Paunović: Nije problem u obrazovanju, reč je o neprincipijelnim namerama Hrvatske

Mislim da se ovakvim postupcima usložnjava i otežava položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Ali to je tema za Vladu Hrvatske i njihovo javno mnjenje - ističe Paunović

  • 6

Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, izjavila je danas da za otvaranje poglavlja 26 problem nije bio u obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji. Reč je o neprincipijelnoj nameri Hrvatske da konstantno koči Srbiju na putu evropskih integracija.

Hrvatska se ne pita ništa u EU: PALMA O BLOKADI POGLAVLJA

SRBIJA STOPIRANA NA PUTU KA EU ZBOG UDŽBENIKA: Svi pričaju o poglavlju 26, ali da li znate na šta se ono odnosi?

Takvo ponašanje Hrvatske sigurno ne doprinosi regionalnoj stabilnosti, niti konstruktivnom rešavanju bilateralnih pitanja koja su u interesu obe države.

- Mislim da se ovakvim postupcima usložnjava i otežava položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Ali to je tema za Vladu Hrvatske i njihovo javno mnjenje - ističe Paunović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Paunović je podsetila da u Srbiji živi oko 58.000 pripadnika hrvatske nacionalne manjine. Na poslednjim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina izabran je i nacionalni savet koji zastupa interese hrvatske manjine u Srbiji. Za rad ovog saveta izdvaja se 12.976.000 dinara na godišnjem nivou.

U Srbiji se oko 60.000 dece obrazuje na jezicima nacionalnih manjina, a oko 1. 000 dece pohađa nastavu na hrvatskom jeziku - od predškolskih do srednjoškolskih obrazovnih ustanova, navodi Paunović.

- Podsetiću i da je Ministarstvo prosvete potpisalo sporazum sa Hrvatskim nacionalnim vjećem o obezbeđivanju nedostajućih udžbenika na hrvatskom jeziku. Za sve nedostajuće udžbenike u 2016. godini obezbeđeno je 134 miliona dinara u Budzetu RS. Pitanje obrazovanja predstavlja i deo sporazuma premijera Vučića i Hrvatske predsednice Kitarović - navodi direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta

    13. decembar 2016 | 15:07

    Problem je sto je Hrvatska dvolicna tj njeno rukovodstvo sa Kolindom na celu.

  • Visnja

    13. decembar 2016 | 15:08

    Bas tako. Hrvatska trazi bilo koji razlog za njihovo bahato ponasanje.

  • Umpah pah

    13. decembar 2016 | 16:04

    Ko zna zašto je to dobro.?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA