SVE O NOVOJ VLADI SRBIJE: Najveća iznenađenja Tasovac, Udovičić i Krstić!

Još jedno iznenađenje stiglo je u poslednjim satima rekonstrukcije, pošto je dosadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izabran za ministra bez portfelja

  • 6

Rekonstrukcija Vlade Srbije privodi se kraju, a svoj epilog dobiće sutra u Skupštini Srbije, kada će ekspoze pročitati premijer Ivica Dačić. Definitivno najveća iznenađenja su imena Ivana Tasovca, Vanje Udovičića i Lazara Krstića.

Socijalistička partija Srbije izašla je danas sa svojim kadrovima koji će u Nemanjinoj 11 zameniti odlazeće ministre Žarka Obradovića i Milutina Mrkonjića, a javnost je najviše iznenadila imenovanjem proslavljenog srpskog vaterpoliste Vanje Udovičića za ministra sporta i direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca na mesto ministra kulture.

Novi ministri u kabinetu Ivice Dačića s kvote SPS-PUPS-JS su i Branko Ružić, koji će biti ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije, Aleksandar Antić, koji će biti novi ministar saobraćaja, dok će ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biti Tomislav Jovanović.

Na svojim ministarskim mestima ostali su Slavica Đukić-Dejanović, ministarka zdravlja, dok će Jovan Krkobabić i dalje voditi brigu o radu i zapošljavanju.

Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić pre socijalista završili su posao oko rekonstrukcije Vlade. Oni su odlučili da zamene Bratislava Petkovića, Gorana Kneževića i Alisu Marić, a prvi potpredsednik Vlade podneo je ostavku na mesto ministra odbrane.

Odlukom Predsedništva SNS-a za nove ministre izabrani su Lazar Krstić, koji će voditi finansije umesto Mlađana Dinkića, čiji je URS odlukom Ivice Dačića izbačen iz Vlade. Saša Radulović vodiće ministarstvo privrede, doskorašnji šef BIA Nebojša Rodić sešće u fotelju ministra odbrane, Dragan Glamočić će ubuduće voditi računa o poljoprivredi, a Igor Mirović će naslediti resor Verice Kalanović i voditi ministarstvo za regionalni razvoj.

Od naprednjaka u Vladi su još i Zorana Mihajlović, ministarka energetike, Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave, Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova, Milan Bačević, rudarstvo i prostorno planiranje, Velimir Ilić i dalje predvodi građevinu, dok je lider SDPS-a Rasim Ljajić sa kvote SNS-a ostati na mestu ministra za telekomunikacije i spoljnu i unutrašnju trgovinu.

U Vladi je ostalo mesta i za Sulejmana Ugljanina, a u poslednjim minutima, kao još jedno od iznenađenja, pojavilo se i ime Aleksandra Vulina, doskorašnjeg direktora Kancelarije za KiM, koji će biti ministar bez portfelja.

Inače, ministri bez portfelja nisu definisani Zakonom o ministarstvima, međutim, njih može da postavi premijer Srbije, što objašnjava kandidature Ružića i Vulina.

Istovremeno, u Skupštini su jutros usvojene izmene Zakona o ministarstvima, koje su zakonski preduslov za imenovanja novih ministara. Takođe, u Skupštinu su u međuvremenu stigle i ostavke devet članova Vlade koji više neće biti ministri.

Ostavke je podnelo troje članova Ujedinjenih regiona Srbije, koji više neće biti deo vladajuće koalicije - ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović i potredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

Prema informacijama iz parlamenta, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović će sednicu sutra, najverovatnije, zakazati za 15 sati, a prvi će se parlamentarcima obratiti premijer Ivica Dačić sa svojim ekspozeom.

Očekuje se da će glasanje o novim ministrima biti u subotu.

NOVA IMENA REKONSTRUISANE VLADE:

* Branko Ružić, ministar bez portfelja za evrointegracije

* Aleksandar Antić, saobraćaj

* Vanja Udovičić, sport

* Ivan Tasovac, kultura

* Tomislav Jovanović, prosveta

* Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja za Kosovo i Metohiju

* Dragan Glamočić, poljoprivreda

* Saša Radulović, privreda

* Lazar Krstić, finansije

* Nebojša Rodić, odbrana

* Igor Mirović, državna uprava

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebo

    29. avgust 2013 | 17:37

    Udovicic ministar sporta? Ja bih mogao biti ministar saobracaja jer imam par medalja sa karting trka.

  • стеван

    29. avgust 2013 | 19:54

    Људи ова влада стварно решила да штеди (три министарства без ресора). Има ли то још негде?

  • Desko

    29. avgust 2013 | 19:39

    I ovo je rekonstrukcija ? Polaze 5 a ulazu 10 !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA