≫ 

Selaković: O modelima za rešenje kosovskog pitanja na sledećim sastancima Vučića i Makrona

- U razgovorima čija je tema Kosovo i Metohija, važno je da Srbija ima ozbiljan i realističan pristup - istakao je on

  • 0
Aleksandar Vučić i Emanuel Makro Foto: Predsedništvo Srbije

Teme o kojima su tokom jučerašnje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj razgovarali Vučić i francuski predsednik Emanuel Makron su od bitne važnosti, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dodajući da je i Kosovo bila jedna od tema.

Odgovarajući na pitanje na TV Prva koji su to novi modeli koje Francuska nudi za rešavanje pitanja Kosova, on je naveo da na to pitanje ne može da odgovori, kao i da će to biti predmet narednih razgovora Vučića i Makrona, i drugih državnika dve zemlje.

- U razgovorima čija je tema Kosovo i Metohija, važno je da Srbija ima ozbiljan i realističan pristup - kazao je Selaković.

Na pitanje da li Francuska može da pritisne Prištinu da ispuni dogovoreno, šef srpske diplomatije smatra da Francuska može mnogo, kao i da Makron izrasta u budućeg lidera zemalja EU, koji će zajedno sa Lašetom iz Nemačke krojiti budući put Evrope na svetskoj političkoj sceni.

Nikola Selaković Nikola Selaković - Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Iz tog ugla gledano, kaže Selaković, Francuska može mnogo, ali Srbija ne treba da se zaluđuje da će Francuska, kao i druge velike države, za 180 stepeni promeniti svoju spoljnu politiku i poziciju po pitanju Kosova.

- Naše je da imamo najrealističniji pristup, da se trudimo da putem dijaloga i kompromisa dođemo do rešenja i da zaista pokažemo pravu posvećenost tom procesu sa šansom da ako taj proces ne uspe ne budemo oni koji će biti okrivljeni za njegov neupseh - naveo je ministar spoljnih poslova.

Srbija pokušava sve vreme da postigne nešto kvalitativno dobro, kaže Selaković i ističe da zato Srbija insistira na dijalogu, ispunjavanju preuzetih obaveza.

- Zato smo svoje obaveze blagovremeno ispunili, dok prištinska strana to ne radi - kaže Selaković i dodaje da je činjenica da je Makron u obraćanju medijima govorio o tome i to na otvoren i principijelan način i da je pohvalio inicijativu Srbije i Vučića.

Aleksandar Vucic, Emanuel Makron Emanuel Makron i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- To je i priznanje spoljnoj politici Srbije - smatra šef srpske diplomatije i poručuje da je to ujedno i priznanje srpskoj politici prema pitanju Kosova.

Na pitanje da li je juče potvrđeno da nema pridruživanja Srbije EU dok se ne reši kosovsko pitanje, Selaković kaže da to na takav način nije postavljeno nikada do sada i dodaje da je činjenica da u poglavlju 35 pregovaračkog procesa stoji obaveza normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

- Na tome se radilo, na tome još uvek radimo - navodi Selaković.

On podseća da u okviru same EU ima pet država koje ne priznaju jednostrano proglašenu državu Kosovo.

Što se tiče sastanka dva predsednika, Selaković kaže da se razgovaralo i o nastavku procesa evrointegracija i u tom smislu navodi da je pozdravljeno što je Srbija prihvatila novu metodologiju, te da očekuje da će do kraja ove godine u dva navrata, odnosno u junu i decembru, moći da svedoči otvaranju novih poglavlja u okviru klastera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA