≫ 

Hitna pomoć platila struju za kafanu "Kod Jane", a kad je RFZO zatražio povraćaj novca, stiglo je neverovatno objašnjenje

I ranije, 2014. godine je u ovoj zdravstvenoj ustanovi bila kafana, a zvala se "Mače"

  • 4

"U etno kod Jane" bilo je ime kafane koja se nalazila u prostorijama niške Hitne pomoći i kojoj je, kako je utvrdila kontrola Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ova zdravstvena ustanova platila struju. RFZO sada traži povraćaj oko 390.000 dinara, koliko je utrošeno za plaćanje struje, a u Hitnoj kažu da će pare vratiti kad naplate od vlasnice kafane.

Struja je, kako piše u izveštaju RFZO-a, kafani koja je zakupila prostor Hitne plaćena dva puta - po jednom u 2017. i 2018. godini, pišu "Južne vesti".

U niškoj Hitnoj pomoći ne negiraju da su platili račun za struju kafani, ali tvrde da su morali, jer bi ili upali u veća dugovanja ili bi im Elektrodistribucija isključila struju u celom objektu.

Prigovorom kojim je RFZO podneo januara ove godine, nakon izvršene kontrole, iz Hitne pomoći pojašnjavaju da su Privrednom sudu u Nišu podneli zahtev za izvršenje protiv vlasnice "U etno kod Jane".

Ona je, kako piše u prigovoru, po nalogu suda prostorije niške Hitne napustila u januaru 2018. godine.

Takođe, oni smatraju i da ne postoji osnov za povraćaj novca za 2017. godinu, jer je za tu budžetsku godinu potpisan završni račun između RFZO i Hitne.

Podsetimo, ovo nije prva kafana u prostorijama Hitne pomoći. Još 2014. godine je u ovoj zdravstvenoj ustanovi bila kafana "Mače" koja je nudila raznorazne specijalitete - od pohovanih škembića do junećih repova. Međutim, ni ona nije dugo ostala u Hitnoj.

Niš, Hitna pomoć Foto: Telegraf

Iako je i u samoj odluci RFZO koja se tiče ovog problema naznačeno da je Hitna pomoć Niš slala prigovor na zapisnik, na koji je negativno odgovoreno, u PR službi ove ustanove novinarima je rečeno da prigovora na zapisnik o odrađenoj kontroli nije bilo.

U niškoj Hitnoj kažu da su pored pomenutog prigovora, uložili još jedan i to 5. februara 2019. godine, ali da na njega još niko nije odgovorio.

Ipak, u RFZO pojašnjavaju da je Pravilnikom o kontroli sprovođenja zaključenih ugovora sa davaocima zdravstevih usluga moguće uložiti samo jedan prigovor na Zapisnik o izvršenoj kontroli.

U samom zapisniku o kontroli, u koji su novinari Južnih vesti imali uvid, utvrđeno je da su pojedini zaposleni primali zarade po uvećanom koeficijentu.

Takođe, u zapisniku piše da je utvrđeno i da postoje neslaganja oko broja radnih sati na osnovu onoga što je upisano u knjizi dežurstva i podataka iz platnog listića.

Na kraju je naloženo Zavodu da ne angažuje zaposlene koji su medicinska pratnja javnim skupovima i manifestacijama na teret RFZO, kao i da uskladi radno-pravnu dokumentaciju i evidenciju o prisutnosti sa zakonima i propisima.

Kako kažu u RFZO, Zavod za hitnu medicinsku pomoć je dostavio dokumentaciju po predlogu mera iz Zapisnika o izvršenoj kontroli, a nijedna od pronađenih nepravilnosti, osim plaćanja struje kafani, se nije našla u odluci ove ustanove kojom se niškoj Hitnoj pomoći nalaže povraćaj novca.

(Telegraf.rs/Južne vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA