve mere za utvrđivanje okolnosti ovog događaja

SPO: Podržavamo Vučićevu politiku prema Kosovu, zamrznuti konflikt je agonija i propast Srbije

Demokratska stranka: Pretučen odbornik Dalibor Stanojević u Knjaževcu

"Separatisti na Kosmetu očekivali bojkot izbora", Ðurić poručio: Narod na KiM niko ne može da zastraši

Porodice kidnapovanih i ubijenih na KiM: Rezolucija u Prištini velika nepravda

Ko je zapravo Fljora Brovina koja je pokazala lažnu sliku silovanja? Ležala u srpskom zatvoru zbog terorizma, bila je predsednički kandidat

Vojska Srbije dobila nova teretna vozila, Vulin poručio: Želimo da se modernizujemo i napredujemo u skladu sa najvišim svetskim trendovima (FOTO)

Albanski političari pokušavaju da zauzmu opštine na severu Kosova! Đurić uoči izbora 19. maja poručio: Oni vode politiku zastrašivanja

Dramatično upozorenje posle sednice dva skupštinska odbora: Mogući teroristički napadi na KiM

Brnabić na sastanku sa članovima Radne grupe za izradu medijske strategije (FOTO)

Svi se prave "blesavi" i to je izgleda politika koja najbolje prolazi: Vučić o odluci Sabora SPC o Kosovu

Brovina priznala! Fotografija silovanja Albanke je falsifikat: Ovo je njeno sramno objašnjenje

Poslanici dela opozicije prekidaju bojkot Skupštine

Pomoćniku direktora Kancelarije za KiM zabranjeno da uđe na Kosovo: Petković zadržan na Jarinju

Albanci šalju svoju policiju na birališta u nedelju? Iz Srpske liste poručuju: Ovo je grubo kršenje Briselskog sporazuma

Laž koja može da potpali bure baruta: Poslanica iz Prištine strašnom podmetačinom pokušala da optuži srpske vojnike za brutalno silovanje Albanke

Rama optužio Haradinaja da laže: U Berlinu sam tražio suspenziju taksi, to je bio "fantastičan predlog"

Sabor SPC se oglasio sa posebnim saopštenjem: Ovo je njihov stav o Kosovu

Posebna sednica Skupštine o Kosovu 27. maja: Poziv Vučiću da prisustvuje

Održana završna konvencija uoči izbora na Kosovu, kandidati SL poručili: Ovo je referendum za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima

Skupština nastavila rad: Počela rasprava o amandmanima na krivične zakone

"Albanski teroristi bi da sude kao kada Islamska država i sudi i presuđuje": Palma o rezoluciji u Prištini

Brnabić: Usvajanje rezolucije o genocidu Srbije na Kosovu, još jedan potez za kočenje dijaloga

Kosovska policija priprema hapšenja na severu Kosova: Vučić otkrio plan Prištine za ponedeljak

Stefanović u Vašingtonu o borbi protiv trgovine narkoticima: Bitna tema i bezbednost dece u osnovnim školama

Srpska pravoslavna crkva ne menja stav o Kosovu

Prištinski mediji: Fotografija na kojoj navodno srpski vojnici siluju Albanku je zapravo iz Iraka

U Prištini usvojena skandalozna "Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu"

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima