≫ 

Desko, predsednik MZ Rakita, pretio da će skočiti u reku ako se nastave sporni radovi

On je najpre seo ispred bagera kako bi sprečio radove

  • 8

Desimir Stojanov, predsednik Mesne zajednice Rakita, kod Babušnice, popeo se danas na potporni zid uz obalu Rakitske reke i pretio da će da skoči.

On je pretio da će skočiti zbog toga što građevinske mašine rade van gradilišta sporne mini-hidroelektrane, piše portal Južne vesti, a prenosi Novinska agencija Beta.

Bager je juče počeo da radi van ograde koje ograničava gradilište, a Stojanov je tražio sastanak sa građevinskim inspektorom u Babušnici koji je rešenjem zabranio radove na postavljanju cevovoda za mini hidroelektranu. Sastanka nije bilo, a Stojanov kaže da je uzalud čekao inspektora ispred kancelarije.

On je najpre seo ispred bagera kako bi sprečio radove, a kada je policija pokušala da ga pomeri, popeo se na potporni zid.

- Ovo nije gradilište. Ono ima oko 500 kvadrata, a ovo je van toga. Ne može celo selo da bude gradilište. Ako pokušaju da me uhapse, skočiću u reku - rekao je on.

U Rakiti se početkom aprila ove godine dogodila se eksplozija na bageru, krajem oktobra prošle godine u blizini gradilišta pronađena je ručna bomba, a početkom godine izgorela je kamp-prikolica koja je služila kao magacin gradilišta mini-hidroelektrane.

Meštani sela Rakita u Opštini Babušnica, blizu granice Srbije sa Bugarskom, bore se već duže vreme svim snagama da očuvaju svoju reku i žestoko se protive izgradnji mini hidroelektrane (MHE) za koju tvrde (a to kažu i stručnjaci) da će ugroziti sav živi svet u Rakitskoj reci i okolinu. Stanovnici Rakite se ne mire sa izgradnjom mini hidroelektrane, a protiv ovakvih objekata je i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kao i mnogi stručnjaci iz ove oblasti, jer ocena je da bi mogao da bude ugrožen sav živi svet sa velikim posledicama i po ljude.

Ovo je samo jedan u nizu primera širom Srbije, uključujući zaštićena nacionalna područja gde se gradi ili je planirana gradnja mini hidroelektrana, iako su i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i građanske organizacije i stručnjaci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    29. maj 2019 | 17:17

    Covek je upravu. Ali ko zna kako je dobijena dozvola za gradnju. Te dozvole za mini elektrane su dobili samo odabrani...

  • Шумадија

    29. maj 2019 | 17:01

    Јадан ова народ с ЊИМА

  • Prc

    29. maj 2019 | 17:30

    Kakvi ljud strasno sta rade coveku, po ocima mu se vidi da je dusa od coveka, a njima neka je na cast ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA