TUŽILAŠTVO: Policija ispituje "Naše"

Tužilaštvo naložilo policiji da ispita aktivnosti ultranacionalističke organizacije kao što su paljenje zastave AP Vojvodine i lepljenje plakata protiv NVO, pojedinaca i medija kako bi utvrdili da li je time prekršen Ustav

  • 4

Tužilaštvo je formiralo predmet i naložilo policiji da ispita poslednje aktivnosti ultranacionalističke organizacije "Naši" kao što su paljenje zastave AP Vojvodine i lepljenje plakata protiv NVO, pojedinaca i medija, kako bi utvrdili da li je tim aktivnostima kršila Ustav.

Istovremeno je veći broj nevladinih organizacija okupljenih u Kući ljudskih prava uputio otvoreno pismo republičkoj tužiteljki Zagorki Dolovac da reaguje na pretnje predstavnicima organizacija civilnog društva i medijima ili da podnese ostavku.

U pismu je naglašeno da se ni u jednom od slučajeva pretnji nevladinim organizacijama, medijima i pojedincima koji se zalažu za zaštitu ljudskih prava nije oglasilo tužilaštvo niti je pokrenut bilo kakav postupak i zatraženo je utvrđivanje odgovornosti za ćutanje tužilaštva.

Funkcioner SNS Vladimir Cvijan izjavio je da postoje "nove okolnosti“ zbog kojih je moguće da se ponovo pokrene inicijativa pred Ustavnim sudom Srbije za zabranu SNP Naši.

Inače, Ustavni sud Srbije je pre dva meseca odbacio predlog za zabranu rada udruženja "Srpski narodni pokret 1389" iz Beograda i SNP "Naši" iz Aranđelovca.

U pismu se navodi da su ekstremističke organizacije, ohrabrene nereagovanjem države i protivzakonitim postupcima, poput zabrane Parade ponosa, sve glasnije i sve radikalnije u svojim zahtevima, kao i da je iz hronologije svih pretnji i napada, od pravljenja spiskova zamenika ministra kulture do najnovijih pretnji smrću članovima redakcije e-novina i poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić i paljenja vojvođanske zastave, jasno da se situacija radikalizuje i da se nasilnici osećaju zaštićenim i ohrabrenim da nastave svoje delovanje.

Kuća ljudskih prava je poručila Zagorki Dolovac da, kao što ona već zna, u tim postupcima ekstremističkih grupacija i pojedinaca ima elemenata više krivičnih dela:

- U pitanju je širok raspon, od povrede ravnopravnosti, ugrožavanja sigurnosti pa do rasne i druge diskriminacije, krivičnog dela koje pruža jasan osnov za krivično kažnjavanje onih koji proganjaju organizacije i pojedince zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi - navodi se u otvorenom pismu.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    15. januar 2013 | 18:22

    Готово сада,..аутономашима је одзвонило

  • Брадина PC

    16. januar 2013 | 07:12

    А ја мислио да Србија има једну заставу. И зашто неком сметају Албански споменици а ови масонски у Војводини не? Једна земља једна застава ко не воли нек изволе.. "НАШИ" у праву сте и Бог вас Благослобио.

  • русија

    16. januar 2013 | 02:29

    напред НАШИ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA