• 7

Dačić najavio: Organizovaću Srbe da glasaju za Trampa

U SAD, inače, živi oko 650 000 Srba

  • 7

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio je za "Srpski telegraf" da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima u toj zemlji glasaju za Donalda Trampa i, kako kaže, ako budemo pametni, to će nam stvoriti bolju poziciju u novoj administraciji u Vašingtonu.

Kako list piše, to će biti samo deo snažne diplomatske ofanzive koju Srbija od jeseni pokreće po pitanju Kosova, pre svega u Americi.

Plan je da se dodatno promovišu istina o Kosovu i naši stavovi o juznoj pokrajini, a strategija delovanja usmerena je u dva pravca, navodi Srpski telegraf.

Kako kažu sagovornici lista iz vrha vlasti, procenjeno je da je sada pravi trenutak za delovanje s obrzirom na to da su sledeće godine predsednički izbori u SAD i da će se po svemu sudeći voditi bitka za svaki glas.

- Srbija je sada u mnogo boljoj poziciji nego sto je bila ranijih godina. Sada u Vašingtonu postoji volja da se saslušaju nasi stavovi. Međutim, to ne znači da ćemo se na na tome zaustaviti, već ćemo intenzivirati napore da ojačamo naše pozicije, da povećamo broj prijatelja koje imamo u Americi, da što više senatora i kongresmena, ljudi na čelnim pozicijama, bude uz nas - ističe Dačić.

Socijalistička partija Srbije, SPS, Ivica Dačić

Dačić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema njegovim rečima, Amerika ulazi u izbornu godinu i to je prilika koju moramo da iskoristimo.

- Konkretno, kao ministar spoljnih poslova organizovaću da formalizujemo podršku Trampu na sledećim izborima. Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa. Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji. Svojevremeno su to uradili Albanci, objedinili su glasove njihove dijaspore, koja listom glasa za jednog kandidata - kazao je Dačić.

Primera radi, Eliot Endžel koji je njihov lobista godinama ima stalnu bazu sigurnih albanskih glasova i ne treba da čudi sto zdušno brani interese Albanaca, jer su mu ti glasovi vazni za izbor na funkciju.

- Istu stvar moramo i mi da uradimo, da krenemo u ofanzivu da na sledećim izborima Srbi pomognu Trampu da se to jasno vidi, što će drzavi i interesima za koje se bori biti od znatne pomoći - ističe Dačić.

U SAD, inače, živi oko 650 000 Srba, navodi list.

Drugi deo plana je aktivna uloga Srbije u američkom kongresu preko šefa srpskog kokusa Stiva Stajversa, kongresmena iz Ohaja, pošto on ima odlične veze i aktivan je u lobiranju za srpske interese.

- Stiv Stajvers je odličan za taj posao, bori se ima puno energije i sjajne kontakte među republikancima. Ideja je da organizujemo uskoro slušanje u Kongresu i da pozovemo čak i kongresmena Eliota Endžela da čuje i vidi tačne podatke o tome koliko je Srba ubijeno na KIM, koliko je žena silovano. Do sada se čula samo jedna strana priče i zato moramo da budemo aktivniji - rekao je za Srpski telegraf jedan od osnivača Kongresa srpsko-americkog prijateljstva i potpredsednik skupstine Vladimir Marinković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Salence

    Ambicija do bola. Politiku treba napustiti kada pocnes da uzivas u njoj. Staro pravilo.

  • Rastko

    Najavi slobodno TI si jaci i od sudbine i niko ti nista ne moze.

  • Rastko

    Mene nema sanse da IKO od vas gore ikada organizuje onako kako VI mislite da treba.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima