≫ 

Lena je posle tuče u 5. razredu doživela moždani udar i ima invaliditet ruke. Tada se sve promenilo

Devojčica ima invaliditet desne ruke, ne može da drži olovku ni da prati nastavu

  • 10
Milica, Lenina majka

Foto: Printskrin/TV Prva

Lena je bila zdrava devojčica, odličan đak, trenirala je odbojku i pevala u horu. Sve do jedne tuče u petom razredu. Zbog koje je, ispostaviće se, doživela moždani udar koji je ostavio posledice, fizičke i psihičke. Lena danas ima invaliditet desne ruke, ne može da drži olovku i prati nastavu jer ima poteškoće sa pažnjom i koncentracijom, ne može više da ide ni na odbojku.

Njena majka Milica Sretenović u ispovesti za Nedeljnik govorila je o problemu u kojem se našla porodica zbog vršnjačkog nasilja, o svakodnevnoj borbi da Leni bude bolje, a zašto je odlučila da priča o svemu kaže:

- Svako treba da zna šta jedna tuča u školi može da izazove i šta vršnjačko nasilje može da donese. Desilo se mom detetu, moglo je da se desi nekom drugom detetu. Još ne mogu da prihvatim da Lena ima teško oštećenje mozga.

Ta jedna tuča na školskom odmoru promenila je život ove porodice. Proteklih godinu dana traje Lenin oporavak koji još nije završen.

- Doktori u Kragujevcu su najpre mislili da je ona imala nešto urođeno, ali sve analize koje smo uradili kasnije, pokazuju da je moždani udar nastao kao posledica udarca, čak je jedan doktor to i napisao. Radili smo angiografiju koja je pokazala da je pogođena glavna arterija na mozgu što je izazvalo šlog. Lena je imala jako tešku ishemiju, cela desna strana tela joj je bila paralisana - priča Milica Sretenović.

Posle tuče, škola jeste prijavila nasilje, ali ne i važnu činjenicu - da je devojčica doživela infarkt mozga.

Lena se vratila u školu, ali nema odgovarajuću podršku, smatra majka.

- Škola ništa nije uradila da pomogne Leni. To je neka nadmenost kao da je moje dete napravilo nešto, kao da sam ja kriva. Od početka ove školske godine niko je nije zvao na rođendan, ni u šetnju. Razredna nije upitala kako je - priča Milica Sretenović.

Do tuče između Lene, tada učenice petog razreda, i dečaka iz njenog razreda došlo je 22. oktobra prošle godine u osnovnoj školi "Stanislav Sremčević" u Kragujevcu.

Međutim, Lenina majka kaže da je upozoravala razrednu na zadirkivanja i uvrede, ali da je pravovremena reakcija izostala.

Drug joj pocepao džemper, udarao je pesnicama

 

Gostujući u jutarnjem programu na TV Prva, Milica je rekla je da su između njene ćerke i dečaka uglavnom bile čarke, ali da se ona žalila razrednoj mesec dana ranije. Razredna joj je rekla: "Važi, rešićemo" ali je, tvrdi Lenina majka, sve ostalo na tome.

- Lena je rekla da joj dečak priča da je debela, da joj gura ranac, udara. Ja to nisam shvatala ozbiljno da zovem roditelje, već sam pozvala razrednu. Nemam ništa napismeno, rekla je da će obratiti pažnju - priča Lenina majka.

Kako je dodala, tri dana pre incidenta, Lena je došla kući sa pocepanim džemperom, koji joj je napravio drugi dečak.

- Pozvala sam razrednu, a ona mi kaže: "Da je Lena sedela mirno, to se ne bi desilo". Tražila sam da roditelju dođu, i da vidimo zašto je to uradio - priča Milica koja se u tim trenucima osećala potpuno nemoćno.

A onda, posle tri dana, razredna je pozvala Milicu, i uzdišući je rekla da su se dečak i Lena potukli.

- Dolazim u školu, njegov otac koji je bio moj školski drug 8 godina takođe. Vidim Lena uplakana, razredna pita - zašto ste se potukli", a dečak je rekao: "Zato što smo ludi" - objašnjava majka, koja kaže da se to dešavalo u učionici, za vreme malog odmora, da su vrata bila zatvorena, i da dok je nastavnik pio kafu, nije bilo nikoga u hodniku.

Dečak je Lenu, prema rečima njene majke, gađao punom flašicom vode, pesnicama je više puta udario, od čega nekoliko puta i u glavu.

- Dolazi druga devojčica i kaže da je dečak prevrnuo svima rančeve u učionici, a za to vreme njegov otac ćuti. Sledeći čas su imali francuski, ali sam ja odlučila da je odvedem kući. Razredna je rekla da pišemo izjavu, i da će i jednom i drugom smanjiti ocenu iz vladanja. Mislim da se nije ni raspitala šta se tačno desilo - priča Lenina majka.

Kako dalje priča Milica, one su došle kući, Lenu je bolela glava, pa joj je rekla da legne i da se odmori, pa će videti šta će dalje.

- Kada sam se vratila počela je da povraća, ja sam pomislila potres mozga. Odvedem je u bolnicu, ona dobija facijalis, desna ruka i noga oduzeti, skener čist, a nama ništa nije jasno. Tada se pojavio i Lenin otac, sa kim ne živimo, ali zajedno odgajamo decu - kaže majka.

Nakon toga, prema Miličinim rečima, pošto je skener bio čist, rekli su da ćemo videti ujutru i da ostaje u bolnici.

- Ona je nastavila da povraća do četiri ujutru, facijalis totalni sa desne strane i onda je predložen kontrolni skener u kome se pojavila tačka, a prekosutra već šlog, gde je transportovana hitno za Beograd - objašnjava Lenina majka i dodaje da su joj odradili slikanje krvnih sudova, gde je objašnjeno da je pogođena glavna arterija, koja vrši sve funkcije u mozgu.

Sumnjali su lekari, prema rečima Milice, da je možda imala urođeno, te da je udarac izazvao šlog.

- Lekar je napisao da na osnovu svih ispitivanja nema ništa urođeno, već da je to posledica udaraca, jer nije bio jedan, već očigledno više - priča Milica.

Video: Zastrašujući snimak vršnjačkog nasilja u Barajevu

(Telegraf.rs/Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ann

    22. novembar 2019 | 15:05

    Ama pustite vise skole na miru. Zakoni braco ne valjaju a ne skole. Roditelji upravljaju skolama a ne nastavnici.Barabe koje vi nazivate decom ne mogu se ama bas nikako kazniti ukoliko nemaju saglasnost roditelja. Deca kradu,ne dozvoljavaju nastavnicima da drze cas, ne dozvoljavaju drugoj deci da uče. Ne postoje kazne. To vam je do zakona i ministarstva.Sarcevic je kriv sto se ozbiljnije ne posveti ovom problemu.

  • Roditelj

    22. novembar 2019 | 14:34

    Jao,ljudi moji ovo je strasno.I,onda se desi da roditelj nakon svega odluci da uzme pravdu u svoje ruke kao ona majka od pre neki dan.Ovo je strasno tj.nocna mora I sramota jedne skole!!!!

  • Fenix

    22. novembar 2019 | 15:16

    Mi smi se po malo tukli kad smo bili mali, ali ovako ne, neko te ćušne, ti njega, bilo je normalno, a ne maltretiranje i udaranje pesnicama i flašama. Ako, neka deca gledaju nakaze u rijalitiju, ej moji roditelji, nisu deca kriva što nisu vaspitana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA