≫ 

Izdat međunarodni nalog za hapšenje radikala Radete i Jojića

U interesu pravde je da im se sudi u Hagu - obrazložio je sudija

  • 18

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu saopštio je danas da će se članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću, koji su optuženi za nepoštovanje suda, suditi u Hagu, a ne u Srbiji.

Tu odluku doneo je sudija Liu Daćun 13. maja i istovremeno izdao novi nalog za njihovo hapšenje, a Srbiji da ih bez odlaganja izruči Mehanizmu u Hagu.

Ovom odlukom poništena je ranija odluku da se njihov predmet ustupa Srbiji, a u obrazloženju sudija Liu naveo je da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog "zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica".

Liu je usvojio argument tužiteljke Dijane Elis da su iskazi tih svedoka od vitalne važnosti za održivost tri tačke optužnice protiv Jojića i Radete, i istakao u obrazloženju da bi to što ne žele da svedoče u Srbiji značajno potkopalo sposobnost optužbe da prezentuje svoje dokaze i ometalo bi ceo proces.

- U interesu pravde je da im se sudi u Hagu - obrazložio je sudija.

Funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS) Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    14. maj 2019 | 13:01

    Kakav crni Hag, koga oni vise zamlacuju! 3Nije Vise Srbija kazamat za Srbe!? Ohladite, vec jednom, koga vise plasite!? Gde su Vam Siptari, Hrvati.....!? "Naucite vec jednom medjunarodni krivicnom pravo, ili ga bar postuje i primenjuje po clan ovima i stavovima!? Onako kako je UN postavio za Kosovo i Metohija u rezoluciji 1244!?A,ne da vrsljate kako Vam mentori nalazu i kazu!?

  • Rs

    14. maj 2019 | 13:04

    Dosta je bilo Srba u Hagu nema vise togs

  • Cika Velja

    14. maj 2019 | 12:27

    Ne popustaju...Srbi im odrzavaju Hag u zivotu?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA