Odalović: Situacija na severu Kosova nas vraća na 2013. godinu

Predsednik Komisije za nestala lica napominje da je Srbija pokušala sve da ovu najavljenu eskalaciju i ove tenzije koje podiže Kurti spusti

  • 1
Veljko Odalović i Aljbin Albin Kurti Foto: Nedim Grabovica / Avalon Editorial / Profimedia, Tanjug/AP

Predsednik komisije za nestala lica Veljko Odalović, navodi da se poslednjim događajima situacija na severu Kosova resetuje i vraća na 2013. godinu i da je za to odgovoran Kurti koji je rekao da ZSO neće biti.

Ukazuje da je Srbija još jednom pokazala da je za kompromis i implementaciju Briselskog sporazuma, ali da Aljbin Kurti nastavlja sa provokacijama na severu Kosova sa željom da izazove incident.

"Srbija je pokušala sve da ovu najavljenu eskalaciju i ove tenzije koje podiže Kurti spusti i da bude neko ko će biti konstruktivni partner u dijalogu iako je sa Kurtijem vrlo teško postići sporazum oko bilo čega. U svemi lošem ima nekoliko dobrih stvari, prva je da je Srbija potvrdila svoj konstruktivni pristup i traženje rešenja mirnim putem. Dobro je da je najzad Evropska unija identifikovala Kurtija kao nekog ko nije spreman na kompromise i nije spreman na traženje rešenja već tvrdoglavo i uporno odbija sve ono što je njegova obaveza", navodi Odalović za RTS.

Treći momenat je važan, dodaje Odalović, a to je da je Kurti ipak morao da posluša nekoga, da tih 48 sati odloži primenu i da da neki prostor u kojem bi on mogao da sebi traži strategiju prvenstveno.

"Da li je to današnji sastanak u Briselu gde će se glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastati sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, ne znam. Moguće je da je Bisljimiju dao neke druge smernice. Ali ako Bisljimi ide sa onim sa čim je išao i Kurti u Brisel, to je opet jedan veliki problem", ocenjuje Odalović.

Rok curi, ukazuje Odalović, videćemo kako će se sve ovo danas odvijati, najvažnije je da nema eskalacije i da nije bilo nikakvih incidenata za ovo vreme.

"Ali u svakom slučaju, rešenja koja su bila na stolu i koja je predsednik Vučić ponudio vezana i za same tablice i pominjanje tih, ajde da ih nazovem statusno neutralnih KS tablica je jedno od rešenja koje svakako bi Kurtiju značio časan izlazak iz cele ove priče ukoliko je spreman da traži rešenje, ukoliko je spreman da pravi probleme i to je za njega neprivatljivo i to je jedan novi izazov", ocenjio je Odalović.

Ukazuje da je raspoređivanje specijalaca iz Prištine dodatni pritisak i uznemiravanje za Srbe na severu, te da je to provokacija sa željom da se izazove incident.

"Kurti je ubacio velike policijske snage na sever Kosova sa ciljem da podigne tenziju, da se stvori nesigurnost kod Srba i da u svakom slučaju u trenutku ako odluči da krene u primenu nasilnim putem, neće moći drugačije, da ima neke snage. Mislim da je to nešto na šta nažalost ni Kfor ni oni koji su dužni nisu reagovali. Potpisano je, dogovoreno je, jasno je da snage ROSU i tih specijalnih jedinica ne mogu na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfora", ističe Odalović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    23. novembar 2022 | 09:18

    Ajmo specijalna operacija Ž,pa daim se ...na ovako lepom danu,u eksterijeru:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA