≫ 

Vlada donela odluku o unapređenju izbornog procesa: Evo koja pravila važe za ministre i službenike

Vlada Srbije donela je Zaključak kojim se unapređuje izborni proces

  • 2
Sednica vlade Srbije, Ana Brnabić, Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Republike Srbije donela je danas Zaključak, na osnovu preporuka Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, kojim se dodatno unapređuje izborni proces u Republici Srbiji.

Vlada Republike Srbije je zaključkom ukazala svim članovima Vlade, državnim sekretarima, direktorima posebnih organizacija, direktorima službi vlade i svim drugim državnim službenicima na položaju, direktorima i drugim rukovodiocima u javnim preduzećima i javnim ustanovama, funkcionerima u organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, na obavezu poštovanja člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u periodu od raspisivanja do okončanja izbora.

Sednica vlade Srbije, Ana Brnabić, Vlada Srbije

Sednica Vlade Srbije - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Zaključkom se ukazuje da funkcioner ne može da koristi javne skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, a posebno se ističe da funkcioner javne skupove i susrete koje ima u svojstvu funkcionera ne sme koristiti u svrhu javnog predstavljanja učesnika na izborima, njihovih izbornih programa, pozivanja birača da glasaju ili ne glasaju za određene učesnike na izborima.

Takođe, kako se ukazuje Zaključkom Vlade Republike Srbije, funkcioner ne može da koristi javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, a posebno se podrazumeva korišćenje službenih prostorija, vozila i inventara državnih organa, pokrajinskih i lokalnih institucija, javnih preduzeća i javnih ustanova.

Izuzetno, javni resursi se mogu koristiti u izbornoj kampanji radi zaštite lične bezbednosti, ako je takva upotreba određenih javnih resursa uređena odgovarajućim propisima ili odlukom nadležnih službi.

Sednica vlade Srbije, Ana Brnabić, Vlada Srbije

Sednica Vlade Srbije - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Republike Srbije ukazuje gore navedenim licima na dužnost poštovanja ovih zakonskih odredaba navedenih u Zaključku, a onima koja ne pripadaju ovoj grupi preporučuje da sve aktivnosti vezane za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i za izbornu kampanju ne obavljaju u radno vreme organizacije kojoj pripadaju.

Takođe, u cilju pravilnog sprovođenja navedenih mera vlada posebno ukazuje na dužnost javnog funkcionera da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši takvu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političnog subjekta.

Sednica vlade Srbije, Ana Brnabić, Vlada Srbije

Sednica Vlade Srbije - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada posebno ukazuje na to da kršenje dužnosti iz člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije povlači prekršajnu odgovornost.

Istovremeno, vlada ukazuje i da nepoštovanje ovog člana od strane državnih službenika predstavlja težu povredu dužnosti. Zaključkom koji je Vlada danas usvojila ukazuje se i da nepoštovanje pravila iz člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije od strane direktora javnih preduzeća i javnih službi predstavlja nesavesno obavljanje dužnosti koje ima za posledicu znatno odstupanje od ostvarivanja osnovnog cilja javnog preduzeća, odnosno javne službe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    23. septembar 2019 | 16:51

    Sns~sdps~pups~snp~pss~spo preko 60 posto 150 poslanika... Do pobede....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA