• 7

Maestralni srpski hirurzi ponovo briljiraju: Pacijentu (28) amputirana ruka, a onda su mu ugradili veštačku šaku

Ovo je ujedno prvi korak u procesu rekonstrukcije šake i smatra se posebnim uspehom u struci usled brojnih oštećenja

  • 7

Reimplantacija, odnosno ugradnja leve šake pacijenta koji je imao traumatsku povredu parcijalne amputacije šake u nivou ručnog zgloba uspešno je urađena na Vojnomedicinskoj akademiji.

Revolucija: Na VMA urađena operacija na srcu, kroz prepone, i to bez hirurškog reza (FOTO)

Kako je navedeno u saopštenju VMA, pacijentu starom 28 godina urađeno je uspostavljanje arterijske i venske cirkulacije, on je u dobrom stanju i oporavlja se na Klinici za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA.

Sedmočasovni komplikovani hirurški zahvat obuhvatio je rekonstrukciju arterijskih i venskih krvnih sudova venskim autograftovima, kao i nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva u predelu šake i podlaktice, piše u saopštenju.

Kako se ističe, ovo je ujedno prvi korak u procesu rekonstrukcije šake i smatra se posebnim uspehom u struci usled brojnih oštećenja i rizika karakterističnih za hirurško zbrinjavanje posttraumatskih defekata.

Foto: Milena Đorđević

Osim visoke stručnosti i bliske saradnje lekara različitih specijalnosti, ovakve povrede iziskuju prilagođavanje kompletnog hirurškog tima neophodnoj brzini u proceni nastale povrede i njenih komplikacija, kao i pripremi za operativni zahvat u veoma kratkom vremenskom roku, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, pacijentu predstoji postoperativni tok, uključivanje specijalista fizikalne medicine i drugih lekara u nastavak lečenja, a u cilju uspešnog uspostavljanja funkcija šake i ukupnog oporavka.

Multidisciplinarni hirurški tim VMA koji je učestvovao u operativnom lečenju pacijenta predvodili su Nikola Ostojić iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine, Ivan Marjanović iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, Saša Munitlak iz Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju i Jasmina Ivić, lekar na specijalizaciji iz plastične hirurgije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima