Svojatanje Tesle u ZG naljutilo Nikolića?

Deo govora hrvatskog premijera o znamenitim Hrvatima, u koje je, osim Nikole Tesle, uključio i Ruđera Boškovića, predsednik Srbije shvatio je kao provokaciju, ali nije reagovao

  • 54

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je, tokom proslave ulaska te zemlje u Evropsku uniju, da naučnici Nikola Tesla i Ruđer Bošković pripadaju grupi "100 najznamenitijih Hrvata". Ovo je, navodno, razljutilo predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Kako piše dnevni list "Alo", Milanović je, u govoru na svečanosti u Zagrebu, najbrajajući najveće ličnosti hrvatske kulture i nauke, na prvo mesto stavio Teslu, a potom naveo i Boškovića. Hrvatski premijer je, pred oko 170 visokih zvanica, poželeo da "hrvatska posebnost bude prepoznata u evropskoj raznolikosti", i kao primere te posebnosti naveo i Teslu.

Podsećamo, tokom proslave na zagrebačkom trgu Bana Jelačića u pogon je pušten i Teslin transformator, kao primer izuzetnog hrvatskog stvaralaštva.

Prema navodima "Naših novina", Tomislav Nikolić je svojatanje srpskih velikana shvatio kao provokaciju, ali se, "zarad mira u kući" i utiska koji je trebalo ostaviti na evropske zvaničnike, uzdržao od javnog negodovanja. Bes zbog komšijskog "prsta u oko" nije ga prošao ni narednog dana, pa je nakon najavljenog radnog doručka sa Josipovićem, odbio da se obrati medijima, pod izgovorom da nema vremena.

- Naravno da predsedniku nije bilo milo da sluša kako pred evropskom elitom Tesla naprasno postaje Hrvat, ali nije bilo ni vreme ni mesto za bilo kakvu otvorenog protesta. Nekada jednostavno morate da progutate gorku pilulu zarad viših ciljeva - kaže neimenovani izvog ovog lista.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo, Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOSS

    2. jul 2013 | 00:58

    Ma dobro majku mu koji su to visi ciljevi, dokle vise da gutamo pilule i zabe zbog visih ciljeva od kojih nismo videli nikakve koristi... Sve su nam bre uzeli, dostojanstvo, teritoriju sad nam kradu i naucnike... PA DOKLE VISE!!!

  • Shibicaa

    2. jul 2013 | 01:08

    Ovo od hrvata ne iznenadjuje, uvek su znali da na jedan perfidan i ljigav nacin kradu tudje, samo iz razloga sto nemaju cime da se pohvale. Mi smo tu da odreagujemo kako treba, da zastitimo sebe i nasu kulturu, sve suprotno je odobravanje otetog.

  • MikiGrobar

    2. jul 2013 | 03:13

    Onda je I jovan raskovic hrvat, milan martic, pedja stojakovic.....srami se genocidna nacijo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA