≫ 

U Srbiji 8.724 osobe obolele od korone: Prekid vanrednog stanja moguć iduće nedelje

* Policijski čas počinje od 18 sati * Pacijenti se iz bolnice otpuštaju nakon prvog negativnog testa * Sa Sajma otpušteno preko 800 izlečenih osoba *

Činjenice:

* Danas testirano: 5.579

* Novoobolelih: 227

* Mrtvih: 5

* Na respiratorima: 78

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 8.724

* Ukupno smrtnih slučajeva: 173

* Ukupno izlečenih: 1.292

* Najviše preminulih imalo je od 60 do 69 godina* Slabljenje virusa očekuje se krajem maja

* Pacijenti se iz bolnice otpuštaju nakon prvog negativnog testa, druga provera tek posle dvonedeljne izolacije

* Počelo lečenje krvnom plazmom

* Ukupno Testirano 78.942 osobe

* Policijski čas počinje od 18 sati

* Stariji građani moći će da prošetaju triput nedeljno, do 600 metara od svojih domova

* Deca sa autizmom moći će da izađu da prošetaju kada požele

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Iz časa u čas:

22:23  Još četiri korisnika doma za stare inficirana u Negotinu

Prema poslednjim podacima, još četiri korisnika Doma za stare "Radost" u Negotinu zaraženo je korona virusom, kao i još dva građanina.

Na teritoriji opštine Negotin ukupno je potvrđeno 65 slučajeva COVID-19, od kojih su 53 osobe iz doma za stare "Radost“.

21:25 Sledeće nedelje moguće ukidanje vanrednog stanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je večeras u emisiji Oko na RTS1 i tom prilikom govorio o policijskom času, nezaposlenosti, ublažavanju mera, ali i ekonomiji i izborima.

21:05 Ruski timovi vrše dezinfekciju u Zlatiborskom okrugu

Vojni timovi iz Ruske Federacije, koji su došli u Srbiju kako bi pomogli suzbijanju epidemije korona virusa, dezinfikuju Zdravstveni centar Užice i javne površine.

Zlatibor, jezero, reknstrukcija, radovi Foto: RINA

18:45 Drugi smrtni slučaj u Ljigu

Кorona virus odneo je drugu žrtvu u opštini Ljig, jer je u КBC "Dragiša Mišović" preminuo muškarac star 48 godina. On je imao i druge pridružene bolesti.

15:45 - Ruski stručnjaci pohvalili kolege u Gornjem Milanovcu: Epidemija jenjava u ovoj opštini

Svih 13 rezultata briseva koji su stigli u opštinu Gornji Milanovac u poslednja 24 sata su negativni, i nema novih zaraženih lica. U istom periodu 4 lica su izlečena i otpuštena, dva iz Opšte bolnice a dva iz Plave hale iz Čačka.

Opštu bolnicu i Dom zdravlja u Gornjem Milanovcu juče je posetio tim ruskih lekara. Ovom prilikom nadležni iz zdravstvenih ustanova predstavili su svoj dosadašnji rad tokom pandemije i dobili stručne savete.

- Juče su u poseti Domu zdravlja i Opštoj bolnici bili ruski vojni lekari sa kojima smo razgovarali o situaciji sa virusom na nivou lokalne samouprave i o eventualnoj potrebi za dezinfekcijom čitavog prostora, koju ćemo verovatno sprovesti za vikend, a obezbeđenjem dezinfekcionih kabina u Domu zdravlja čitav zdravstveni sistem bismo podigli na jedan viši nivo. Radna poseta trajala je oko 3 sata, obišli su zgradu neurologije, razmotrili našu organizaciju puteva čistog i prljavog, tokom infektivne priče - kaže dr Predrag Šutić vd direktora Opšte bolnice.

15:25 - Da li će za 1. maj biti ublažavanja mera? Kon: Mi epidemiolozi smo kao crne vrane, vičemo "Ne može"

Struka ima čvrst stav, bar u delu epidemiološkog dela Kriznog štaba, da bi trebalo ostati pri zabrani koja je sada na snazi, rekao je epidemiolog Predrag Kon, na pitanje da li ćemo prvomajske praznike provoditi u kućama.

15:08 - U Srbiji od korona virus obolelo još 227 osoba: Ukupno zaraženo 8.724

Na respiratorima je 78 osoba, izlečena su 1.292 pacijenta.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

15:07 - Preminulo još 5 osoba, ukupno 173

U Srbiji je, prema najnovijim podacima saopštenim na današnjoj konferenciji za novinare, od korona virusa preminulo još pet osoba, ukupno 173. Tri osobe muškog i  dve osobe ženskog pola.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

14:27 - Sve o pripremama za vrtić: Koje preglede moraju da urade deca i zaposleni? Da li i korona test?

Vrtići, koji su uvođenjem vanrednog stanja zbog korona virusa u Srbiji 15. marta, zatvoreni dan kasnije, počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja, a za sada je samo neizvesno da li će tada početi i rad jaslenih grupa u koje su deca do 3 godine starosti. Svakako, pripreme da se otvore vrata vrtića su u toku, a kako smo uspeli da saznamo, ni vaspitači a ni deca neće moći da se vrate u ove kolektive bez određenih pregleda i potvrda lekara, ali ne i testa na koronu.

14:30 - Studenti osobođeni plaćanja stanarine, a evo za šta još neće morati da izdvoje novac

Studenti će se vratiti u domove i na fakultete sredinom maja, a svi će biti oslobođeni plaćanja stanarine, od obustave rada do datuma povratka u sobe, dok će im brojne aktivnosti biti besplatno omogućene.

Ovu odluku donela je ustanova Studentski centar "Beograd", uz saglasnost ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a studentima koji su već uplatili stanarinu za deo marta, biće uračunata u narednim mesecima.

13:53 - Osvanuo mural posvećen dr Lazi kod KC u Nišu: "Iz lika crpimo viziju kako je to biti čovek, Srbin"

Grupa mladih Nišlija odlučila je da na svoj način oda poštu Miodragu Laziću, legendarnom ratnom hirurgu, koji je 14. aprila preminuo od posledica zaraze korona virusom. Oni oslikavaju mural sa njegovim likom, na fasadi stambene zgrade na uglu Bulevara dr Zorana Đinđića i Sremske ulice, nekoliko stotina metara daleko od zgrade Kliničkog centra gde je legendarni lekar proveo radni vek.

13:38 - Od 8. maja broj vozila GSP uobičajen, ali će broj putnika biti ograničen

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da će se od 8. maja na ulicama prestonice naći uobičajen broj vozila gradskog prevoza kao u redovnim uslovima, ali da će biti ograničen broj ulazaka, kao i korisnika.

Nikodijević je precizirao da će u prvo vreme gradski prevoz moći da koriste samo građani koji imaju radnu obavezu, kasnije studenti, đaci i na kraju penzioneri.

- Da bismo smanjili opterećenje i gužve u gradskom prevozu, u prvom trenutku će moći da ga koriste građani sa radnim obavezama, a sve prema preporukama epidemiloga - rekao je Nikodijević za TV Hepi, a saopštila Gradska uprava.

13:00 - Vlasotince čeka rezultate za 60 testiranih i instrukcije republičkog Kriznog štaba vezane za zahteve

Od 23 pacijenta testirana u Domu zdravlja Vlasotince četiri su pozitivna na korona virus, što znači da je ukupan broj covid pozitivnih trenutno 80, saopštio je opštinski Štab za vanredne situacije.

12:50 - Kroz Sajam prošlo više od hiljadu pacijenata, sve više otpusta

Više od hiljadu pacijenata zaraženih korona virusom prošlo je kroz privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu , a otpušteno je više od 800 izlečenih, kaže glavni medicinski koordinator te bolnice potpukovnik dr Veljko Milić i ističe da sve manje pozitivnih na Kovid 19 dolazi na Sajam, dok je povećan broj otpusta.

Milić kaže da su na Sajmu trenutno smeštena 154 pacijenta i da je u poslednja 24 sata primljen 21 pacijent, a otpušten 31 izlečeni pacijent.

Među pacijentima na Sajmu ima i desetak medicinskih radnika koji su većinom iz Beograda i okolnih mesta.

12:25 - Kako Knić i dalje odoleva korona virusu, dok ostali broje zaražene: 0 obolelih u ovoj opštini

Predsednik opštine Knić u Šumadijskom okrugu Miroslav Nikolić rekao je danas da u toj centralnoj opštini Šumadije i dalje nema nijednog slučaja infekcije virusom korona, ali da borba nije završena.

- Od početka smo kroz Krizni štab primenjivali sve mere preporučene od struke i od Vlade Srbije. Nama je zdravstvena struka na čelu kolone protiv koronavirusa. Preduzimajući sve mere u smislu informisanosti, edukacije, opremanja zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima, uspeli smo da predupredimo pojavu i eventualno širenje zaraze - naveo je Nikolić za RTS.

Knić mapa - Od početka smo kroz Krizni štab primenjivali sve mere preporučene od struke i od Vlade Srbije - rekao je predsednik opštine Knić - Printskrin: Google Maps

12:10 - Brnabić: Skupština se nije sastajala jer je rastao broj obolelih od korona virusa

Premijerka Ana Brnabić objasnila je danas da se poslanici nisu ranije sastali, jer je procenat obolelih sa 4,27 odsto porastao na 33,08 odsto, koliko je iznosio 24. marta, navodeći da je vlada zamolila parlament da se sastane istog trenutka kada su se stvorili uslovi za to.

- Nije reč samo o 250 poslanika. To je mnogo veći broj ljudi, više od 500 - rekla je Brnabić u Skupštini Srbije gde je u toku rasprava o potvrđivanju odluke o vanrednom stanju.

12:08 - Traži se rešenje za uplaćene ekskurzije: Đaci će dobiti vaučere koje mogu koristiti za letovanje?

Novac koji su roditelji uplatili za đačke ekskurzije najverovatnije će biti moguće pretvoriti u vaučere koji mogu da se potroše za letovanje ili prebace za sledeću školsku godinu.

Autobus, autoput, putovanje autobusom, ekskurzija Ovo je jedna od mogućnosti koje je Ministarstvo prosvete ponudilo školama - Foto: Shutterstock

11:48 - U srpskim sredinama na KiM dobro stanje: Za 24 sata više izlečenih nego obolelih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 časa registrovan je jedan novozaraženi korona virusom, radi se o osobi sa područja opštine Zubin Potok, dok je u isto vreme izlečeno pet pacijenata, saopšteno je danas iz Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

U izveštaju se precizira da su tokom prethodnog dana izlečeni po jedan pacijent sa područja opština Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i dva pacijenta iz Severne Mitrovice, prenosi Kosovo onlajn.

U srpskim sredinama na KiM do danas je ukupno obolelo 97 osoba, osam je preminulo od posledica virusa kovid-19, dok je više od polovine, njih 52, izlečeno.

11:15 - Donacija Ambasade Nemačke Kliničkom centru "Dragiša Mišović"

Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" danas je isporučena donacija Ambasade Nemačke vredna nešto više od 2,2 miliona dinara.

Obezbeđena su sredstva za nabavku 13 infuzionih pumpi koje se nalaze u vrhu potreba kada je medicinska oprema u pitanju.

Pumpe se koriste za infuziju tečnosti, lekova i hranljivih materija u sistem cirkulacije pacijenta, kao i za preciznije doziranje lekova putem intravenozne infuzije.

10:45 - 35 tačaka mera zaštite od korone koje će morati da se poštuju u predškolskim ustanovama

* Deca prvo moraju po potvrdu kod pedijatra, pa u vrtić * Za stolom treba da sede na udaljenosti od 2 metra, tolika treba da bude i razdaljina tokom spavanja, ne sme se mešati njihpova posteljina * Deca među sobom ne smeju da dele hranu *

10:33 - U KC Vojvodine i dalje pada broj obolelih od korone: U Opštoj bolnici u Pančevu 92 pacijenta

Višednevni trend pada ukupnog broja obolelih od Covid 19 infekcije u AP Vojvodini se nastavlja, pa se u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu u ovom trenutku od te infekcije leči 67, a u Opštoj bolnici u Pančevu 92 pacijenta.

Od toga, na mehaničku ventilaciju je priključeno sedam pacijenata hospitalizovanih u KCV.

U opštinama Vršac, Bela Crkva, Plandište i Alibunar, u kojima je u poslednjih pet dana otkriveno 46 slučajeva zaražavanja Covid 19 infekcijom, i dalje se sprovode sve neophodne protivepidemijske mere, sa ciljem da se zaustavi i spreči dalje povećanje broja obolelih, uključujući i intenzivno i sveobuhvatno testiranje svih građana koji ispunjavaju kriterijume definicije slučaja.

10:32 - "Vatreno oko" dnevno na korona virus testira oko 2.000 uzoraka: Značiće nam i u budućnosti

U novoj laboratoriji Kliničkog centra Srbije "Vatreno oko", otvorenoj početkom prošle nedelje, trenutno se obradi 1.000 uzoraka testova na Kovid 19, kaže direktorka te laboratorije Jelena Begović i dodaje da uzorci za sada stižu iz zdravstvenih ustanova sa područja Vojvodine i šireg regiona Beograda.

10:31 - Moravički okrug bez novih zaraženih na virus korona

U Moravičkom okrugu nema novih zabeleženih pozitivnih na virus korona, a od 25 uzoraka koji su testirani, svi su bili negatini, saopštio je Radni tim za praćenje širenja virusa.

Tokom prethodnog dana u čačanskoj Opštoj bolnici nije bilo prijema, a na infektivnom odeljenju trenutno je smešteno 23 pacijenta.

U hali u Atenici - privremenoj bolnici za pacijente sa lakom kliničkom slikom, nalazi se 20 osoba pozitivnih na novi virus korona, a u samoizolaciji je 85 osoba.

10:30 - Zaraza stigla i do najudaljenijih sela, doneli su je - turisti: Tara puna za Vaskrs, a sledi 1.maj

Opština Bajina Bašta jedno je od žarišta korona virusa u Zlatiborskom okrugu, jer posle Užica ima najveći  broj zaraženih. Trenutno je na novi virus pozitivno 25 građana, a jutros su potvrđena i tri nova slučaja.

Zaraza je stigla i do najudaljenijih sela na planini Tari, a kako se sumnja, doneli su je – turisti. Brojni građani širom Srbije spas od virusa potražili su u prirodi, a to je očigledno rezultiralo velikim brojem inficiranih u Bajinoj Bašti.

Tara, doktor, pacijent, koronavirus Zaraza je stigla i do najudaljenijih sela na planini Tari - Foto: Pixabay, Tanjug/AP

10:16 - U Valjevu tri novoobolele osobe od korona virusa: Ukupan broj zaraženih 181

Od poslednjeg izveštaja broj pozitivnih na korona virus u Valjevu povećao se za tri, pa je ukupan broj inficiranih 181.

Hospitalizovan je 41 oboleli, u kućnoj izolaciji je 58.

Ukupno je u opštinama Kolubarskog okruga 267 zaraženih.

Broj žrtava virusa korona u Kolubarskom okrugu je 26. Preminulo je troje obolelih iz Osečine, dvoje iz Lajkovca, po jedno iz Ljiga i Uba. Od posledica zaraze virusom COVID-19 umrlo je 19 Valjevaca.

Korona virus plakat Foto: covid19.rs

10:13 - Obrađeno 289 uzoraka u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu: U Šapcu svi rezultati negativni

Veterinarski specijalistički institut u Šapcu juče je obradio rekordan broj uzoraka na Kovid 19 – čak 289, što je duplo više od projektovanih kapaciteta ove ustanove. Osim 173 uzorka iz Mačvanskog okruga, u laboratoriji Veterinarskog instituta, koja poseduje PCR metodu za testiranje na koronu, obrađeno je 116 uzoraka iz Kolubarskog okruga.

Testiranje koje je završeno u kasnim večernjim satima pokazalo je da u Šapcu nema inficiranih ovim virusom, dok je neznatno porastao broj novoobolelih u Loznici. Pod zdravstvenim nadzorom u okrugu je 519, dok je u Šapcu i dalje stanje nepormenjeno i inficirano je 69 osoba.

09:57 - Dr Kisić Tepavčević otkriva kako će izgledati putovanja: "U avion s testom od poslednja 72 sata"

- To je jedna od mera koja će, vrlo je moguće, biti na snazi. Naravno, uz sve one koje smo dosad primenjivali s početka u međunarodnom saobraćaju - istakla je Kisić Tepavčević za RTS, povodom otvaranja aerodroma i avio letova od 18. maja.

SRBIJA KORONA BILANS DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ Dr Darija Kisić Tepavčević - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

09:52 - Smanjen broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom: Sada je njih 75 na respiratorima

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić izjavio je danas da je u Srbiji smanjen broj teških pacijenata obolelih od korona virusa, navodeći da je trenutno na respiratoru oko 75 bolesnika.

Vekić je rekao da se u relaksiranje mera krenulo zbog manjeg broja obolelih sa teškom kliničkom slikom i da je to indikator da je smanjena virulentnost virusa.

- Sa 3.700 hospitalizovanih pacijenata pre sedam dana, došli smo na 2.500 pacijenata. Pre pet dana bilo je oko 150 na respiratoru, danas je oko 75. Ulazimo u mirniju fazu, idemo ka smirivanju epidemije -rekao je Vekić za TV Pink.

respirator, maska, bolnica, korona virus, koronavirus Pao broj pacijenata na respiratorima - Foto: Shutterstock

09:42 - Poruka pacijenta iz BG: Možda sam doneo koronu u porodicu, supruga je umrla. Shvatite virus ozbiljno

09:31 - Još jedan smrtni slučaj u Zlatiborskom okrugu: Preminula žena iz Nove Varoši

U poslednja 24 sata sa područja Zlatiborskog okruga testirano je 45 osoba, od kojih je deset pozitivno na virus korona, pa tako taj okrug beleži 126 potvrđenih slučajeva infekcije, a zabeležen je još jedan smrtni slučaj.

Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da je šest novih pozitivnih slučajeva na Kovid-19 zabeleženo u Užicu, tri u Bajinoj Bašti i jedan u Požegi, dok je preminula žena iz Nove Varoši starosti 81 godinu.

Broj preminulih od virusa korona sa područja Zlatiborskog okruga iznosi deset, tri pacijenta iz Nove Varoši, po dva pacijenta iz Prijepolja i Arilja i još troje njih iz Užica, Bajine Bašte i Priboja.

Kosjerić je jedina opština u tom okrugu koja nema potvrđen nijedan slučaj infekcije Kovidom-19.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Kriva kretanja broja preminulih od korona virusa u Srbiji - Ilustracija: Nikola Jovanović

08:57 - Doktorka Kisić otkrila nova pravila u vrtićima kojih će deca i vaspitači morati da se pridržavaju

Za 11. maj najavljen je početak rada vrtića u Srbiji, koji ne rade od 16. marta, a epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kazala je da pored opštih mera zaštite u njima neće moći da se koriste igračke koje ne mogu da se dezinfikuju, kao i da će deca spavati po modelu glava-noge.

08:31 - Radioterapija ponovo na Institutu za onkologiju od ponedeljka: Pacijenti zbog straha odlažu preglede

U četiri operacione sale Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji je privremeno morao da izmeni režim rada zbog ulaska virusa korona, u utorak je na programu bilo osam pacijenata, a od ponedeljka, 4. maja, postepeno će početi da radi i stacionar radioterapije, koji je trenutno jedini zatvoreni deo Instituta.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Kriva kretanja broja obolelih od korona virusa u Srbiji - Ilustracija: Nikola Jovanović

08:17 - Vrtići počinju da rade od 11. maja, ali jaslene grupe se ipak vraćaju kasnije? Odluka u četvrtak

Vrtići počinju sa radom 11. maja, s tim što ćemo pokušati da jaslene grupe dece krenu kasnije. Danas na sastanku smo dogovarali mere i protokole i direktori će dobiti jasna uputstva po kojima će morati da se radi. Sve će precizno biti definisano u četvrtak - navela je predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost" Suzana Lazarević.

7:30 - Na KiM više oporavljenih od obolelih drugi dan zaredom

Na KiM je u utorak registrovano 10 novih slučajeva korona virusa, dok je izlečen 31 pacijent, izjavio je ministar zdravlja Arben Vitija, koji je istakao da je ovo drugi dan zaredom da je registrovano više izlečenih osoba nego novozaraženih.

- Danas je drugi dan kada beležimo ove obećavajuće rezultate. Ujedinjeni i koordinisani i sa predanošću ćemo uspeti. Nega se mora nastaviti kao i ranije, žrtvovanje svakog od nas daje rezultate. Dakle, budimo pažljivi i solidarni kao i ranije - poručio je juče Vitija.

Do sada je ukupan broj zaraženih na KiM 790, dok su od posledica korona virusa preminule 22 osobe, prenosi Kosovo onlajn.

7:15 - Skupština danas nastavlja rad

U Skupštini Srbije danas će u 10 sati biti nastavljena rasprava o Predlogu odluke o potvrđivanju Odluke o proglašenju vanrednog stanja i Predlogu zakona o potvrđivanju uredbi koje je vlada donela uz supotpis predsednika Repubilke tokom vanrednog stanja.

SKUPŠTINA ATMOSFERA SEDNICA ZASEDANJE PARLAMENTA Foto: Tanjug/Tara Radovanović

7:07 - Danas odluka o policijskom času za 1. maj

Odluka o tome kada će početi policijski čas, sutra ili u petak, koji će trajati tokom celog vikenda biće doneta danas. To će, najverovatnije, biti i poslednji policijski čas tokom celog vikenda.

Kako su objavili mediji sinoć, očekuje se i da večeras predsednik Aleksandar Vučić večeras u emisiji "Oko" na RTS objavi kada će biti ukinuto vanredno stanje, koje u Srbiji traje od 15. marta. 

Video: Vlasotince u borbi protiv epidemije uz pomoć Niša i Leskovca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radoznala

    29. april 2020 | 11:06

    Da li postoji neko ko mi moze dati smislen odgovor zasto su maske pre korone kostale 18, a sada 120 din? I zasto pratimo svet u uvodjenju mera, a ne u recimo smanjenju cene goriva?

  • Rastko

    29. april 2020 | 11:58

    Slagali se mi ili ne struka MORA da se postuje ALOOOO.

  • Rastko

    29. april 2020 | 09:16

    Petoduplo je veci broj samoizlecenih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA