"Albanci su starosedeoci Kosova, Srbi su došli i oteli im kuće": O spornom udžbeniku iz istorije priča se godinama, a ovo je prava istina

Sve je počelo 2015. godine, kad su se u javnosti pojavili sporni odlomci ovog štiva

  • 36

Udžbenik iz istorije za šesti razred, autora Radeta Mihaljčića, verovatno je najozloglašenija školska knjiga. Ne prođe godina, a da se o ovom udžbeniku ne bruji na društvenim mrežama.

Sve je počelo 2015. godine, kad su se u javnosti pojavili sporni odlomci ovog štiva u kojima se tvrdi da su "Albanci zapravo starosedeoci Kosova, a da su Srbi došli kasnije i oteli im kuće i njive".

- Starosedeoci Albanci vode poreklo od Ilira, romanizovanih u manjoj meri, i oni su jedini sačuvali jezik, običaje i druga narodna obeležja. S njim su se mešali Sloveni, Grci i drugi narodi i vremenom su se sa njima i stopili. Posle Maričke i Kosovske bitke, Turci su nastavili sa osvajanjima i vremenom sve više ugrožavali albanske oblasti - između ostalog je pisalo u ovom udžbeniku.

Udžbenik iz istorije za 6. razred Sporni udžbenik, Foto: zavod.co.rs

Zavod za udžbenike je kao izdavač odmah najavio da će udžbenik povući, ali kako to u Srbiji obično biva, o ovoj knjizi se na društvenim mrežama i dan danas polemiše, iako niko ne pominje šta se štivom na kraju dogodilo.

Telegraf.rs juče je tim povodom pozvao Zavod za udžbenike, gde tvrde da su knjigu povukli još 2015. godine, i da su je vratili među đake tek kada su sporni delovi ispravljeni.

- Udžbenik je povučen odmah nakon što je u javnost izašao podatak o spornim odlomcima. Da ne bi bilo različitih tumačenja i nesporazuma, ti delovi su izmenjeni. Tek onda je udžbenik ponovo vraćen u upotrebu - odgovaraju u Zavodu za Telegraf.rs.

Ipak, na ovome ne treba stati. Ako vi znate za neki sporan udžbenik koji iz određenih razloga ne bi trebalo da se nađe u đačkim rukama, pišite nam u komentarima.

(M. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strucnjakowsky

    5. jun 2019 | 22:35

    Da i sagradili Visoke Decane 1355.Smejurija.Kosovo se na mapama svih istorija nalazilo u Srbiji,izuzev Otomanskog carstva i za vreme drugog svetskog rata.

  • Mire

    5. jun 2019 | 22:25

    Pa zar siptari nisi dovedeni sa kavkaza ? Sluzili su kao robovi na makedonskim galijama oni koji bi preziveli ostavljani su na siciliji pa prebacivani u Makedoniji ( Aleksandar Makedonski) u mocvarama , sa Srbijom nisu imali nikakve veze sve do danas dok nam nisu oteli KIM. Njih siptare treba vratiti na kavkaz da zive kao " Sumski ljudi".

  • ...m

    5. jun 2019 | 21:57

    Sto rece Svarog u Sisanju "Falsifikovana becka literatura".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA