≫ 

Otkriven spomenik mira na Petrovaradinskoj tvrđavi koji je kreirala Joko Ono (FOTO)

Projekat je realizovala Exit fondacija, a rezultat je saradnje sa multimedijalnom umetnicom i ikonom mirovnog pokreta Joko Ono

  • 3

Povodom stogodišnjice od potpisivanja mirovnog sporazuma u Versaju, kojim je okončan Prvi svetski rat, večeras je podno Petrovaradinske tvrđave otkriven spomenik mira "One day", konceptualna instalacija, a svečanom otkrivanju spomenika prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Projekat je realizovala Exit fondacija, a rezultat je saradnje sa multimedijalnom umetnicom i ikonom mirovnog pokreta Joko Ono.

- Mir je moć. Presrećna sam što sam večeras s vama. Pozdravljam vas sve u Srbiji - poručila je Joko Ono u video poruci.

Otkrivanje spomenika mira, deo je priprema Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, u okviru programske platforme Tvrđava mira, uz podršku kompanije NIS, Fondacije „Novi Sad 2021“ i Grada Novog Sada.

Spomenik Petrovaradin Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Lako je biti uspešan kao Vlada Srbije kad imate ovakav tim u Novom Sadu. U Novom Sadu, ako nečega ne manjka, onda su to odlični ljudi, sa fantastičnim idejama, ogromne kreativnosti i hvala vam što dovodite svet u Srbiju, hvala Exitu što 19 godina na najbolji mogi način promoviše Srbiju u svetu - rekla je premijerka Ana Brnabić, dodajući da „na Vidovdan promovišemo mir“.

- Vlada Srbije posvećena je kulturi, kreativnim industrijama kao načinu da imamo bolji kvalitet života, jer je u 21. veku moć u kulturi i obrazovanju, idejama i kreativnosti. Srbija se na početku 21. veka odlično pozocionirala da pokažemo sve što imamo - rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je za nju Evropska unija najveći projekat mira, te „da nama na Balkanu takav projekat treba“.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ovo veče, kada slavimo mir, puno simbolike, pogotovo što se dešava na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja je simbol mira i opstanka sveta.

Spomenik Petrovaradin Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Suština je da ne pobedi palanački duh u Novom Sadu, da on bude evropski grad, da nam deca ne odlaze i da im pružamo ono što nove generacije od nas i očekuju - rekao je Vučević.

On je rekao i da je „zahvaljujući Ani Brnabić Almaški kraj u Novom Sadu od juče pod najvećim režimom zaštite“.

Dušan Kovačević, direktor Exit fondacije rekao je da je otkrivanjem spomenika mira pokrenut projekat prvog svetskog mira.

Spomenik Petrovaradin Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Exit je proglasio mir svim državama sveta. Želimo da budeno prva država koja će taj mir ratifikovati, da ovo bude simbolična mirovna inicijativa - poručio je Kovačević.

Skulptura koja je večeras otkrivena podno Petrovaradinske tvrđave napravljena je na osnovu tradicionalnog srpskog broda „šajke“, koji predstavlja poetski i misteriozan prizor, priviđenje između neba i zemlje, kojim je Yoko Ono zauvek usidrila svoje delo u srpsku realnost, rečeno je na otkrivanju spomenika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    28. jun 2019 | 22:55

    Tako je premijerka! Ne manjka fantasticnih ljudi, umetnika ima koliko ti srce hoce, kultura, tradicije, ma sve je tu... sem para.

  • Allo

    29. jun 2019 | 08:25

    U Srbiji od umetnika niko nije za mir pa su morali da zovu Ono.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA