Kako će izgledati predizborna kampanja u Srbiji posle korone

Ne verujem da će se situacija toliko bitno promeniti do izbora da možemo da dozvolimo masovna okupljanja - rekao je dr Branislav Tiodorović za Telegraf

  • 30
Predizborna kampanja u Srbiji, nakon korona virusa Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Vanredno stanje u Srbiji je ukinuto 6. maja, dva dana ranije je saopšten i datum održavanja izbora u Srbiji, a pitanje koje se najglasnije čuje u javnosti je kako će izgledati predizborna kampanja posle koroneUkidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona, a socijalna distanca je glavna preporuka epidemiologa.

Na koji način će to uticati na tok predizborne kampanje kakvu poznajemo i da li će obraćanja na mitinzima zameniti studijske debate i komunikacija sa glasačima putem društvenih mreža?

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji biće održani 21. juna, potvrdio je predsednik Srbije posle sastanka sa predstavnicima političkih stranaka. Međutim, malo je verovatno da će politička kampanja ličiti na bilo koju prethodnu, bar kad je reč o održavanju skupova i komuniciranju sa biračima.

U maju bez skupova, uključuju se i epidemiolozi

Na sastanku predstavnika političkih stranaka koje su potvrdile učešće na izborima i predsednika Srbije donete su odluke koje se tiču načina učestvovanja u kampanji, dok će se neke u hodu menjati.

* U maju neće biti velikih skupova, posebno ne u zatvorenom, a u junu se čeka mišljenje epidemiologa

* Potpisi građana neophodni za izbrone liste će se overavati i u opštini, a ne samo kod notara

* Uključivanje epidemiologa u pripremu izbornog procesa, kako i na koji način obezbediti sigurno obavljanje izbornih radnji

* Konsultacije sa lekarima kako sprovesti mere zaštite građana tokom samog izbornog postupka

Posle ukidanja vanrednog stanja na potezu RIK

Posle sednice Skupštine Srbije, na kojoj su poslanici doneli jednoglasnu odluku o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije, na potezu je Republička izborna komisija.

Na sednici koja će biti zakazana pošto odluka o ukidanju vanrednog stanja bude objavljena u Službenom glasniku, članovi RIK-a će utvrditi novi rokovnik za preduzimanje izbornih radnji i razmatrati izmene Uputsva za koordinirano sprovođenje lokalnih i izbora za narodne poslanike.

Miljkan Karličić Član Republičke izborne komisije Miljkan Karličić-Foto: Medija centar Beograd

- Svakako će biti razmatrane preporuke zdravstvenih vlasti, pa i u pogledu maski, rukavica, sprejova, boksova, a uticaj na dalje poteze će imati i međunarodna iskustva. Na sednicama RIK će možda prisustvovati samo član ili njegov zamenik a ne oba kao do sada, a po mom mišljenju slično rešenje treba primeniti i u radu biračkih odbora i pojednostaviti prikupljanje dokumentacije - izjavio je član Republičke izborne komisije Miljkan Karličić za Telegraf.rs.

Kakva je preporuka struke?

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kazao je za Telegraf.rs da ne očekuje da se u narednih mesec, pa i mesec i po dana, bitno promeni epidemiološka situacija uzrokovana korona virusa, da bi se pred izbore dozvolila masovna okupljanja.

Komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića da će i oko izbornih aktivnosti biti konsultovana struka, on je kazao da veruje da će tako i biti.

- On je dobro informisan o svemu što se dešava. I nijedna odluka nije donesena a da0 da prethodno stručni timovi nisu dali svoju ocenu epidemiološke situacije - podsetio je on i dodao:

MERE UBLAŽAVANJE TIODOROVIĆ BRANISLAV TIODOROVIĆ Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa-Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- U ovom periodu, do izbora, koji su predviđeni za 21. jun, ne verujem da će se situacija toliko bitno promeniti da možemo da dozvolimo masovna okupljanja. To nije u interesu ni strankama, koje učestvuju na izborima, a nije ni u interesu, pre svega, zdravlja ljudi. Prema tome, to treba dobro se proceni i zato je dobro što je predsednik rekao da će uz konsultaciju sa epidemiolozima to biti urađeno.

Tiodorović dodaje da to znači da će i tokom izbornih aktivnosti, važiti iste mere kao i za druga okupljanja.

- Gledaće da da li može na jednom mestu da bude 50 ljudi, nikako preko tog broja. Moraju da budu na rastojanju od dva metra. Maske su obavezne, moraju da ih imaju. Možda će se dati veći akcenatdruštvenim mrežama, na onlajn komunikaciji - naveo je prof. dr Tiodorović za naš portal i dodao da će se o svim merama tek pričati.

Kampanja može da se izmesti na male ekrane i društvene mreže

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi eventualna promena "pravila igre" morala biti rezultat dogovora svih učesnika izbora, ali i da će elektronski mediji imati velikog uticaja ovog puta na kampanju.

- Kampanja se može voditi kroz elektronske medije i preko malih ekrana, ne samo preko velikih skupova. Mislim da niko od toga ne bi imao štetu, verovatno je to sasvim prihvatljiv model, ali mora biti dogovor svih učesnika izbora, i vlasti i opozicije - izjavio je on za naš portal.

Dragomir Anđelković, politički analitičar Kampanja se može voditi kroz elektronske medije i preko malih ekrana, ne samo preko velikih skupova, rekao je analitičar Dragomir Anđelković-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Objasnio je da, s obzirom da je kampanja prekinuta i da će biti nastavljena tamo gde se stalo pre uvođenja vanrednog stanja, ne bi smelo ništa da se menja, pa ni ukidanje javnih skupova. Ipak, ukoliko preporuka struke bude takva, partije koje su odlučile da idu na izbore, i vlast i opozicija, trebalo bi da sednu i dogovore se oko novog modela održavanja izbora.

Da će fokus biti prebačen na medije i interner saglasan je i programski direktor CeSida Bojan Klačar, koji je ranije za tv Prvu izjavio da ovu situaciju vidi kao veliku šaksu za političare koji na taj način mogu da dođu lakše do svih ljudi, adresirajući sve brige koje građani u ovom trenutku imaju.

- Kako će kampanja izgledati? Mislim da će najveći fokus biti na medijima, da će mediji morati da ponude svoj prostor učesnicima. Stranke će morati da iskoriste kanale koji su im dostupni, a to je Internet. 

Video: Predsednik Srbije o tome kako će izgledati izborna kampanja

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvrk

    9. maj 2020 | 11:56

    A prevoz prljav da gori ne moze.Nije mi jasno da za 3 meseca niko nije mogao da istusira tramvaje itd...A vazno da vozac tramvaja otvara i dalje samo prednja!??Eeeeeej bre...onolike prljavstine nema ni na deponiji.

  • Cika Velja

    9. maj 2020 | 11:25

    Nema posle...Korona ostaje!!!

  • Rep.srpska

    9. maj 2020 | 11:50

    Ma nema dileme Vučić pobjedjuje lagano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA