Najveći pobednici i borci u godini za nama: O ovoj deci smo čitali, navijali za njih i strepeli

Borba za život, trka za znanjem...

  • 1
Deca medalja Foto-ilustracija: Shutterstock

Kako se približava kraj kalendarske godine, tako i svi mi podvlačimo crtu, na ličnom planu svi želimo da nam Nova godina bude uspešnija od stare, a na kolektivnom, volimo da se prisetimo svega dobrog što se desilo, volimo da mislimo na budućnost. Čim se pomene ta reč, pomislimo na decu. Setimo se malih junaka, tek kročili u život, a već ozbiljni borci, setimo se dečaka i devojčica opijenih znanjem, koji ovoj zemlji donose medalje, setimo se svih onih koji zaslužuju da budu pomenuti, svojim znanjem, zalaganjem, hrabrošću, borbenošću...

Mali borci u trci sa životom

Filip

Lepe vesti stigle su ove godine za malog Filipa Ivanovića (9) iz Smedereva, dečaka za čije lečenje su humani ljudi prikupljali novac. Donacija države pokriće troškove lečenja u inostranstvu. Novac za Filipovo lečenje biće uplaćen od strane države u iznosu od 200.000 evra. Filip bi posle Nove godine trebalo da krene u Manhajm na dalje lečenje. Filip je nedavno došao kući iz Frankfurta posle završene četvrte terapije, a sledi mu operacija. Roditelji su prikupili 106.000 evra, koliko je bilo potrebno za lečenje, ali je bolnica kasnije povećala cenu na 200.000 evra.

Sav višak novca roditelji će rasporediti za pomoć drugoj bolesnoj deci.

Filip Ivanović, dečak Foto: Printskrin/Budi human

Dečak boluje od Sinovijalnog sarkoma (raka) mekog tkiva, a prvi simptomi ove bolesti ispoljili su se krajem aprila ove godine.

Helena

Prikupljen je i novac potreban za lečenje male Helene, koja u Parizu bije najtežu bitku sa svoje četiri godine, obolela od tumora na mozgu.

Mala Helena Gavran bila je vesela i zdrava riđokosa devojčica, sve dok nije počela da povraća, biva pospana, razdražljiva i ljuta. Mislilo se da je samo ljubomorna jer je na svet došla njena najmlađa sestra, treća ćerkica u porodici.

U avgustu joj je dijagnostifikovan hidrocefalus, a onda i tumor na malom mozgu. Hitno je operisana, tumor je odstranjen, ali nadu za njen dalji oporavak, budući da je tumor maligni, pružilo je lečenje u inostranstvu.

Neca

Mali Nemanja Jovanović (5) koji je bolovao od kifoskolioze, deformiteta kičmenog stuba bio je u Hamburgu na operaciji kičme. Prema rečima njegovih roditelja, operacija je uspela i Neca će imati detinjstvo kao i sva druga deca.

Njegovi roditelji Ivica i Jelena Jovanović srećni su što je operacija protekla dobro i što postoperativna terapija deluje. Neca je trpeo bolove, naročito noću, ali to je deo postoperativnog lečenja, ali je najvažnije da je mali Neca konačno zdrav.

- Operacijom je deformitet ispravljen 93 odsto i vremenom će se ispraviti i tih 7 - kaže njegov otac Ivica.

Nemanja Jovanovic Foto: Facebook/Nemanja Jovanovic

Podsećamo, mali Nemanja je operisan 23. jula u bolnici Altona u Hamburgu gde mu je prvo uklonjena Halo trakcija koju je nosio do operacije, a odmah nakon uklanjanja trakcije, urađena je operacija kičme.

Ana

Humani građani za samo 25 dana sakupili su 17.000 evra za plaćanje lečenja u Londonu za tromesečnu bebu Anu Kuzmanović iz Bradarca, koja je rođena slepa.

Svim dobrim ljudima se preko Fejsbuka obratila njena majka Jelena.

- Ančica mirno spava. Već par sati počinjem da vam pišem... osećaj jači od bilo koje reči koja može da izrazi zahvalnost na veri koju ste nam ulili. Novac je sakupljen. Započinjemo naš "maraton" jači i bolji zbog svih vas koji ste bili sa nama od Aninog rođenja  - napisala je srećna majka.

Jelena Tika Kuzmanovic Foto: Facebook

Akciji su se odazvali brojni pojedinci, ugostitelji, kulturno-umetnička društva, kladionice, prodavnice, gimnazijalci i zahvaljujući njima Ana će moći da se podvrgne tretmanu u Londonu, koji traje 3 do 6 meseci.

Prvi neophodni pregledi već su obavljeni u "Moorfields eye hospital", zahvaljujući novcu koji su donirale kolege Aninog oca. U ovoj bolnici sprovešće se tretman "hyfrogel expansion", kako bi se sačuvale očne duplje, uradila protetika a, kasnije, eventualno, i operacija na desnom oku na kome je očuvan očni nerv.

Britanski lekari postavili su dijagnozu bolesti - bilateral microphthalmia i preporučili da se hitno krene sa tretmanom dok se kosti glave formiraju, kako bi se sačuvao izgled lica. Anini roditelji pomoć su potražili u inostranstvu, jer se ovakav tretman ne obavlja u našoj zemlji.

Ima i dece koja su iskusila drugačije probleme:

Braća Dušan i Ilija

Dušan i Ilija Kovačević iz Užica su početkom godine ostali bez oca. Jadali su se dečaci o nedaćama koje ih prate od malih nogu, siromaštvu, nezaposlenoj majci, Ilijinoj bolesti, strahovima da će zbog neplaćenih dugova ostati bez struje i vode, trogodišnjem polubratu zarad čijih slatkiša se odriču novca za užinu. Poverili su se tada da im je najveća želja da urede kupatilo u prizemlju sa kog su zbog vlage otpadale pločice i presele se u potkrovlje koje je tada bilo neuslovno za život. Dobili su mnogo više nego što su i mogli pomisliti.

Kuća je urađena kompletno, od temelja do krova. Sređeni su podovi, zidovi, termo izolacija, postavljena je nova stolarija, sve što je potrebno da se kuća dovede u normalno stanje. Dečaci su dobili oko 220 kvadrata, uključujući i novo potrkovlje, tri sobe, dva kupatila, a njihova baka u bivšem podrumu prostor u kome može živeti.

Kristina

Samohrani otac Bogdan Luković, iz ivanjičkog naselja Crnjevo, s teškom mukom uspeva da, usled nemaštine i bolesti, svaki dan pregura i dočeka novo jutro sa svojom osmogodišnjom ćerkom Kristinom. Njihov mukotrpan život u iznajmljenom stanu svodi se na puko preživljavanje. Neće Bogdan da prizna, ali komšije svedoče da su više gladni nego siti, a posebno on, koji će, samo da bi ćerka imala šta da pojede, trpeti gladan i po nekoliko dana.

On je invalidski penzioner, i na korak do kolica zbog multiple skleroze. U životu ga, kažu, drži samo strah za osmogodišnju ćerku, koja mu je sve na ovom svetu. Za doručak dele dva jajeta i proju, koju njene ruke jedva mogu da prelome.

Bogdan i Kristina Luković Printskrin:Youtube/Radio Televizija Vojvodine

A oni su se pobrinuli da ove godine bude i brojnih odličja sa svetskih takmičenja:

Matematičari

Učenici Matematičke gimnazije iz Beograda osvojili su jednu zlatnu i tri bronzane medalje na međunarodnom takmičenju iz informatike održanom u Rumuniji, saopštila je danas ta gimnazija.

Zlatnu medalju osvojio je Mladen Puzić, dok su bronzane medalje osvojili Jovan Bengin, Marko Šišović i Mateja Vukelić.

Takmičenje "Romanian Master of Informatics" održano je od 9. do 12. oktobra u Bukureštu na kome je učestvovalo 118 takmičara i 29 timova.

Učenici Matematičke gimnazije Foto: Mg.edu.rs

Oni su tokom dva takmičarska dana rešavali šest zadataka po pravilima Međunarodne olimpijade iz informatike.

Informatičari

Četvoročlana informatička ekipa Srbije osvojila je jednu srebrnu i tri bronzane medalje na 31. Međunarodnoj informatickoj olimpijadi u azerbejdžanskom gradu Bakuu. Ekipa je taj uspeh postigla u konkurenciji 327 takmičara iz 87 zemalja.

Srebrnu medalju osvojio je Tadija Šebez, učenik trećeg razreda Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada, dok je učenik četvrtog razreda iste škole Nikola Pešić osvojio bronzanu medalju. Učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije iz Beograda Mladen Puzić i učenik prvog razreda te škole Jovan Bengin osvojili su takođe bronzane medalje.

Četiri medalje za srpske učenike na Olimpijadi u Bakuu Foto: DMS

Ekipu su vodili dr Dragan Urošević sa Matematičkog instituta u Beogradu i Aleksa Plavšić, student Računarskog fakulteta iz Beograda.

Matematička gimnazija

Tim Matematičke gimnazije iz Beograda osvojio je osam medalja na četvrtoj Međunarodnoj olimpijadi metropola koja je održana u Moskvi. Ekipno, naš tim je osvojio drugu nagradu. Na olimpijadi održanoj od 1. do 6. septembra takmičili su se timovi iz 45 gradova, iz 32 zemlje sa četiri kontinenta. Ocenjivalo se znanje iz matematike, fizike, informatike i hemije.

Miloš Milićev osvojio je iz matematike zlatnu medalju, a Jovan Toromanović srebrnu, saopšteno je iz Matematičke gimnazije.

Iz fizike Dobrica Jovanović osvojio je zlatnu medalju, a Bogdan Rajkov srebrnu.

Iz informatike Mladen Puzić i Jovan Bengin dobili su srebrne medalje, a iz hemije Filip Koldžić zlatnu medalju, a Mihailo Milošević srebrnu.

učenici Matematičke gimnazije Foto: mg.edu.rs

U timu Grada Beograda bilo je osam učenika i tri profesora. Vođe ekipe su bili Ivana Vuković, Ivan Stanić i Sonja Čukić, profesori Matematičke gimnazije.

Na 27. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Atini četvoročlana informatička ekipa Srbije osvojila je dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.

Zlatnu medalju osvojili su Tadija Šebez i Nikola Pešić Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad. Srebrnu medalju osvojio je Jovan Bengin, Matematička gimnazija, Beograd, a bronzanu Mladen Puzić, takođe iz Matematičke gimnazije.

Takmičenje je održano od 9. do 14. septembra u prestonici Grčke.

Informatičari Srbije najbolji na Balkanu Foto: Društvo matematičara Srbije

Ovim je ekipa Srbije ostvarila zbirno najbolji rezultat u konkurenciji 13 zemalja, odnosno 55 takmičara koji su učestvovali na takmičenju.

Aritmetika

Deca iz Srbije koja uče mentalnu aritmetiku osvojila su sedam medalja na internacionalnom takmičenju u Dubaiju, na kojem je učestvovalo više od 2.000 dece iz 16 zemalja sveta.

Srpski tim, u kojem je bilo osmoro dece iz edukativnih centara iz Beograda, Inđije, Zaječara i Niša, koji uče mentalnu aritmetiku po indijskoj metodi "BrainObrain", osvojio je dva trofeja, dve zlatne i tri srebrne metalje.

Ekipu koja je proslavila ime Srbije na tom međunarodnom takmičenju činili su: Anja Jojić zlatna medalja, Beograd, Vidikovac, Andrija Grujučić, srebrna medalja, Beograd, Vidikovac, Katarina Birčanin, srebrna medalja, Beograd, Voždovac, Nenad Dimitrijević, trofej, Inđija, Andrej Jovanović, trofej, Niš, Mihajlo Stanojević, zlatna medalja, Zaječar i Teodora Bogdanović, srebrna medalja, Niš.

"BrainObrain" je liderska dečija obrazovna platforma koja je tokom 16 godina sa uspehom transformisala više od dva miliona dece širom sveta.

Geografi

Vasilije Pantelić, učenik XIV beogradske gimnazije i Igor Eskić, učenik gimnazije "Svetozar Marković Niš" osvojili su bronzane medalje na 16. Svetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana u Hong Kongu.

Na takmičenju je učestvovalo 140 srednjoškolaca iz 35 zemalja sveta. Ovogodišnja tema olimpijade je bila "Discovering a vibrant city for our smart future", a ekipu Srbije predstavljala su četiri srednjoškolca.

đaci, uspeh, Hong Kong Foto: Facebook

Hemičari

Na 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi koja je održana u Parizu, od 22. do 29. jula, srpski učenici osvojili su jednu srebrnu, dve bronzane medalje i pohvalu.

A ovo su pobednici: Igor Topalović – Užička gimnazija – srebrna medalja, Mihailo Milošević – Matematička gimnazija – bronzana medalja, Mihailo Mirković – Prva beogradska gimnazija – bronzana medalja i Aleksandra Ljubenović – Gimnazija u Leskovcu – pohvala.

Međunarodna hemijska olimpijada Foto: Facebook

Setimo se ove dece ne samo pred Nove godine, poželimo im mnogo zdravlja, sreće i hrabrosti, ali i gladi za novim znanjima.

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    31. decembar 2019 | 20:37

    Nek du nam sva živa i zdrava, da ih guraju vetrovi puni sreće kroz život. Malim borcima i njihovim roditeljima puno snage želim, čuvao vas Bog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA