≫ 

Svaka treća žena doživela je seksualno uznemiravanje kao devojčica u tramvaju, a zašto se nijedna od ove tri nije ni pomakla?

Istraživanje je pokazalo da je jedan ili više oblika seksualnog uznemiravanja doživelo čak devet od 10 žena u Srbiji

  • 3

Svaka treća devojka doživela je neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice. Svaka treća devojka bila je u situaciji da se pred njom neko samododiruje po intimnim delovima tela. Ovo su podaci do kojih se došlo istraživanjem Autonomnog ženskog centra "Mladi i iskustva seksualnog uznemiravanja".

Ovi podaci dobijaju novu težinu posle snimka iz tramvaja na liniji 2 na kome se vidi kako manijak maltretira petnaestogodišnju devojčicu, priljubljujući se uz nju i pipkajući je. Postavlja se i pitanje da li bi ovaj manijak uopšte bio uhapšen da javnost nije burno reagovala deleći snimak na društvenim mrežama i na taj način izvršila ogroman pritisak na policiju da brzo deluje. Tako je napadač iz tramvaja, I. M. (37), uhapšen posle krađe bureka u pekari na Zrenjaninskom putu.

Podaci govore da je sve oblike seksualnog uznemiravanja za koje su pitani doživelo šest od 10 žena, Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Istraživanje je pokazalo da je jedan ili više oblika seksualnog uznemiravanja doživelo čak devet od 10 žena u Srbiji. Devojke su značajno više od mladića izložene pojedinačnim oblicima seksualnog uznemiravanja. Podaci govore da je sve oblike seksualnog uznemiravanja za koje su pitani doživelo šest od 10 žena, ali i tri od 10 mladića.

Ono što je izazvalo buru reakcija među građanima Srbije koji su videli snimak napada je odsustvo reakcije  osoba koje su u tom trenutku bile u tramvaju. Radi se o tri starije gospođe, a interesantno je da ni vozač nije video šta se dešava.

MOŽDA I ŽENE IZ TRAMVAJA "VUKU" NEKU SLIČNU TRAUMU

Prema rečima Sanje Pavlović iz Autonomnog ženskog centra, nasilna scena u tramvaju je bila specifična, jer su se sa napadnutom devojčicom vozile još samo tri žene. Iako se na snimku, u dnu tramvaja vidi još nekoliko osoba.

Sanja Pavlović, Foto: Telegraf

- Upravo su žene izložene seksualnom nasilju i seksualnom uznemiravanju i velika je verovatnoća da se ženama u tramvaju nešto slično desilo u životu. Odatle izostanak njihove reakcije, od straha, retraumatizacije. I sad imamo zamenu teza, društvo njih krivi za nereagovanje, dakle one postaju odgovorne, a ne nasilnik - smatra Sanja Pavlović.

Ipak, nameće se pitanje, da li bi baš to neko iskustvo koje su možda doživele, starije gospođe nateralo da reaguju, pogotovo jer vide da je u pitanju devojčica, nesposobna da reaguje i sama se odbrani od nasilnika i koja je, verovatno, doživela težak šok. Možda bi se u tim trenucima, jer to nije trajalo sekundu, dve, prisetile kako su se one same osećale u trenucima kada ih je neko maltretirao i digle svoj glas.

Najmanje što su mogle da urade je da bar priđu vozaču i obaveste ga da muškarac maltretira dete. Ali se nijedna nije mrdnula s mesta.

VIDEO: Trenutak napada na devojčicu u tramvaju

(Telegraf.rs/ Danas/ Politika/ J.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Policajac

    27. oktobar 2018 | 11:15

    Ovog manijaka je uhapsila patrola Palilule u Borči....sve pohvale za njih....sad čekamo pravosudne organe .....

  • @ Kiki

    27. oktobar 2018 | 13:39

    I svaki oženjeni muškarac zvocanje Što je psihička tortura Ali o tome ništa!

  • Nina

    30. oktobar 2018 | 14:05

    Aman ne preterujte! Toliko je svet otisao u ekstrem da je jedan pogled seksualno uznemiravanje.. Zaista vise prestanite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA