≫ 

Vučić: Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati tzv. Kosovo, niti će odustati od legitimne borbe

To je ujedno i jedina tačka dnevnog reda ove prve posebne sednici Narodne skupštine Srbije u trinaestom sazivu

  • 12

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto pre 10 sati u Dom Narodne skupštine Srbije, gde se održava posebna sednica o Kosovu i Metohiji.

Vučić je na sednici predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine.

To je ujedno i jedina tačka dnevnog reda ove prve posebne sednici Narodne skupštine Srbije u trinaestom sazivu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u vezi sa Kosovom i Metohijom treba ponuditi realno rešenje i da realna politika ne može da počiva na mitovima.

On je predstavljajući izveštaj o pregovorima Prištine i Beograda Skupštini Srbije, rekao da na Kosovu i Metohiji, na prostoru koji je srpski i albanski, treba pronaći život za Srbe i ništa manje života za Albance i da se taj težak zadatak mora završiti da bi Srbi "opstali kao država i kao narod".

- Sve drugo vodi nas ka još jednom povlačenju i gubitku i novoj dozi pustih snova koje niko nikad neće moći da ostvari - rekao je Vučić na početku predstavljanja "Izveštaja o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini", koji se odnosi na period od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

Predsednik je rekao da realna politika ne može da počiva na fatazmagorijama i mitovima a to znači i da sopstveni mitovi moraju biti prilagodjeni razumevajući koliki je njihov značaj u stvaranju duha celog naroda i da bez njih ne bi opstali.

- Moramo da izbegnemo sunovrate i opasnosti koje neretko nismo uspevali da izbegnemo, da ne ginemo zaludu, da razmišljamo kako da razvijamo satelite i veštačku inteligenciju i pojačamo softversku industriju, i to će dati novi život našem pozitivnom mitu - rekao je Vučić.

Istakao je da je važno u politici ponuditi ono što je realno i moguće jer od dodovoravanja narodu važnije je da se uradi ono što može.

- Prostor na kojem radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i boljitak oskudne a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i pogrešnom politikom, ukoliko bismo se služili, gotovo izvesne - rekao je Vučić u uvodnom obraćanju, prenela je Beta.

Dodao je da kada je nešto za naciju bolno treba udružiti snage i definisati zajednički cilj zbog kojeg treba prevazići sve razlike i interese, i ocenio da je Skupština Srbije pravo mesto za razgovor o Kosovu i Metohiji.

Vučić: Zakleo sam se nad Ustavom da Srbija nikada neće priznati Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija "nikada" neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

- Zakleo sam se na Ustav Republike da Srbija nikada neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova i Metohije, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese i poštovanja medjunarodnog prava - rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici skupštine o Kosovu i Metohiji, on je dodao da se "histerija" medjunarodne zajednice zbog rata u Ukrajini odražava i na borbu Srbije za najvažnije državne interese.

- Državna politika je u prethodnom periodu vodjena izmedju željenog i mogućeg. S tim što su želje gradjana nerealne i maksimalističke, dok su nam mogućnosti veoma oskudne - kazao je on.

Vučić je dodao da se problemima koji su "bolni za naciju" mora pristupiti odgovorno definisanjem zajedničkog cilja.

- Narodna skupština je jedino mesto gde se razgovor o ovakvom pitanju (Kosovu i Metohiji) može voditi dubinski - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da na Kosovu i Metohiji mora da se pronadje život i za Srbe i za Albance, i kako je naglasio "to je zadatak koji mora da se završi da bi Srbi opstali kao narod".

- Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize, mi smo dosledno opredeljeni za dijalog. Miran način je jedino rešenje problema, jer bi sukob bio katastrofalan za celu Srbiju - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da su Srbi svesni da samo jedinstveni mogu sačuvati svoje nacionalne interese na Kosovu i Metohiji i dodao da će Srbija štititi sebe i svoj narod tako što će braniti medjunarodno pravo.

Vučić se tokom jednoipočasovnog obraćanja poslanicima osvrnuo na istorijske činjenice, na dešavanja iz 1999. godine sa posebnim osvrtom na ponašanje medjunarodne zajednice kao i na dogovore o energetici i ostale sporazume.

Istakao je da medjunarodnu zajednicu zanima samo "potpis i pečat", ili dogovor po kojem Srbi treba da ispune svoje obaveze, a kada na red dodju Albanci, onda se pozivaju na Ustav Kosova.

- Koga briga za Ustav Kosova - rekao je Vučić i pitao zašto onda uopšte pozivaju Srbe na razgovore.

Vučić je rekao da ne zna kako će ovo sve da se okonča ali da će on da učini sve da podrži što više kompromisnih predloga kako bi se sačuvao mir, iako bi po njegovim rečima "mnogi voleli da kliču ratu".

- Ja želim da kličem miru, a da li ćemo uspeti da ga sačuvamo, daćemo sve od sebe, ali to ne zavisi samo od nas - rekao je predsednik u Skupštini.

Dodao je da Priština ide na "hibridne sveobuhvatne napade" na Srbe, od kupovine medija od tajnih optužnica.

Istakao je da zapadni svet ne želi da poštuje rezoluciju 1244 jer je kako kažu situacija na terenu izmenila rezoluciju a Srbija može da se poziva na medjunarodno pravo i na rezoluciju 1244 .

Predstavljajući izveštaj o Kosovu i Metohiji, predsednik je rekao da Srbije ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize i da je posvećena dijalogu i zalaže se za mir, jer mora da misli na sve gradjane.

- Posedujemo više pameti i više mudrosti i znamo gde su granice, granice naše ozbiljnosti, odgovornosti i da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir i sigurnost i za narod na Kosovu i Metohiji, ali i za celu Srbiju - rekao je Vučić.

Kao primer odlučnosti Srba da poštuju svoju državu, izneo je podatak da su se samo dva Srbina prijavila za preregistraciju saobraćajnih tablica i da to znači ulazak u novu krizu za koju ne zna kako će biti rešena.

- Želim zemlje kvinte da zamolim i sve druge da povedu računa o tome da imate deset stepenika u strpljenju, a da Srbi taj zulum više ne mogu da trpe - rekao je Vučić i dodao da je molio Srbe da ne napuštaju kosovske institucije "jer ako napuste policiju ostavljaju 490 Srba bez pištolja, a ako napuste sudove, ko će da sudi ukoliko neka Srpkinja bude silovana".

Naveo je da je od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022, perioda na koji se odnosi izveštaj, zabeleženo 158 etnički motivisanih incidenata protiv Srba u pokrajini, a da je niz antisrpskog delovanja finalizovan faktičkim pokušajem ovladavanja severom Kosova i Metohije pokušajem uspostavljanja kontinuiranog prisustva specijalnih policijskih jedinica.

Vučić je ponovio da je posao Srbije da izbegne svaki sukob i da čuva mir, i da medjunarodna zajednica zna za njegovu odlučnost da neće dozvoliti novu "Oluju" ili "Bljesak".

Istakao je da će do kraja dana, iako je sam, odgovoriti na sva pitanja koja imaju opozicioni poslanici.

Vučić očekuje da još jedna zemlja povuče priznanje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih 15 dana još jedna zemlja povući priznanje nezavisnosti Kosova. On je u Skupštini Srbije rekao da je u toku borba na svim diplomatskim i političkim frontovima za očuvanje nacionalnih i državnih interesa, zbog toga što Priština pokušava da primeni princip jednostranosti i da udje u medjunarodne organizavije.

Rezultat je, kaže, da je u kratkom roku došlo do novih povlačenja priznanja Kosova, a on očekuje u narednih 15 dana i osmu državu koja će povući pruznanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA