≫ 

Drugi dan Vučićeve posete Grčkoj: Potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje

Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje

  • 65

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić drugog dana zvanične posete Atini, sastao se sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznatnstvo, bliski lični i međupartijski odnosi. Tom prilikom potpisana je i Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje, čime je, kako je naglašeno posle sastanka, stavljen pečat na viševekovno prijateljstvo između Srbije i Grčke.

16:00 - Sastanak sa Ciprasom

 

 
 
 
View this post on Instagram

Predsednik Vučić sastao se sa @alexistsipras predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA).A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA), Aleksisom Ciprasom, čime je završena zvanična poseta Grčkoj.

15:00 - Predsednik Srbije sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke

 

Predsednik Srbije razgovarao je danas sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke, poglavarom Grčke pravoslavne crkve Jeronimom Drugim, posle koje se, kako je rekao, vraća kući sa više optimizma o jedinstvu u pravoslavnom svetu, uveren da sve razlike mogu da se prevaziđu dijalogom i razgovorima.

 

Vučić je arhiepiskopu poklonio ikonu Svetog Save, koja je uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja urađena povodom 800 godina autokefalnosti SPC, a Jeronim II je predsedniku Srbije darovao ikonu apostola Pavla, simbol Grčke pravoslavne crkve. Predsednik Srbije je zahvalio grčkom partijarhu na poklonu, divnim rečima i toploj dobrodošlici i poručio da će Srbija uvek biti "rame uz rame" sa bratskim grčkim narodom.

14:00 - Zahvalnost Micotakisu na gostoprimstvu

 

Predsednik Vučić u objavi na Instagramu zahvalio se premijeru Micotakisu na gostoprimstvu.

 
 
 
View this post on Instagram

"Do skorog vidjenja u Srbiji! Hvala dragi prijatelju @kyriakos_ !"A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

- Do skorog viđenja u Srbiji! Hvala, dragi prijatelju - napisao je predsednik.

13:30 - Svečani ručak za delegaciju Srbije

 

Posle sastanaka i obraćanja javnosti, premijer Grčke, Micotakis, priredio je svečani ručak za predsednika Vučića i srpsku delegaciju.

 
 
 
View this post on Instagram

U čast predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednik Vlade Republike Grčke @kyriakos_ priredio je svečani ručak.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

13:00 - "Važan zadatak Srbije je da uvek bude uz Grčku"

 

 

- Važan zadatak Srbije je da uvek bude uz Grčku, da čuva leđa Grčkoj, kao što sam siguran da će naši grčki prijatelji razumeti da mi uvek računamo na njihovu podršku i da smo sigurni da su nam leđa obezbeđena kada je Grčka iza nas. Živelo prijateljstvo Srbije i Grčke - poručio je predsednik Srbije u objavi na Instagram nalogu "Budućnost Srbije".

12:20 - Vučić: Grčka može da računa na apsolutnu podršku Srbije

 

Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet Grčke, kako na kopnu tako i na moru, poručio je predsednik Srbije i naglasio da će Grčka uvek moći da računa na apsolutnu podršku naše zemlje.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: Predsedništvo Srbije

- Za Srbiju je ovo važan dan, jer smo posle potpisivanja ove Deklaracije stavili pečat na jedno viševekovno prijateljstvo koje niko neće moći nikad da raskine. U okviru ovog sporazuma definisana je obaveza da intenziviramo odnose po pitanju bezbednosti, razmene stručnjaka - rekao je predsednik Vučić.

Osim Deklaracije, ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas i srpski ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

12:10 - Micotakis: Stav Grčke po pitanju Kosova se ne menja

 

Premijer Grčke, Kirjakos Micotakis, poručio je u obraćanju posle sastanka sa predsednikom Vučićem, da se stav njegove zemlje po pitanju Kosova ne menja.

premijer Grčke Kirjakos Micotakis

Foto: Predsedništvo Srbije

12:00 -  Potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis potpisali su danas Zajedničku deklaraciju o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje.

Predsednik Vučić je, otvarajući sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koja je prethodila potpisivanju dokumenta, istalao da je Deklaracija veoma važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument.

11:00 - Sastanak sa sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom

 

Predsednik Srbije sastao se sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Posle bilateralnog sastanka, oni će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

 
 
 
View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

Potom će biti potpisani Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

10:45 - Sastanak srpske i grčke delegacije

 

Srpski ministri, državni sekretari i pomoćnici ministara imali odvojene sastanke sa svojim resornim kolegama iz Grčke.

 

Srpsku delegaciju u Atini čine ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

10:30 - Vučić za grčke medije: Spremni smo za razgovor o kompromisu za kosovski problem

 

Predsednik Vučić rekao je u intervjuu za list Katimerini da je Srbija spremna da pregovara o kompromisnom rešenju kosovskog problema. Poručio je da ako neko misli da dođe u Beograd i kaže da priznamo Kosovo i Metohiju kao nezavisnu zemlju - to se neće dogoditi.

Upitan o korekciji granica kao mogućem delu rešenja kosovske krize, postavio pitanje – o kojim granicama se govori, o onima koje priznaju Kina, Rusija, Grčka i Španija ili onima koje priznaju Francuska, Nemačka...

Na ponovljeno pitanje novinara o scenariju razmene teritorija, predsednik Vučić je podsetio da je Srbija uvek tražila kompromis i da ne želi da se nametne rešenje koje će biti u interesu samo jedne strane.

 
 
 
View this post on Instagram

“Da čuvamo leđa jedni drugima" - predsednik Vučić u intervjuu za grčki list @kathimeriniA post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

- Mi smo spremni i otvoreni da pregovaramo o bilo kakvom kompromisnom rešenju. Neki pominju druge modele, ali ne nude nam ništa konkretno - rekao je Vučić i istakao da je zahavalan Grčkoj što nije priznala nezavisnost Kosova i rekao da je "reč je o zemlji koja štiti međunarodno pravo, uprkos pritiscima kojima je po tom pitanju bila izlozena".

- Od mene nećete čuti druge zahteve osim toga da želimo da se ukinu takse od 100 odsto (koje je uvela Priština na proizvode iz centralne Srbije). Zato želimo da sednemo za sto, da razgovaramo o tom problemu i probamo da nađemo rešenje - rekao je Vučić u intervjuu koji je dao prilikom dvodnevne zvanične posete Atini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    11. decembar 2019 | 16:35

    ostvarićemo blisku saradnju, ovo je nova stranica u našim odnosima

  • Miona

    11. decembar 2019 | 22:50

    Zajednickim snagama i prijateljskim odnosima mozemo postici mnogo

  • caca

    11. decembar 2019 | 12:38

    Ova poseta donece mnogo dobrih i uspesnih stvari za Srbiju,jer je saradnja sa Grckom na visokom nivou!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA