≫ 

Vučić: "Očekujem da sledeće nedelje uđemo u proceduru za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope"

Predsenik Vučić se obratio medijima nakon završetka sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

  • 18

Video: Vučić: Suprotno svim dogovorima Priština ukinula neutralne KS tablice

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon čega se obratio medijima.

Obraćanje predsednika

Predsednik je govorio o preregistraciji srpskih tablica na KiM nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je na početku rekao da je saslušao sve što su mu jutros na sastanku rekli predstavnici Srba sa KiM. Do sada je 17 lica preregistrovalo svoja vozila, odnosno ono što od njih traži Kurtijev režim.

U skladu s pretnjom Prištine da će nastaviti s tom akcijom, što ugrožava mir i funkcionisanje našeg naroda.

- Saopštio sam predstavnicima kvinte i EU da obmanjuju javnost, oni nigde nemaju pravo ni po jednom sporazumu. Objasniću odakle izvlače inicijativu za 10 meseci za preregistraciju. Potrebno je da se prikaže Prištinska strana kao da su suštinski dobri. Naravno da je potrebno da svi Srbi imaju RKS tablice jer podržavaju nezavisno Kosovo. Akto o tome ne postoji, ali koga briga - naveo je Vučić.

- Mi smo pre nekoliko dana dobili demarš, stavove zemnalja Kvonte i zemalja EU, usaglašene. U tački dva se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija u vezi tablica legitimna i da je problem u vremenu i metodama - rekao je on.

Vučić je rekao da je obavestio i ambasadore Kvintu kojima je rekao da je reč o lažima, notornim, jer to nigde ne piše.

On kaže da su KS tablice statusno neutrale, međutim privremene prištinske vlasti insistiraju na RKS tablicama iz razloga što nisu statusno neutralne.

- Mi prihvatamo statusno neutralne tablice, ali oni neće da čuju za njih. Uradili su sve suprotno od sporazuma koji smo imali. Objasnili su nam da imaju pravo na to, ali će ih zamoliti da preregistraciju malo odlože. Pokušavaju da nas predstave kao nezahvalne Srbe. Njihov plan je da puste izlazak KM tablica, ali da im ne dozvole da se vrate na teritoriju KiM sa tim tablicama, ali nisu razumeli šta sve tada proizvode. Misle da će to biti lagana odluka i da im svet neće zameriti. Naići će na demokratski otpor srpskog stanovništva. Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda. Neće se ponoviti 2004. godina, 17. mart ili bilo koja slična akcija - objasnio je Vučić.

Vučić kaže da ne postoji nijedan akt koji dozvoljava formiranje kosovske vojske, a opet, pušteni su da prete Srbima.

- Da vas pitamo na osnovu čega formirate vojsku Kosova? Doveli ste stručnjake da me nagovore da treba da priznamo Kosovo, ali pokažite mi gde to piše. Kažu da je teritorijalni integritet i suverenitet najvažniji. Kažu da će se obe strane voditi istim principima. Onda se pitate da li se neko šali, a traže od nas da pogazimo i UN i povelju Un i rezoluciju 1244 i da poštujemo ono što oni u našem slučaju nisu, a ako ne poštujemo sledi teška batina - naveo je.

Vučić navodi da su na sednici pripremili odgovor da se razgovori nastave.

- Uradićemo sve da se deeskalira situacija, bićemo uz srpski narod ako bude napadnut. Verujemo da će Priština i oni koji ih podržavaju biti dovoljno pametni da ne idu protiv mirnog srpskog naroda koji želi da živi u svojoj državi u skladu sa poveljom UN i rezolucijom 1244 - objasnio je.

On dodaje da je na sednici bilo reči i o naoružanju Srbije.

Odgovori na pitanja medija

Predsednik je nakon obraćanja odgovarao na pitanja medija.

Vučić je naveo da Kurtijeva hrabrost dolazi iz toga što nikada nije kažnjen od svojih političkih roditelja. Kako kaže sastanak sa Srbima sa KiM je bio veoma kratak.

- Rekao sam im da je Srbija uz njih i da ih nećemo ostaviti na cedilu i da ćemo očuvati mir i stabilnost - kaže on.

Vučić je napomenuo da nema predaje i odgovorio na pitanje o preregistraciji.

- Nema predaje, ponoviću vam još jednom - Nema predaje. KM ostaje, kao što smo rekli i pre više meseci. Jeste preregistracija u RKS, a ne u KS. Ljudi su tražili preregistraciju u statusno neutralne tablice. Vi znate šta je istina, tražili su i 2018. ali KS tablice. U Briselu su na tu ideju skočili kao opareni, jer KS tablice govore o statusnoj neutralnosti. Sve će da prihvate sem KS tablica. Što se tiče Srba na KiM oni su tražili susret sa mnom i sastanak je bio kratak. Zamolili smo ih da ne provociraju i ne nasedaju na provokacije, za sve drugo ili oružane akcije protiv njih uverio sam ih da se neće desiti. Ako se dogodi ubistvo Srba, nema predaje i neće biti 17. marta 2004. godine - rekao je on.

Vučić kaže da se često vodi polemika oko Zajednice srpskih opština, kao i da traže da se ne zove baš "zajednica".

Vučić je takođe odgovorio na pitanje vezano za stav Gabrijela Eskobara koji je u prištinskim medijima izjavio da Priština ima pravo da traži preregistraciju. O zahtevima sa Zapada kaže da nam je prostor ograničen mikronima, kao i da su nas namerno saterali u ćošak.

- Imam dovoljno hrabrosti da im lice kažem sve. To su notorne laži da je njihova takva odluka legitimna. Svaka odluka koja je potvrda nezavisnosti Kosova uvek će naići na podršku Kvinte. Sledeće nedelje očekujem da uđemo u proceduru za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope. To je dodatni pritisak na Srbiju, žele da nam poruče da su skup zemalja koji može sve - navodi on.

Predsednik je napomenuo da Srbiji niko nije dao ni šansu.

- Šta ćete kad nemate kud, saterani ste u ćošak, ali nema predaje - zaključio je Vučić.

Prethodno se predsednik Aleksandar Vučić sastao sa predstavnicima Srba sa KiM, nakon koga se medijima obratio Goran Rakić, presednik Srpske liste.

- Danas smo imali sastanak sa predsednikom Vučićem i mogu da kažem da sastanak nikada nije bio kraći. Dobili smo čvrste garancije i uveravanja da će predsednik Vučić i država Srbija biti uz svoj narod i nakon ovog sastanka predsednik ima sastanak Saveta za nacionalnu bezbednos i nakon toga će se i on obratiti javnosti - rekao Rakić.

Rakić je rekao da su Vučiću preneli da će, ukoliko KBS, policija ili bilo ko drugi krene da otima imovinu Srba sa KiM, iskoristiti sva sredstva i demokratskim mirnim putem pružiti otpor, kako je rekao, otpor naroda.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik se nakon jutrošnjeg sastanka oglasio na svom Instagram profilu, putem koga je pružio punu podršku Srbima sa KiM.

Video: Evo kako je izgledao dolazak članova na sednicu Vlade Republike Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da me Bajden zove

    27. oktobar 2022 | 11:52

    Da dices migove bez naoruzanja da lete 5km do granice sa tzv Kosovom, i puataces snimke vojske po televizijama. Jadna majka tom narodu ako ih ti budes branio. Ne zato sto bih ja zeleo rat nego sto ti ne smes nista sam da odlucis, nego kako ti narede, prodaces ti njih sve dole da spasis sebe i svoje koje si uvukao i omogucio im da se bave svim i svacim.

  • Rade

    27. oktobar 2022 | 11:10

    E ti ćeš da zaštitiš Srbe sigurno!!! 🤔

  • A?

    27. oktobar 2022 | 11:21

    На предстојећој „Београдској безбедносној конференцији“ главни говор одржаће украјински министар одбране Алексеј Резников, а говориће и „заменик косовског премијера“ Бесник Бисљими".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA