≫ 

Objavljeni zaključci drugog međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima

Fasilitatori su se zahvalili svim akterima na aktivnom učešću u dijalogu, kao i onima koje su neformalno konsultovali

  • 0
stara skupstina grada ulica kralja milana Pritnscreen: Google maps

Na Drugom međustranačkom dijalogu u "staroj" Skupštini Srbije o unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora, koji je završen sinoć uz posredovanje EP, procenjeno je šta je ostvareno od oktobarskog Prvog međustranačkog dijaloga i apelovano da se donesu dodatne konkretne inicijative za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

Fasilitatori Evropskog parlamenta istakli su važnost napretka u primeni preporuka iz izveštaja Evropske komisije i OEBS-a kako bi se regulisali svi bitni aspekti, rešili nedostaci i propusti u izbornom okviru, uključujući kroz puni parlamentarni nadzor, navodi se u zaključcima koje su saopštili fasilitatori Edvard Kukan i Knut Flekenštajn, uz prisustvo izvestioca Odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimira Bličika i Tanje Fajon, šefa delegacije zadužene za odnose sa Srbijom, i Maje Gojković, predsednice Skupštine Srbije.

Fasilitatori su se zahvalili svim akterima na aktivnom učešću u dijalogu, kao i onima koje su neformalno konsultovali.

Na pola puta od tri predviđene runde dijaloga, postoji jasan osećaj hitnosti preduzimanja značajnih koraka za rešavanje ključnih pitanja, kako bi se ostvario stvarni napredak u unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora, pre svega u medijskom okruženju, t.j. u pogledu uloge REM, kaže se u zaključcima prosleđenim iz Skupštine Srbije.

SRBIJA IZBORI DIJALOG Vladimir Bilčik i Tanja Fajon - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Fasilitatori su naglasili , navodi se, da je takav značajan i konkretan napredak neophodan za održavanje treće runde dijaloga, zakazane za 12. i 13. decembar.

Ističe se da je Vlada obezbedila ažurirane informacije o učinjenom napretku po pitanju obuke službenika zaduženih za vođenje i ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska i ažuriranje novog internet sajta za informisanje građana o biračkom spisku.

Tokom dijaloga je, stoji u zaključcima, konstatovano organizovanje Otvorenog sastanka u Narodnoj skupštini o ulozi i radu REM i apelovano je na sve relevantne aktere, posebno REM, da hitno nastave sa aktivnostima u cilju rešavanja nedostataka u medijskom okruženju i deluju u skladu sa novim inicijativama što je pre moguće.

- Važnost da svi članovi REM budu imenovani i garantovanja pravednog pristupa i izveštavanja javnih medijskih servisa smatrana je prioritetom - kaže se u saopštenju.

Ovo bi trebalo, navodi se, da se obezbedi imenovanjem "3+1" novih predstavnika u REM-u, usvajanjem novog propisa zasnovanog na najboljoj evropskoj praksi za javne servise kako bi se obezbedio pravedan pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje, kao i uspostavljanjem Nadzornog odbora u Narodnoj skupštini koji bi pratio sprovođenje svih obaveza vezanih za izbore.

SRBIJA IZBORI Edvard Kukan i Knut Flekenštajn - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na dijalogu se takođe razmatrao napredak u vezi sa ispunjavanjem obaveza preuzetih tokom Prvog međustranačkog dijaloga. Iako su pozdravljena postignuća i napredak u toku, tokom međustranačkog dijaloga je naglašeno da većina obaveza i dalje nije ispunjena ili je delimično ispunjena, stoji u zaključima.

Kao rezultat toga, „Tabela ispunjavanja obaveza“, izrađena kao rezultat prethodnog međustranačkog dijaloga je ažurirana i priložena zaključcima.

Sve uključene državne institucije trebalo bi ubrzano da sprovedu sve obaveze, istovremeno obezbeđujući standarde i preporuke kako je navedeno u izveštajima Evropske komisije i ODHIR-a, stoji u zaključcima.

Pored toga, navodi se, na dijalogu su pozvane sve parlamentarne grupe da budu konstruktivne u pružanju podrške usvajanju izmena i dopuna izbornog zakonodavstva i u duhu najboljih međunarodnih praksi (t.j. izbegavanja velikih promena uoči dana održavanja izbora).

Uzimajući u obzir sveukupni nivo ispunjenja predloženih mera, kaže se u saopštenju, potrebno je preduzeti dalje korake pre sledećeg međustranačkog dijaloga sredinom decembra, kako bi učesnici bili sigurni da je učinjeno sve što je moguće da se unaprede uslovi za održavanje izbora.

SRBIJA IZBORI DIJALOG Posrednici i učesnici dijaloga - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Predviđena je druga faza dijaloga nakon parlamentarnih izbora 2020. godine i usredsrediće se na dugoročni cilj unapređenja međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini, razmatranjem pitanja kao što su reforma Poslovnika o radu i dalja revizija celokupnog izbornog okvira - stoji u saopštenim zaključcima.

Priložena je i tabela ispunjavanja obaveza sa Prvog i Drugog međustranačkog dijaloga.

Kao ostvarene obaveze navadeno su mere kojima se Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave daje nadležnost da nadgleda primenu propisa koji se odnose na Jedinstveni birački spisak (JBS), kao i obuka službenika uključenih u održavanje i ažuriranje JBS i unapređenje njihovih kapaciteta za rad na novom internet sajtu za informisanje građana o biračkom spisku.

Ostvareno je i da se omogući pristup izvodima iz biračkog spiska nakon glasanja, na zahtev građana, kao i plan Narodne skupstine da organizuje otvoren sastanak/javno slušanje sa svim zainteresovanim stranama na temu uloge i rada REM.

U tabeli kao delimično ostvareno navodi se zabrana da državni zvaničnici koriste javna sredstva u svrhe političke kampanje i adekvatne sankcije za sve zloupotrebe, preporuka da RIK sprovede sve neophodne obuke u pripremi i sprovođenju izbora, uključujući i za članove biračkih odbora, kao i javna inspekcija aktivnosti birackih odbora i njihova evidencija.

Delimično je ostvareno regulisanje pitanja međunarodnih i domaćih posmatrača, i izmene i dopune tri zakona i to o Agenciji za borbu protiv korupcije, o finansiranju političkih aktivnosti i javnim preduzećima.

Pod delimično ostvareno stoji i da treba pojasniti pravila o političkom marketingu unutar postojećeg zakonodavstva, kako bi se obezbedili ravopravan pristup, tretman i transparantnost, zatom planirati da se obezbedi sveobuhvatna obuka svih službenika uključenih u sprovođenje izbora i sveobuhvatna javna kampanja za bolju informisanost birača, kao i unapređenje tačnosti biračkog spiska.

U tabeli kao obaveze koje nisu ostvarene, navedeno je uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, kao i imenovanja za upražnjena mesta u REM i pojašnjenje procedure za imenovanje i razrfešenje članova REM, navedeno je u saopštenju sa Tabelom ispunjavanja obaveza.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA