≫ 

Deca u Srbiji dnevno provode po tri sata na internetu

Još se ne prepoznaje problem

  • 4
Deca se igraju sa mobilnim telefonima, škola, mobilni, društvene mreže, zavisnost, internet Foto: Pixabay

Deca u Srbiji u proseku, poput vršnjaka u drugim evropskim zemljama, provode tri sata dnevno onlajn, vikendom između četiri i sedam časova dnevno, a prekomerna upotreba interneta i prevencija zavisnosti od digitalnih tehnologija biće tema današnjeg panela povodom 11. februara, Dana za bezbedniji internet.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić upozorava na to da deca i mladi, odnosno njihovi roditelji i nastavnici još uvek ne prepoznaju na vreme problem prekomerne upotrebe tehnologija.

Matić kaže da je prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja "Deca Evrope na internetu", koje je uključilo i učenike u Srbiji, veliki broj dece ugrožen, ali još uvek nije potražio pomoć.

Matić je navela da je to istraživanje pokazalo da čak trećina učenika u Srbiji ima probleme zbog količine vremena koje provodi na internetu i da zbog toga ulazi u sukobe sa porodicom ili prijateljima.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ovogodišnji Dan bezbednog interneta obeležava danas organizovanjem interaktivnom panel-diskusijom "Zavisnost od interneta - dijagnoza?", a Matićeva kaže da je cilj Dana za bezbedniji internet, koji se obeležava pod sloganom "Zajedno za bolji internet", da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi.

Podsetila je i da je pre tri godine uspostavljen Nacionalni kontakt centra za bezbednost dece na internetu, čiji su partneri, pored MUP-a, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, prosvete i Centara za socijalni rad, i Ministarstvo zdravlja.

Video: Za srpsko dete trgovac je spreman da plati 120.000 evra!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    11. februar 2020 | 02:04

    Zato sto provode na internetu, zato nista i ne znaju. Niko ne cita knjige, ne znaju da pisu itd. Roditelji su krivi sto im dozvoljavaju

  • Fis

    11. februar 2020 | 07:05

    Po 8h

  • Tanja

    11. februar 2020 | 08:10

    Zlo zivo je taj internet,vise nema komunikacije medju ljudima,ne vidis vise ni decu na ulicama da se igraju,svi su u kucama za racunarima,telefonima.....Zato se i desavaju nasilja,ubistva,i ostalo zlo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA