• 2

MUP će predložiti Ministarstvu pravde da se pooštre kazne za krivična dela koja počine maloletnici

Uočen je porast broja izvršenih krivičnih dela od strane najmlađih počinilaca, nekada čak i dece, mlađih od 14 godina koji po zakonu ne mogu krivično da odgovaraju

  • 2

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je broj krivičnih dela koja izvrše maloletnici u porastu i da će u cilju rešenja ovog problema Ministarstvo unutrašnjih poslova predložiti Ministarstvu pravde da se razmotri pooštravanje kaznene politike ili iznalaženje drugog rešenja po ugledu na zemlje Evropske unije.

Stefanović, koji je danas obišao Policijsku upravu u Čačku, gde je razgovarao sa načelnikom i policijskim službenicima o uslovima njihovog rada i merama koje su preduzete na njihovom unapređenju, ukazao je da porast krivičnih dela izvršenih od strane maloletnika nije tipičan samo za Srbiju, već i da se policije Evrope i sveta suočavaju sa istim problemom.

- Iz izveštaja i analize rezultata rada policijskih uprava uočen je porast broja izvršenih krivičnih dela od strane najmlađih počinilaca, nekada čak i dece, mlađih od 14 godina koji po zakonu ne mogu krivično da odgovaraju. Otuda imate situaciju da zakon deluje nemoćno, a ljudi očekuju pravdu kada im se nešto ukrade, budu napadnuti na ulici ili oštećeni bilo kojim drugim krivičnim delom - rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, praksa je pokazala da deca koja počine krivično delo s obzirom na to da ne mogu biti krivično odgovorna i maloletnici stariji od 14 godina prema kojima se primenjuje blaga kaznena politika, maltene u istom trenutku idu u izvršenje sledećeg dela.

- To je nešto na šta moramo da obratimo pažnju i zato ćemo predložiti Ministarstvu pravde da razmisli o pooštravanju sankcija ili traženju drugog rešenja po ugledu na praksu evropskih zemalja u kojima je negde prag krivične odgovornosti spušten, negde su preduzete druge mere, ali očigledno je da je svuda u svetu  ovaj problem u porastu - objasnio je Stefanović.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Mimica

    Bravo za MUP,konacno da neko reaguje na stalne maloletnicke napade opasne po zivot

  • Dasa

    Nadamo se da necemo dugo cekati na primenu ovog predloga...!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima