≫ 

Svi incidenti pred srpskim sudovima: Hteli da se zapale benzinom, prerežu vrat, pili otrove, pretili

Zoran Jeličić nije jedini koji je pokušao da naudi sebi ili drugome za vreme ili posle suđenja

  • 1
Samoubistvo, sud, sudnica, optuženi Foto: Mateja Beljan/Shutterstock

Vest da je Zoran Jeličić, član "Valjevske grupe" pokušao sebi da prereže vrat za govornicom u Specijalnom sudu u Beogradu, uzdrmala je javnost. Postavljala su se pitanja kako je uspeo da unese oštar predmet u sudnicu, a neke je i podsetio na jedan od najkontroverznijih slučaja ubistva u sudnici - generala Slobodana Praljka koji je, posle izricanja presude u Haškom tribunalu, naiskap, pred kamerama, u sudnici popio otrov.

Ipak, ovo nisu izolovani slučajevi samoubistva ili pokušaja samoubistva neposredno ili posle suđenja. U Srbiji je prethodnih nekoliko godina bilo više incidenata pred sudovima i u samim sudnicama koji su se završili ili su mogli da se okončaju kobno.

Zoran Jeličić Zoran Jeličić je za govornicom u sudnici pokušao sebi da prereže vrat, Foto: RTS

Pre 8 godina, Miroljub Ivanović iz sela Smrdan (opština Prokuplje), pretio je u sudnici Osnovnog suda u Prokuplju da će da se polije i zapali benzinom koji je držao u flaši, a zatim i skoči sa prozora trećeg sprata zgrade suda.

Ivanović je time želeo da iskaže nezadovoljstvo zbog presude koju je ovaj sud doneo protiv njegovog sina Boška, koji je zbog nanošenja teških telesnih povreda osuđen na godinu i po dana zatvora. Ubeđivanje da se smiri trajalo je oko sat vremena. Ivanović je onda zatvorio flašu benzina i pozvao policiju da uđe i da ga privede.

Sa nožem na sud

Novembra 2012. godine, ispred zgrade suda u centru Smedereva, muškarac je pokušao da ubije nožem bivšu suprugu, a zatim je sebi zadao dva udarca nožem.

Istražni sudija Višeg suda u Smederevu Predrag Lukić, potvrdio je da je G. B. (40) napao bivšu suprugu O. B. (36) ispred zgrade suda, kako su preneli tada mediji.

- G. B. i O. B. su imali zakazano suđenje o plaćanju izdržavanja u Osnovnom sudu, u istoj zgradi. Muž je nešto pre devet časova, ispred zgrade suda, oborio ženu i udarao je pesnicama, a posle toga je izvadio nož i njime je napao. Zatim je sebe ubo nožem u grudi nekoliko puta - rekao je tada Lukić.

Noz, Nis, sud, zena Foto ilustracija: Google maps, Shutterstock

Jula 2018. godine, još jedan stravičan incident dogodio se u sudu, ovoga puta u Nišu. Stariji muškarac B. S. (75) izbo je devojku (17) zbog duga od 1.000 evra. 

Nesrećna devojka je došla u sud kako bi opravdala izostanak njene majke, a tamo ju je napadač isprskao suzavcem. Kada je devojka počela da vrišti, muškarac ju je ubo nožem u vrat.

Odmah posle incidenta, napadač B. S. je popio kiselinu i preminuo.

U jednoj ruci benzin, u drugoj upaljač

Pokušaja samoubistava bilo je i ispred Osnovnog i višeg suda u Novom Sadu avgusta prošle godine. Mokrinčanin Stevan T. (50) pokušao je da se zapali zbog, kako su mediji preneli, izgubljenog spora oko kuće.

Viši sud u Novom Sadu izdao je tada saopštenje povodom ovog slučaja.

Samozapaljivanje sudnica Foto-ilustracija: Profimedia, AP/Tanjug

- Muško licе došlo jе isprеd zgradе suda u Sutjеskoj, polio sе bеnzinom, flašom od 2 litrе, izvadio jе upaljač koji jе držao u jеdnoj ruci i prеtio jе da ćе popiti otrov ("Total") koji jе držao u flaši u drugoj ruci. U prеgovorima sa pripadnicima sudskog obеzbеđеnja kao razlog za navеdеn prеtnjе navеo jе nеzadovoljstvo radom javnog bеlеžnika - naveo je sud.

Stevan je posle incidenta rekao da nije želeo nikoga da povredi, ali da nije imao drugog izlaza sem da sebi oduzme život.

- Posle odluke suda da vratim kuću, teškom mukom stečenu, više ništa sem golog života nemam - rekao je Stevan.

Sonom kiselinom na sudiju

Još jedan incident izazvan je u samom sudu u Vranju, početkom ovog meseca, kada je Vranjanac Negoslav K. (22), optužen za saučešništvo u teškoj krađi, pretio sudiji da će je politi sonom kiselinom.

Do incidenta je došlo nakon što ga je sudija izbacila iz sudnice jer je galamio. On je onda otišao do toaleta i tamo pronašao flašu sone kiseline. Zatim je zapretio da će ovim otrovom politi sudiju, zamenika tužioca i branioca.

On je zatim pobegao, ali je njegova sloboda bila kratkog veka, jer su mu policajci ubrzo opet stavili lisice na ruke.

Inače, on je u Osnovni sud u Vranju došao na suđenje povodom optužbi za tešku krađu. Na suđenju je počeo da galami, pa mu je sudija Ljiljana Nikolić izrekla opomenu. On se oglušio o to, nastavio je da viče, pa ga je sudija Nikolić udaljila iz sudnice zbog remećenja javnog reda i mira.

Video: Advokat Zorana Jeličića: Slični incidenti se dešavali i u ozbiljnijim sudovima

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    25. novembar 2019 | 04:05

    Јадан овај народ са лоповима судијама.Како се изборити са лоповима под имунитетом,је бољи предлог за вест на телеграфу,имали би бар пар стотина вести дневно..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA