"Rat je bio dogovoren, Milošević i Tuđman nisu mogli ništa da urade": Šainović o raspadu Jugoslavije

Tuđman i Milošević su mogli da odluče o svemu osim kada će rat početi i kada će se završiti - izjavio je Nikola Šainović

  • 10

Predsednik srpske vlade koja će ostati upamćena po hiperinflaciji i ratovima, potpredsednik Savezne vlade sa specijalnim zadacima u Bosni i na Kosovu, Nikola Šainović, bio je jedan od najbližih Miloševićevih saradnika.

Mnogi su u njemu videli čoveka broj dva, odmah iza Miloševića iako on to odbacuje kao kontradiktornost u izjavama onih koji to tvrde.

- Ako je Milošević bio diktator, onda nije postojao čovek broj 2 - kaže Nikola Šainović za Ekspres.

Bez obzira na to pod kojim se brojem Šainović vodio kod Miloševića, činjenica je da je svedok i učesnik prelomnih događaja devedesetih godina prošlog veka, od raspada Jugoslavije do NATO bombardovanja. A sve je to, kako kaže, samo deo većih procesa.

Slobodan Milosevic, Senta, Milenkovic Mnogi su u Nikoli Šainoviću videli čoveka broj dva, odmah iza Miloševića iako on to odbacuje kao kontradiktornost u izjavama onih koji to tvrde-Foto: Profimedia

- Glavni su u stvari procesi. Ovde su dugi istorijski procesi koji imaju svoje preplitanje, svoje kontinuitete i imaju dominantan uticaj na našu situaciju. Mnogi događaji su do te mere uslovljeni procesima da, ako zanemarimo dužinu procesa, uopšte ne možemo da ih objasnimo i izgledaju apsurdno - objasnio je on.

Kako kaže, to je prvo pitanje Jugoslavije koja je takođe istorijska tvorevina u jednom procesu. Kad su se ti procesi promenili, Jugoslavija je nestala.

- Rat je bio dogovoren. Tuđman i Milošević su mogli da odluče o svemu osim kada će rat početi i kada će se završiti. O tome su odlučivali Amerikanci - izjavio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bor

    2. avgust 2019 | 14:06

    Ali ljudi ovaj covek je ukrao preko 3 tone zlata iz rtb bor sto se zna

  • S . M .

    2. avgust 2019 | 11:18

    Šainovic je častan čovek . Izdržao je tortuturu Haškog kazamata. Vršen je pritisak na njega da optuži Miloševica nije pristao. Časno je izdržao haški zatvor. Šaju pozdravljaju beogradjani s postovanjem a poznaju ga mnogi po Srbiji i pozivaju ga na razne susrete. Svaka ti čast gospodine Šainovicu.

  • 1111

    2. avgust 2019 | 11:07

    Tipichno srpski. Tek kad sve prodje onda pljuju po vlasti a pre toga zajedno sa njima shuruju. U srbiji je bitna fotelja a ne idealizam i drzava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA