≫ 

Zbog sudskih sporova za nepravilnosti nastale pre više od 50 godina, Grad Niš može ostati bez dinara

Niš je tužen po raznim osnovama u iznosu od 6,7 milijardi dinara

  • 0

Grad Niš tužen je po raznim osnovama u ukupnom iznosu od 6,7 milijardi dinara, podaci su Državne revizorske institucije (DRI) koje je objavila juče.

U njihovom izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja zavšnog računa budžeta Grada Niša za 2018. godinu, DRI je iznela još neke primedbe koje se uglavnom odnose na knjigovodstvene propuste i dala mogućnost Nišu da to ispravi.

- Ti propusti su rešivi i ne prave toliki problem Gradu - kažu u Gradskoj upravi u Nišu.

Zabrinjavajući su, međutim, sudski sporovi, zbog kojih gradska kasa može da ostane prazna.

U pitanju su sudski sporovi koji se vode protiv grada uglavnom se vuku dugi niz godina. Sigurno Grad neće izgubiti po svim tužbama, ali ukoliko izgubi makar neki spor biće to težak udar na budžet Niša, pišu Niške vesti.

Kako saznaju u Gradskoj upravi i Javnom gradskom pravobranilaštvu, radi se uglavnom o sporovima koji su nastali u ranijem periodu. Jedan od njih protiv grada vode naslednici nekadašnje firme PIK Niš, koja je imala imovinu širom Niša još pre 50 godina. Sada su tu zgrade i drugi objekti, ali i tužba.

- Oni od grada potražuju 2,5 milijardi dinara - kaže izvor Niških vesti.

Čak 10 miliona evra odštete od Grada zahteva prevoznik Veritimo, koji potražuje oko 1,4 milijardi dinara za nadoknadu štete.

- Ta tužba se odnosi na period 2007/2008. godina, kada je neposrednom pogodbom sa tadašnjim gradonačelnikom obavljao gradski prevoz u Nišu - kažu u Gradskoj upravi i dodaju da su mnogi od zahteva ipak i neopravdani pa očekuju da Sud neće presuditi u njihovu korist.

Tu su i sudski sporovi u kojima građani traže odštetu za asfaltiranje ulica bez obavljene prethodne faktičke eksproprijacije zemljišta.

- Samo po tužbama za bezakonito građenje ulica u Nišu, Grad je do sada na izgubljenim sudskim sporovima platio 3,5 milijardi dinara. U ranijem periodu je veliki broj ulica asfaltiran, a da pre toga sa vlasnicima nije postignut dogovor i nisu isplaćeni - objašnjavaju u Gradskoj upravi.

Sa druge strane, dodaju u Gradskoj upravi da i Grad Niš vodi sporove u iznosu od blizu milijardu dinara. Radi se uglavnom o sporovima u kojima grad tuži invenstitore za propale invensticije.

Budžet za izgradnju Grada Niša u ovoj godini iznosi 2 milijarde.

Sa novcem koji je morao da plati zbog izgubljenih sudskih sporova i sa tužbama koje tek prete Gradu, Niš bi mogao da ima budžet da gradi još narednih 5 godina.

- To jeste opomena Gradu, uprkos tome što su svi ti problemi nastali u nekim prethodnim vlastima - ističu u Gradskoj upravi, ali dodaju da na greškama treba da se uči kako bi se sprečilo da se takve stvari više nikada ne ponavljaju.

VIDEO: FK Partizan se bori za vlasništvo nad stadionom

(Telegraf.rs/Niške vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA