UVODI SE DOŽIVOTNA ROBIJA U SRBIJI? Ako se usvoji, biće to ISTORIJSKI događaj

Doživotni zatvor biće predviđen za najteža krivična dela i najteže oblike teških krivičnih dela. Ne može se izreći mlađima od 21 godine, niti u slučajevima kada zakon predviđa da se kazna može ublažiti

  • 27
Zatvorenik, Čuvar, lisice, rešetke, A Prison Guard Leading a Prisoner Along a Corridor Foto: Profimedia/Corbis

Već od ove jeseni doživotna robija mogla bi da postavne sastavni deo kaznenog sistema u Srbiji kao najstroža kazna izrečena nekom osuđeniku.

OVO SU NOVA KRIVIČNA DELA U SRBIJI: Za ovo će odsad da se ide na robiju!

U toku je poslednja faza usaglašavanja predloga izmene Krivičnog zakonika, a zatim finalni predlog izmena KZ ide pravo pred ministre, pa pred poslanike, saznaju "Novosti".

Doživotni zatvor biće predviđen za najteža krivična dela i najteže oblike teških krivičnih dela. Ne može se izreći mlađima od 21 godine, niti u slučajevima kada zakon predviđa da se kazna može ublažiti.

Biće i mogućnost pomilovanja posle odležanih 25 godina, ako se ustanovi da osuđenik neće napraviti novo krivično delo.

Foto: infolink.rs Foto: infolink.rs

Doživotna robija biće zamena smrtnoj kazni s obzirom da se vremenska kazna pokazala neadekvatnom za neka najteža krivična dela.

- Uobičajen prigovor koji se upućuje kazni doživotnog zatvora jeste njena nehumanost - međutim, ni postojeće rešenje se ne razlikuje mnogo. Najstroža kazna od četrdeset godina mogla bi pod određenim uslovima da bude nehumanija. Osuđeniku koji provede nekoliko decenija u zatvoru, u mnogim situacijama bolje je da iz njega nikad ni ne izađe, nego da se na slobodi nađe kao veoma star, kada je pogubio veze sa porodicom i prijateljima, kada nema prihode za normalan život, kada mu je otežano lečenje, a po pravilu je narušenog zdravstvenog stanja. Za njega je tada veoma teško, skoro nemoguće da nastavi iole pristojan život - kaže prof. dr Milan Škulić sa Pravnog fakulteta u Beogradu.

Foto: infolink.rs Foto: infolink.rs

Sve evropske zemlje priznaju kaznu doživotnog zatvora osim Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Španije, Portugalije, Norveške, kao i Srbije.

(Telegraf.rs/ Izvor: Novosti/ Autor: V. Crnjanski Spasojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lik

    13. septembar 2015 | 11:36

    I smrtnu kaznu bi ja uveo, za planirano ili namerno ubistvo odma i toga ubiti, pa da vidimo koliko bi opasnih momaka onda bilo po ulicama...

  • Zabrinut građanin

    13. septembar 2015 | 11:38

    Veoma bitno sto se uvodi ta dozivotna kazna. Praksa je pokazala da zatvori i sudovi u Srbiji nisu za ovnove predvodnike vec samo za ovce.

  • N.N.

    13. septembar 2015 | 20:54

    I treba. Neko ko učini težak zločin sa 25 god, dobije 40 god, izađe posle 2/3 kazne, ili amnestije sa npr 55 god. Može da živi još 30 god na slobodi. Mada, oni žive i u zatvorima, posle najtežih zločina. Smrtna kazna je za pojedine zločine jedina kazna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA