Preostaje 30 dana, ovo je računica: Kad bi trebalo ukinuti vanredno stanje da bi izbori bili u julu

Da bi se sa predizbornim radnjama nastavilo potrebno je da vanredno stanje bude ukinuto, a od toga nas deli nekoliko koraka, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna

  • 12
Skupstina srbije Foto: Marko Jovanović, Pixabay

Parlamentarni  izbori u Srbiji biće održani u julu, potvrđeno je Telegrafu od izvora bliskog Vladi, a kao jedan od mogućih datuma za izlazak na birališta pomenut je 5. jul. Kako u rešenju Republičke izborne komisije stoji da izbori nisu odloženi već prekinuti, učesnici u trci za srpski parlament će posle ukidanja vanrednog stanja sa predizbornom kampanjom nastaviti tamo gde su stali. Shodno računici, Skupština bi morala da naloži nastavak izbornog procesa najkasnije 26. maja.

Kada su parlamentarni izbori raspisani 4. marta, do dana izlaska na birališta političke stranke su na raspolaganju imale 52 dana. Kako je tada "potrošeno" 11 dana kampanje, učesnicima u trci za parlament će sada ostati 39 dana kampanje i 2 dana predizborne tišine.

To znači da bi odluka o nastavku izbornog procesa trebalo da bude doneta najkasnije do 26. maja, što znači da bi vanredno stanje moralo biti ukinuto najkasnije 20. maja.

Do ukidanja vanrednog stanja nas deli nekoliko koraka

Da bi se sa predizbornim radnjama nastavilo potrebno je da vanredno stanje bude ukinuto, a od toga nas deli nekoliko koraka, ukoliko epidemiološka situacija bude to dozvoljavala.

Popuštanje mera Vlade je već krenulo, od 27. aprila počinju da rade frizerski saloni, teretane, prodavnice, kafići, a posle prvomajskih praznika je najavljeno postepeno i vraćanje saobraćaja.

Prema tome, kako sada stvari stoje, teško je očekivati da će vanredno stanje biti ukinuto pre sredine maja.

Skupština Srbije Kako u rešenju Republičke izborne komisije stoji da izbori nisu odloženi već prekinuti, učesnici u trci za srpski parlament će posle ukidanja vanrednog stanja sa predizbornom kampanjom nastaviti tamo gde su stali-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

S obzirom da je ono u Srbiji na snazi od 15. marta, prema Ustavu, može trajati 90 dana ili do 13. juna. Može biti okončano i pre tog datuma ukoliko Skupština to izglasa većinom ili produženo na još 90 dana, takođe odlukom parlamentarne većine.

"O izborima ne razgovaramo dok traje borba sa koronom"

Novi datum izbora će biti dogovoren na sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa liderima stranaka koje ulaze u mandate, čim se ukine vanredno stanje, a tu informaciju potvrdio je i predsednik Srbije lično.

- Obavestiću ih kada će biti stečeni uslovi. Predložiću da se dogovorimo da Republička izborna komisija sačeka dva ili pet dana od okončanja vanrednog stanja, pa tek onda da se krene u izborne radnje - najavio je Vučić.

VUCIC AMBASADORI SASTANAK Predložiću da se dogovorimo da Republička izborna komisija sačeka dva ili pet dana od okončanja vanrednog stanja, pa tek onda da se krene u izborne radnje-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsetimo, parlamentarni izbori u Srbiji trebalo je da budu održani 26. aprila, a zvanično su raspisani 4. marta. Međutim, kako su se svega nekoliko dana posle toga javili prvi slučajevi zaraženih korona virusom, najpre su odložena sva stranačka okupljanja do 1. aprila, a potom doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja koja je stupila na snagu odmah po proglašenju, 15. marta.

Dva dana kasnije odlučeno je i da se sve izborne radnje obustave dok traje borba protiv korona virusa.

Predsednik je tada saopštio da se izbori i izborne radnje prekidaju do daljeg i da to trenutno nije prioritet kao i da su se sa tom odlukom složili svi predstavnici stranaka sa kojima je razgovarao.

- Izbori koji je trebalo da budu održani 26. aprila biće održani tek pošto se Srbija bude izborila protiv korona virusa - izjavio je Vučić tada.

RIK-u predato 9 izbornih lista

Inače, pre proglašenja vanrednog stanja, Republičkoj izbornoj komisiji predato je devet izbornih lista. To su učinili naprednjaci, socijalisti, Savez vojvođanskih Mađara, radikali, SPAS, POKS, Ujedinjena demokratska Srbija, Zavetnici i Stranka pravde i pomirenja.

Srbija će po završetku izbora dobiti 11. saziv republičke Skupštine od uvođenja višestranačja devedesetih godina prošlog veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana56

    26. april 2020 | 14:43

    Moze li neko da mi objasni, kako Skupstina nije mogla da zaseda da bi donela odluku o uvodjenju vanrednog stanja, a sada moze da zaseda da donese odluku o ukidanju istog?

  • DaDa

    26. april 2020 | 13:43

    Kao sto je moj pokojni deda reko ,dete glasam za svoj stomak drugo me nista nezanima ,a najmanje politicari .

  • E

    26. april 2020 | 13:33

    Nikad vise na izbore necu!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA