Dragutin Topić o srpskoj atletici: Stigli smo biciklom na mesec! (VIDEO)

- Napravili smo odličan proboj naše atletike u svet, sada je važno da zadržimo kontinuitet. Imamo nekoliko mladih asova koji će nam donositi rezultate, a Bekrić je najveći favorit za medalju na OI - kaže legendarni skakač uvis

  • 2

Legendarni srpski atletičar Dragutin Topić kaže da je Srbija biciklom stigla na Mesec, aludirajući na nedavne uspehe Emira Bekrića i Ivane Španović na SP u Moskvi, koji su uprkos skromnim uslovima osvojili bronzane medalje.

Topić u razgovoru za Telegraf ističe da će naša atletika na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru imati priliku da dođe do olimpijske medalje, a da je po njemu najveći kandidat za to Emir Bekrić.

NEMA SLUČAJNOSTI U POSTIZANJU USPEHA, SAMO KRVAV RAD

Nedavno je kompanija "Komtrejd" stala uz Emira Bekrića i njegovog trenera Mirjanu Stojanović potpisavši ugovor do OI u Riju 2016, kojim će Bekrić imati finansijsku podršku. Topić ističe da je to bitna karika u postizanju rezultata.

- U moje vreme, nekada su bile samo društvene firme, a  privatnici su se jako teško javljali da pomognu. Uz sve to nije bilo regulisano ništa oko oslobađanja poreza za one koji ulažu u sport, pa je to išlo teže.

KOLIKO PARA, TOLIKO REZULTATA

- Ali ovo je sada odlična stvar da je "Komtrejd" stao iza Bekrića, jer će im olakšati put ka svetskoj tituli kojoj Bekrić teži sigurno - objašnjava Topić.

Na pitanje koliko je bitno imati finansijsku pomoć u atletici, legendarni skakač uvis objašnjava:

- Jako je bitno, jer što je manje improvizacije u treningu, to je veći garant da će sezona proteći uspešno. Sve se vrti oko novca, nažalost, i ako nema svih uslova, teško će doći do rezultata.

- U atletici nema slučajnosti u osvajanju medalja, već samo mukotrpan i krvav rad i dobri uslovi. Mene najviše pogađa kad se pominje taj "srpski inat" pa se kaže da se iz toga napravi rezultat.

ATLETIKA DA BUDE PRVI SPORT U SRBIJI

Topić je istakao da atletika, koju inače zovu "kraljica sportova", mora da postane prvi sport u Srbiji.

- Atletika mora da postane sport broj jedan, ali u bazi, da bude izbor roditelja i dece u najranoijoj fazi odrastanja. Pokušavamo da implementiramo program Svetske federacije koja se zove "Kids atletiks".

- Da tu decu motorički obučimo, jer će od toga koristi imati svi sportovi. Mi preskačemo bazu, zapostavili smo atletiku, gimnastiku i plivanje. Važno je da se deca obuče motorički a posle mogu da odu u druge sportove - objašnjava Topić

Emir Bekrić i Ivana Španović su napravili odličn zalet za našu atletiku osvajanjem bronzanih medalja na SP, a Topić ističe da Srbija ima šanse i kandidate da očekuje medalju u Riju.

OVA DECA MOGU MNOGO

- Sigurno da može! Ovi rezultati nisu proizvod slučajnosti, kao što sam rekao, već rada. Dobro je što sada taj teret uspeha nosi njih nekoliko, Emir, Ivana, Asmir, Tatjana. Nekada smo samo Dragan Perić i ja nosili to na svojim plećima i trpeli ogromne pritiske i na kraju se nekad nismo izborili sa svim pritiscima.

- Ali za Rio je definitivno najveći favorit za medalju Bekrić. Disciplina kojom se bavi je takva da koliko si spreman, toliko ćeš pokazati. Kod Ivane i skoka  udalj dosta zavisi i od dana, da li ima vetra z prsa ili nešto treće - kaže popularni Top, i nastavlja:

- Naravno, tu su Tatjana Jelača i Asmir Kolašinac. Ne treba ih opterećivati medaljama. Srbija je već stiga biciklom na Mesec, pa je dobro da tu i malo ostanemo - poručuje Topić.

Inače, legendarni atletičar je u ponedeljak sa suprugom Biljanom dobio drugu ćerku, a redakcija Telegrafa im čestita na prinovi

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LOZANCA

    7. oktobar 2013 | 10:54

    Top je bio i ostao LEGENDA svaka čast na tekstu sve je lepo rekao ko razume shvatiće. Najveći problem je što novi Zakon o sportu nije usklađen sa Zakonom o finasijama da neka privatna ili društvena firma kad sponzoriše nekog sportistu ili klub bude oslobođena poreza i na taj načun se stimuliše da firme pomažu sport.... Nadam se da će noviMinistar za omladinu i sport uraditi povodom ovog problema. Na sreću svih nas u Atletici uspesi i rezultati: Ivane. Bekrića, Kolašinca, Jeleače, Olivere, Dragane, Amele i mnogih drugih koji su postigli vanseirjske rezultate u 2013. je samo jedan strana medaslje i to ona svetla, na žalost duga strana medalje je mnogo tužna, ružna i žalosna. mislim na klubove, atletičare i lokalne samouprave koje vide samo sport kroz fudbal, fudba i samo fudbal. Pa u Srbiji nema geda, mesta, sela danemaju fudbalski teren i svlačionice a našri najbolji atletičari (primer) AK N.Pazar treniraju po neprikladnim terenima i presvlače se u nekim dvenim starim barakama. Lokalne sampuprave kade se pojavite ispred atletskog kluba Vas gldaju kao da sete sektaši za njih Atletika ne posotji pa se uvek setim one definicije "ATLETIKA JE KAO OZBILJNA MUZIKA, LJUDI JE NEVOLE, NAZNAJU DA JE SLUŠAJU, GLEDAJU, NERAZUMEJU JE A MORA DA POSTOJI"...Pred ljudima u ASS je veliki posao kao što je rekao Top treba nastaviti kntunuitet uspeha i rezultata a ja bih pritom dodao da treba isto obratiti pažnju na mlade koji krupnim koracima dolaze, nadam se da će izgradnjom ATLETSKE DVORANE Atletika u Sr

  • google

    30. septembar 2013 | 18:03

    Rece komplexas iz VB

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA