• 0

Još jedna najava daljeg kršenja CEFTA sporazuma: Brnabić o Kurtijevim planovima

Brnabić je novinarima u Beogradu kazala da sve što se tiče međusobne trgovinske saradnje na Balkanu je jasno definisano CEFTA sporazumom i aneksima koje sadrži

  • 0

Izjava Aljbina Kurtija da će ukoliko postane premijer takozvane kosovske vlade uvesti reciprocitet sa Srbijom, kako ekonomski, tako i politički je još jedna najava daljeg kršenja CEFTA sporazuma, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je novinarima u Beogradu kazala da sve što se tiče međusobne trgovinske saradnje na Balkanu je jasno definisano CEFTA sporazumom i aneksima koje sadrži.

- Mi ne kršimo CEFTA sporazum ukoliko urade to što najavljuju, bez obzira da li ukinu 100 odsto takse sa BiH. Ništa se specijalno neće promeniti. Nastaviće da krše CEFTA sporazum, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji imaju sa EU - rekla je Brnabić.

Premijerka je pozvala sve albanske političare u Prištini da još jednom razmisle o kršenju međunarodnih sporauzma, jer kako akže, dobiće samo to da im iz Mejduanrodne zajednice govore da su jedina prepreka za slobodnu trgovinu na Balkanu.

- Moja poruka je, molim vas, pogledajte CEFTA sporazum koji je potpisan 2006. godine i pridržavajte ga se - rekla je ona.

Navodeći da Kurti na taj način najavljuje i sprečavanje slobodnog kretanja ljudi, Brnabić je kazala da je Beograd i predsednik Aleksandar Vučić još pre nekoliko godina pozivom na mini šengen dao pravac u kojem ceo Zapadni Balkan treba da se kreće, a što bi značilo i ljudima i privredi.

Brnabić kaže da je to juče potvrđeno potpisivanjem Deklaracije sa Severnom Makedonijom i Albanijom i izražava nadu da će se i ostatak tog regiona pridružiti toj deklaraciji.

- To je najbolje za ljude bez obzira da li su Albanci, Srbi, Makedonci. Potpuno je nebitno. To je jedini način da mladi ostanu ovde i ako Kurti ili bilo ko drugi iz Prištine želi da otera mlade jlude odavde, onda su ovim što rade na dobrom putu - ocenila je Brnabić.

Ana Brnabić, premijerka Srbije

Ana Brnabić - Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Brnabić:Ramin stav poznat,ne valja što bi Kurti sve da menja

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je izjava albanskog premijera Edija Rame da očekuje nastavak dijaloga koji će voditi priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije njegovo mišljenje još od ranije, te da je poznato da je to njegov stav.

Brnabić je novinarima u Beogradu kazala da se nada nastavku dijaloga između Beograda i Prištine i istakla da će to biti moguće tek kada se ukinu takse na robu iz centralne Srbije i budu se poštovali svi regionalni sporazumi.

Upitana da prokomentariše Kurtijeve najave o tome da će on voditi dijalog kada postane premijer, te da li očekuje promenu formata, Brnabić je kazala da je format dijaloga BG-PR odredila EU kao medijator i da to zavisi od njih, a da će se u svakom slučaju i Beograd pitati o tome.

- Nisam sigurna da je za mene ohrabrenje što dolazi Kurti i odjednom hoće sve da menja, bez konsultacija sa billo kim - rekla je Brnabić.

Navodeći da je juče specijalni izaslanik Ričard Grenel poručio da je potrebno fokusirati se na privredu i ekonomiju, jer će se u slučaju dobre ekonomske situacije lakše razgovarati o političkim pitanjima, Brnabić je rekla da albanski političari danas najavljuju poteze koji su potpuno suprotni.

Ona je navela da je juče i Grenela obevstila o tome da Beograd nikada ni u najtežim političkim okolnostima privrednu saradnju nije obustavljao, naglašavajjući da to nije učinjeno ni 2004. nakon martovsko pogroma, ni 2008. godine kada je Priština proglasila nezavisnost, kao ni kada su prištinske vlasti uhapsile i maltretirale Marka Ðurića.

- Mi smo uvek govorili da kada političari teško razgovaraju privreda treba da vodi, a mi ćemo je pratiti - kazala je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima