≫ 

Tročanji menja Mogerini: Mađar će voditi dijalog Beograda i Prištine?

Verovatno biti napravljen novi format razgovora Beograda i Prištine - smatra Janjić

  • 4
Laszlo Trocsanyi, Laslo Tročanji, Federika Mogerini

Foto: Wikipedia/Elekes Andor, EC - Audiovisual Service/Lukasz Kobus

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose izjavio je da će verovatno biti napravljen novi format razgovora Beograda i Prištine i da će u njega biti "uključeni novi diplomatski igrači", uključujući i Rusiju.

U izjavi za Politiku, on je rekao da je, pored američkog izaslanika Metjua Palmera, moguće da bude zajednički predstavnik Nemačke i Francuske, ali i da svaka od ovih zemalja ima svog predstavnka.

- Svi oni će poput Palmera biti specijalni izaslanici za zapadni Balkan koji će pratiti dijalog Beograda i Prištine, prisustvovaće sednicama, ali glavni pregovarač biće osoba koju će EU imenovati za taj posao, umesto Federike Mogerini. To će najverovatnije biti Laslo Tročanji, komesar za proširenje, ali to još nije odlučeno - rekao je Janjić.

Konferencija Tri scenarija

Janjić - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

On je najavio mogućnost da u dijalog bude uključena i Rusija.

- Jedna od mogućnosti je i da bude formiran poseban sekretarijat u koji bi ušla i Rusija sa svojim predstavnikom, i to je nešto o čemu se sada usaglašava - rekao je Janjić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    17. septembar 2019 | 10:15

    Sjajna vest za Srbiju, jer je Mogerini vremenom postala plaćenik albanske mafije i zdušno se zalagala za dobijanje vizne liberalizacije za Kosovo i drugih nezasluženih privilegija, ali ne i za realizaciju obaveza iz Briselskog sporazuma u vezi Zajednice Srpskih opština. Nadamo se da će zemlje Evropske Unije odbaciti viznu liberalizaciju, jer bi time otvorili vrata za kosovsku mafiju koja već uveliko trguje oružjem, drogom i prostitucijom u EU, a sada bi i svi islamski fundamentalisti koji su se vratili iz ISIS formacija na Kosovo mogli da planiraju i izvode terorističke napade širom Evrope. Znaju to dobro u Holandiji, Belgiji, Francuskoj i to neće dozvoliti. Dovoljno je da Parlament samo jedne članice EU odbije takav zahtev i od toga neće biti ništa.

  • RICINUS

    17. septembar 2019 | 14:33

    Kakav dijalog sa prištinom leglom terorista i kriminalaca samo iza rešetaka.... Kada počne dijalog sa velikim silama i albanijom oko razmene teritorije biće rešen problem inače ovako gubljenje vremena ....

  • haj

    17. septembar 2019 | 11:41

    Nistase ne radujte once bit tu samo ko posmatrac tuce da vodi razgovore amerikanac glavni ovaj ce bit samo potrcko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA