≫ 

Održan virtuelni skup u američkoj ambasadi povodom obeležavanja Dana nezavisnosti

Ove godine iz zdravstvenih razloga proslava će biti nešto drugačija - poručio je ambasador SAD u Beogradu

  • 2

SAD danas obeležava Dan nezavisnosti, a ambasador te zemlje u Beogradu Entoni Godfri je upriličio proslavu na malo drugačiji način, zbog epidemije korona virusa.

- Ove godine iz zdravstvenih razloga proslava će biti nešto drugačija. Čekamo vas na Fejsbuku uživo i hoću lično da pozovem celu Srbiju da bude s nama onlajn, 4. jula tačno u 11.00, kako bismo zajedno proslavili 244. rođendan Sjedinjenih Američkih Država. Dres kod: karantinski opušten - rekao je Godfri na srpskom jeziku u video pozivnici koja je objavljena na Fejsbuk stranici Ambasade SAD.

Uz intonaciju srpske i američke himne, ceremonija obležavanja Dana nezavisnosti je počela, a svim gostima koji su se proslavi priključili putem društvenih mreža, obratio se ambasador SAD u Beogradu.

Rekao je da prošlost ukazuje da prijateljstvo i partnerstvo SAD i Srbije ima potencijal da bude jače i dublje i naglasio da SAD žele da pomogne Srbiji da "krupnim koracima, kao lider Zapadnog Balkana, ide ka članstvu u EU".

- SAD bi želele da u ovom regionu bude više stabilnosti i prosperiteta. Za to se zalaže specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa, Ričard Grenel, i nada se da će se uz pomoć privrede i investicija uspostaviti više normalnosti u odnosima Beograda i Prištine - poručio i poželeo je Srbiji da u miru i blagostanju zauzme svoje zasluženo mesto u zajednici evropskih naroda.

- Amerika želi da prestane odliv mozgova, da se Srbija posveti reformama koje su potrebne da se izgradi tranparentno, praktično i efikasno sudstvo. Amerika se nada da će Srbija izgraditi političku kulturu u kojoj se slobodno raspravlja o širokom spektru različitih mišljenja - rekao je ambasador.

Podsetio je da su SAD u prethodnih 20 godina pomogle Srbiju sa skoro milijardu dolara pomoći i četiri milijarde direktnih investicija od strane američkih firmi, a da su tokom epidemije kovid-19 pomogle Srbiju sa skoro tri miliona dolara pomoći, pre svega u vidu nabavke zaštitne opreme za biračka mesta.

JOKSIMOVIC GODFRI USAID SPORAZUM Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Ambasador se zahvalio i svima koji su se poslednjih meseci trudili da ostanemo zdravi i bezbedni.

- Lekari, medicinske seestre, policija, radnici u marketima, dostavljacvci, prosvetni radnici, roditelji koji su se trudili da održe pažnjuu dece, radnici gradske čistoće, hvala svima vama, vi ste pravi heroji. Jedva čekam da nastavim svoje doživljaje u Srbiji, upoznam sve vas i saznam što više o ovoj divnoj zemlji - zaključio je Godfri.

Gradonačelnik Radojičić čestitao Dan nezavisnosti SAD

Gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić čestitao je Dan nezavisnosti ambasadoru SAD Entoniju Godfriju i svim Amerikancima u Beogradu i širom sveta.

- Od srca čestitam najveći američki praznik, 4. jul, u ime Grada Beograda i moje lično ime Vama i Vašoj porodici, kao i svim Amerikancima, zaposlenima u ambasadi SAD u Beogradu, i drugim državljanima SAD u našoj zemlji i svetu – navodi se u čestitki i dodaje da ovaj dan slavimo u senci teških okolnosti kovid-19 pandemije, pošasti koja je pogodila naše dve države, ali i ceo svet.

Gradonačelnik je podsetio da Beograd ima najbolji mogući odnos, odnos grada pobratima sa Čikagom, ali i nebrojene druge veze sa SAD kroz saradnju institucija, privrede, nauke, kulture, sporta i građana uopšte i izrazio uverenje da će se nastaviti povezivanje i uzajamno podržavanje.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda Foto: Tanjug/Zoran Žestić

– Iako je ovo prvi Dan nezavisnosti koji obeležavate u našem gradu, znam da se ovde već uveliko osećate kao kod svoje kuće, i želim da taj osećaj i Vi i Vaša porodica, kao i svi Amerikanci u Beogradu zadržite. Mi ćemo se potruditi da Vaš boravak ovde oplemenimo tradicionalnim srpskim domaćinskim odnosom i iskrenim prijateljstvom – navodi se u čestitki gradonačelnika.

Video: Za Dan nezavisnosti velika vojna parada u Vašingtonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    4. jul 2020 | 09:56

    Da se obeleze sva zla te zemlje

  • Армаггедон

    4. jul 2020 | 10:02

    Колико би свет био лепши и праведнији без вас.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA