Devenport: Srbija napreduje, ali mora da nastavi dijalog sa Prištinom

- Srbija je u odnosu na period pre 12 meseci, kada je objavljen prethodni Izveštaj EK, postigla određeni napredak, što je prepoznato i potvrđeno davanjem Srbiji statusa kandidata. Za dalji napredak na evropskom putu najbitniji su zaključci koje je Evropski savet doneo u martu 2012. godine - poručio je ambasador Velike Britanije

  • 0

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport kaže da je proširenje jedno od najvažnijih dostignuća Evropske unije, i za Veliku Britaniju ostaje jedan od najviših prioriteta.

Kako je Davenport rekao za dnevni list "Danas", Velika Britanija je više puta ponavljala da budućnost svih država Zapadnog Balkana vidi u EU i ostaje privržena toj viziji.

- Srbija je u odnosu na period pre 12 meseci, kada je objavljen prethodni Izveštaj EK, postigla određeni napredak, što je prepoznato i potvrđeno davanjem Srbiji statusa kandidata. Za dalji napredak na evropskom putu najbitniji su zaključci koje je Evropski savet doneo u martu 2012 - navodi Devenport.

Britanski ambador istakao je da su "regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi suštinski važan element procesa proširenja EU".

- Nadamo se tome da će se u narednom periodu dogoditi vidljivo i održivo poboljšanje odnosa s Prištinom i kretanje u pravcu normalizacije odnosa. S tim u vezi, Srbija bi trebalo bi da sprovodi dogovore prethodno postignute u procesu dijaloga, da radi na postizanju novih sporazuma i da se pozabavi pitanjem paralelnih struktura. Takođe, očekujemo da Srbija nastavi s unutrašnjim reformama i pojača svoje napore sa ciljem poboljšanja regionalne saradnje, posebno u odnosima sa Sarajevom - poručuje Devenport.

(M. S. / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA