Rusija gomila armiju na granici s Ukrajinom, stiglo 20.000 vojnika! (FOTO)

- Rusija je narušila međunarodno pravo bez opravdavajućih okolnosti, upala u Ukrajinu, podržala separatiste a sada raspolaže sa približno 20.000 vojnika na istočnoj granici Ukrajine - napisao je Aleksandar Veršbou na svom Tviter nalogu

  • 27

Rusija je nagomilala približno 20.000 vojnika na istočnoj granici Ukrajine i mogla bi pod izgovorom pružanja humanitarne pomoći ili sprovođenja mirovne misije da ih uputi na ukrajinsku teritoriju, izjavila je danas portparolka NATO-a Oana Lungesku.

- Ne možemo da nagađamo šta Rusija ima na umu, ali vidimo šta oni rade na terenu, a to izaziva veliku zabrinutost - navela je ona u saopštenju u kom tvrdi da je Rusija rasporedila približno 20.000 pripremljenih vojnika na granicu s Ukrajinom, preneo je Rojters.

- Najnovije rusko vojno jačanje dalje eskalira situaciju i podriva napore usmerene na pronalaženje diplomatskog rešenja za krizu. Ovo je opasna situacija - rekla je ona.

U saopštenju Alijanse navodi se zabrinutost da bi Moskva mogla da iskoristi izgovor za humanitarnu ili mirovnu misiju da pošalje vojnike u istočnu Ukrajinu, navodi britanska agencija.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je na sinoćnjoj vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN da Moskva predlaže upućivanje konvoja sa ruskom humanitarnom pomoći u Donjeck, Lugansk i druge gradove Ukrajine u kojima ima mnogo raseljenih lica, pod okriljem i uz pratnju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

- Neka MKCK prati utovar konvoja celom maršrutom i rukovodi raspodelom pomoći ugroženima - rekao je ruski diplomata a podseća Itar tas.

Tvrdnju o gomilanju ruske vojske na granici s Ukrajinom izneo je juče na svom nalogu na Tviteru i zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou.

- Rusija je narušila međunarodno pravo bez opravdavajućih okolnosti, upala u Ukrajinu, podržala separatiste a sada raspolaže sa približno 20.000 vojnika na istočnoj granici Ukrajine - napisao je Veršbou a prenose RIA Novosti.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je te tvrdnje javnim insinuacijama bez dokaza, a i predstavnici ruskog Ministarstva odbrane često su demantovali te izjave.

Ruska agencija podseća da je zvanična Moskva prekjuče saopštila da generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pokušava na Rusiju da prebaci odgovornost za zaoštravanje krize u Ukrajini.

RIA Novosti prenela je otpužbu Rasmusena iz današnjeg članka za Fajnenšl tajms na račun Rusije da raspiruje konflikte u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini.

- Posle pada komunizma NATO je uložio napore kako bi radio sa Moskvom, predloživši više saradnje u velikom broju pitanja, nego sa bilo kojom drugom zemljom koja ne ulazi u NATO. Rusija je odgovorila raskidanjem pravila, raspirivanjem konflikta u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini, i upućivanjem izazova međuanrodnom poretku zasnovanom na pravilima - naveo je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO-a posetiće sutra na nekoliko sati Ukrajinu, javila je ukrajinska agencija UNIAN, pozivajući se na izjavu šefa misije Ukrajine pri NATO-u Igora Dolgova.

Prema njegovim rečima, poseta se održava uoči samita Alijanse 4. i 5. septembra u Velsu, u okviru kog se planira održavanje sednice komiteta Ukrajina-NATO na nivou šefova država i vlada.

- Predviđeno je da se Rasmusen sretne sa rukovodstvom Ukrajine i da bude održana razmena mišljenja o tome sa čim idemo na samit. Sa svoje strane, generalni sekretar imaće mogućnost da čuje za aktuelne probleme Ukrajine i viđenje perspektive saradnje NATO-a sa Ukrajinom - rekao je ukrajinski ambasador.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dani

    6. avgust 2014 | 15:13

    Vreme je za kontranapad!

  • Srb

    6. avgust 2014 | 15:55

    E pa ......ukrainski,nato i ostali fasisti dosta je bilo zezanja! Valjda cete ukapirati vec jednom....

  • 100%CP.

    6. avgust 2014 | 14:44

    KRAJNJE JE VREME (TOVARISCI) DA POMOGNETE SVOJOJ BRACI,SPASITE IH OD PROPASTI I KATASTROFE.DA STE SE UKLJUCILI NA VREME PRICA BI ODAVO BILA ZAVRSENA KAO SA KRIMOM.//SAD DO KONACNE POBEDE//.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA