≫ 

Ukidanje policijskog časa u četvrtak: Sve manje novoobolelih i pacijenata na respiratorima

*Ukupno zaraženih 9.464 * Ukupno testiranih 101.911 osoba *Prema poslednjim podacima 102 nova slučaja zaraze

  • 64

Činjenice:

* U subotu testirano: 5.274

* Novoobolelih: 102

* Preminulih: 4

* Na respiratorima: 57

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 9.464

* Ukupno smrtnih slučajeva: 193

* Ukupno izlečenih: 1.551

* Najviše preminulih imalo je od 60 do 69 godina* Slabljenje virusa očekuje se krajem maja

* Pacijenti se iz bolnice otpuštaju nakon prvog negativnog testa, druga provera tek posle dvonedeljne izolacije

* Počelo lečenje krvnom plazmom

* Ukupno testirano 101.911 osoba

* Policijski čas trajao od četvrtka u 18 časova do subote u 5 časova

* Stariji građani moći će da prošetaju triput nedeljno, do 600 metara od svojih domova

* Deca sa autizmom moći će da izađu da prošetaju kada požele

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Iz časa u čas:

22:41 - Doktor Kon objasnio zašto su siromašne zemlje bolje reagovale u borbi protiv korone od bogatijih

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone objasnio je u emisiji Hit tvit TV Pink večeras zašto su se siromašnije, socijalističke  zemlje bolje snašle u borbi protiv korona virusa od onih bogatijih. 

- To se uočava, i teško je  do kraja precizno objasniti, ali taj socijalistički model u centar svega stavlja čovekbjansiti ali taj socijalisti model je u centar svega stavlja čoveka. I čitav  sistem javnog zdravlja, čuvanja narodnog zdravlja, je slično postavljen u tim zemljama, gde su ti kapaciteti bili prilično snažni. Oni su počeli da se devastiraju od 90-tih a posebno posle reformi 2002. i 2003. godine  - kazao je dr Kon.

22:16 - Dr Kon: Vanredno stanje je bilo umesto hiljadu mrtvih, odgovornost prihvatam, krivicu ne

Epidemiolog Predrag Kon rekao je večeras u emisiji TV Pink "Hit Tvit", u kojoj gostuje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem,  da ne prihvata krivicu, samo odgovornost, jer je kranje odgovorno radio svoj posao. On je podsetio da su bili kritikovani i kada je bilo uvedeno vanredno stanje u zemlji, ali da je vanredno stanje bilo umesto hiljadu mrtvih. 

22:06 - Dr Kon: Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere

"Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere", rekao je večeras dr Predrag Kon.

Kon je o tome govorio u večerašnjem izdanju emisije "Hit tvit" na TV Pink.

- Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere u okviru proglašenja epidemije do posebnog značanja. Ako se aktivnost virusa bude spuštala, očekujemo da svi nastave da rade kao što su radili ranije - rekao je Kon.

21:52 -  Vučić: Odluka o vanrednom stanju na Đurđevdan, bez policijskog časa od četvrtka

Vanredno stanje u Srbiji biće ukinuto u sredu na Đurđevdan, a već u četvrtak ćemo biti bez policijskog časa, najavio je predsednik Aleksandar Vučić koji uz epidemiologa dr Predraga Kona, gostuje u emisiji "Hit tvit".

Vanredno stanje se u Srbiji ukida kada se steknu uslovi, rekao je predsednik Srbije i objasnio da su glavni uslovi za to da krene da pada broj ljudi na respiratorima i sedam dana ispod 5% zaraženih i da smo ih mi ispunili.

vucic i kon tv pink Printskrin: TV Pink

21:38 - Kon: Nismo popustili ispred politike za policijski čas, samo je Nestorović imao drugačije mišljenje

Epidemilog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je večeras u emisiji Hit tvit na TV Pinku, da nije struka popustila ispred politike, kao i da je oko policijskog časa za vreme prvomajskih praznika samo prof. dr Branimir Nestorović imao drugačije mišljenje.

U okviru lekarskog tima u okviru Kriznog štaba bilo je samo mišljenje prof. Nestorovića, koji je mislio da ne treba tokom celog vikenda imati policijski čas, a epidemiološki deo je mislio drugačije. Posle nekoliko dana se došlo do kompromisa s obzirom na rezultate testiranja. Mi smo hteli da relaksiramo starije od 65 godina. Našlo se neko rešenje, gde su oni za petak 1. maj imali tu mogućnost, s tim da je i ova kiša znato uticala... pa se nadam da neće biti negativnih posledica, a i nije bilo okupljanja - kazao je dr Kon.

21:18 - U srpskim sredinama na KiM tri novoobolela, jedan preminuo

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovana su tri nova slučaja korona virusa, a jedna osoba je umrla, saopštio je večeras direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić.

- Jedno lice iz Kosovske Mitrovice je preminulo u protekla 24 časa, a tri novoobolela lica su iz Leposavića - saopštio je Ðurić na Instagramu u svom dnevnom izveštaju o korona virusu.

Do danas je od početka pandemije od korona virusa obolelo 108 osoba, izlečene su 72, a ukupno je preminulo devet pacijenata, dodaje Ðurić.

20:39 - Epidemiološka situacija u Nišu sve bolja

Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša ocenio je danas da je epidemiološka situacija u Nišu iz dana u dan bolja, da se smanjuje broj pacijenata na lečenju u KC Niš i privremenim kovid bolnicama, kao i broj zaraženih korona virusom u socijalnim ustanovama na teritoriji Grada i okolnih opština.

Istovremeno, raste broj testiranih građana, a smanjuje procenat onih sa pozitivnim rezultatom na prisustvo virusa COVID19, navodi se u saopštenju Gradskog štaba.

Ipak, epidemiolozi ocenjuju da je sveukupna situacija u Nišu i dalje nesigurna, i da rizik od oboljevanja postoji, te da je, zbog toga, neophodna puna primena svih propisanih mera zaštite uz obavezno poštovanje preporuka lekara i nadležnih državnih organa.

18:00 - U Srbiji počeo policijski čas, traje do pet ujutru

U Srbiji je u 18 časova počeo policijski čas, u okviru mera za sprečavanje širenja novog korona vorusa.

Zabrana kretanja trajaće do sutra ujutru u 5 časova.

Tokom policijskog časa, građani stariji od 65 godina mogu da prošetaju jedan sat, u periodu od 18 sati do jedan sat iza ponoći, najdalje 600 metara od mesta boravišta. Vlasnici kućne ljubimce mogu da prošetaju od 23 sata do jedan sat posle ponoći, 20 minuta i 200 metara od mesta prebivališta.

17:10 Jedini srpski grad u kojem sve vreme traju najstrože mere od sutra ima nova pravila

Negotin se posle korona šoka koji se dogodio ulaskom virusa u gerijatrijski centar, konačno, oporavlja.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Timok iz Zaječara, od 2. maja, u opštini Negotin broj pozitivnih slučaja na virus korona je povećan za dva lica koja su zaražena putem kontakt

16:30 Šta nije u redu na ovoj fotografiji iz Beograda prvog vikenda bez totalne zabrane kretanja?

Topčiderski park, korona virus Foto: Telegraf.rs

16:25 Čak 438 korisnika domova u Srbiji zaraženo je korona virusom

Prisustvo virusa do sada je potvrđeno u gerontološkim centrima u Nišu, Kruševcu, Aleksincu i radnoj jedinici u Tešici, kao i domovima za smeštaj starih lica u Smederevu, Novom Pazaru i Prokuplju.

16:01 Kad će nam biti ukinut policijski čas: Jedna nedelja je ključna

Pad obolelih od korona virusa naveo je novinare da na današnjoj konferenciji zdravstvenog kriznog štaba upitaju doktora Gorana Stevanovića koji je stav struke kada je u pitanju policijski čas. Na slobodno kretanje moraćemo još malo da pričekamo.

- To će biti epidemiološka procena. Potrebno je da još nekoliko dana imamo ovako mali odnos procenta, odnosno ukupan broj pozitivnih rezultata da bude manji od 5 procenata testiranih da bismo mogli da kažemo da smo u potpunosti zadovoljni da to daje izvesne uslove za ukidanje policijskog časa, odnosno dalju relaksaciju mera - kazao je doktor Goran Stevanović.

15:35 Naredna konferencija u sredu, podaci redovno na covid19.rs

Naredna konferencija za novinare, čija je tema presek stanja po pitanju virusa korona u Srbiji, biće održana u sredu, 6. maja, a svi podaci, kao i do sada, redovno će biti objavljivani na sajtu covid19.rs.

Najnovije informacija o korona virusu u Srbiji možete pratiti i na Telegraf.rs.

15:08 Svi pacijenti koji su kovid pozitivni smeštaju se u bolničke kapacitete

- Svi pacijenti koji su kovid pozitivni smeštaju se u bolničke kapacitete. Mere kućne samoizolacije nisu tako efikasne, za sada će svi pacijenti koji su pozitivni biti smešteni u bolničke kapacitete, bilo da se radi o kovid bolnicama bilo da se radi o privremenim bolicama, što zavisi od kliničke slike - kazao je doktor Stevanović.

Koronavirus Srbija, konferencija Foto: Tanjug/ Slobodan Miljević

On je rekao da su novi podaci dobri pokazatelji i ako se ovako nastavi, idemo ka ukidanju vanrednih mera, ali ograničenje kontakata ostaje.

15:05 U Srbiji od korone umrlo ukupno 193 ljudi

U Srbiji su od korona virusa u poslednja 24 sata preminula 3 muškarca i 1 žena.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Procenat smrtnosti iznosi 2,04 posto.

15:00 Saopšten nov presek stanja u vezi sa korona virusom u Srbiji

U Srbiji su od korone umrle još 4 osobe, na respiratorima se nalazi njih 54, saopšteno je na konferenciji za medije.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

- Do 15 časova testirano je, 5.274, od čega su 102 osobe pozitivne na koronavirus. Broj zaraženih zdravstvenih radnika je 450, od čega je pola hospitalizovano, a ostali se nalaze u izolaciji i čekaju drugi negativni tekst da bi mogli da se vrate na posao- rekao je direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović.

14:28 Znate li nekog ko boluje od korona virusa? Ja ne: Postavio pitanje u Srbiji, dobio jezive odgovore

13.10 Još po jedan oboleli u Novom Pazaru i Tutinu

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je danas da je u ovom gradu ukupno zaraženo 90 osoba od korona virusa od početka epidemije.

U poslednja 24 sata registrovan je jedan novozaraženi pacijent u Novom Pazaru, kao i jedan u Tutinu, gde je ukupno registrovano sedam zaraženih.

11:53 Naučnici predviđaju tri najverovatnija, moguća scenarija za koronu od ovog momenta do 2022. godine

Naučnici predviđaju da postoje tri moguća scenarija za Covid-19 u budućnosti: pojava mini-talasa epidemije, drugi, još veći talas epidemije i konstantna kriza, preneo je američki portal Stat njuz.

Ove prognoze rezultat su istraživanja koje su sproveli epidemiolog Majkl Osterholm i saradnici sa Univerziteta u Minesoti.

11:20 Još sedam osoba zaraženo u Moravičkom okrugu

Tokom prethodnog dana u Moravičkom okrugu registrovano je sedam novozaraženih pacijenata, četiri iz Čačka, dva iz Gornjeg Milanovca i jedan iz Ivanjice.

Na području Moravičkog okruga korona virus je potvrđen kod ukupno 145 osoba - 88 iz Čačka, 49 iz Gornjeg Milanovca, pet iz Lučana i tri iz Ivanjice.

11:00 Sutra kreće testiranje porodica: Kako će biti izabrana domaćinstva i zašto je to važno

10:52 Brnabić: Bez posla ostalo 6.040 ljudi u Srbiji, a evo zašto nam predviđaju najveći rast od svih

10:30 Ana Brnabić: Moguće ponovno uvođenje restriktivnih mera

10:00 Jeste li spremni za prvu kafu u gradu? Podsećamo na spisak pravila, a i šta vlasnike kafića brine

9:30 Počinju da rade biblioteke, a postoji pravilo od 24 sata

Pre puštanja u rad biblioteke neophodno je napraviti plan rada, u pogledu organizacije radnog procesa i angažmana potrebnog broja radnika u uslovima primene neophodnih mera zaštite.

Biblioteke će morati da angažuju minimalan broj radnika, koji bi trebalo da budu podeljeni u grupama.

Neophodno je obezbediti potrebnu količinu propisane lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, a zaposleni su dužni da nose maske i rukavice.

Knjige da se ponovo izdaju tek posle 24 sata kada ih član vrati.

9:00 Dr Kon poslao poruku građanima Srbije: Izdržite još ovih nekoliko nedelja, nema opuštanja

7:35 Naša veoma važna analiza pravila u gradskom prevozu po gradovima

Red vožnje, maske, distanca, 20 pravila: Međugradski kreće u ponedeljak, gradski u BG i Nišu 8. maja

7:25 Ko nema masku - ne može u prevoz: Kakve karte morate da imate da biste ušli u beogradski autobus

Od 8. maja kreće gradski prevoz u Beogradu, a kako ćemo svi stati i ko sve sme da ga koristi od tog datuma čitajte u odvojenoj vesti klikom na ovaj link

07:20 KiM: Deset novoobolelih od COVID-19, ukupno 823

Broj osoba izlečenih od korona virusa na Kosovu porastao je za 38. na 336, dok se broj obolelih povećao za 10, na ukupno 823 od početka pandemije, saopšteno je u subotu uveče iz Instituta za javno zdravlje u Prištini.

Kako se navodi u saopštenju, deset pozitivnih slučajevi su slučajevi kontakata, a najviše njih je iz opštine južna Kosovksa Mitrovica (5).

U opštini Prizren juče su registrovana još tri slučaja i dva slučaja su iz Orahovca, prenelo je Kosovo onlajn.

Od početka pandemijske krize na Kosovu su preminule 22 osobe od posledica korona virusa.

7:10 Ponašanje u ugostiteljskim objektima od ponedeljka, 4. maja u Beogradu

Stolovi će biti udaljeni dva metra, tamo gde nije tolika razdaljina, postojaće pleksiglas.

- Ljudi koji sede za stolovima ne moraju da imaju maske, nema više kečapa i senfa na otvorenom, sve mora biti zatvoreno. Svaki lokal mora imati plan šta da radi ako je neko bolestan - rekao je jutros za RTS Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Od sutr počinje da radi gradski prevoz i u Novom Sadu i Kragujevcu.

07:00 Prvi vikend bez celodnevnog policijskog časa

U Srbiji je jutros u 5.00 istekao policijski čas, koji je počeo u subotu u 18 sati.

Zabrana kretanja počinje danas u 18 sati i važiće do ponedeljka u 5.00.

(Ekipa Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    3. maj 2020 | 17:02

    Zar vam jos uvek nije jasno? Zasto su ove mere? Ogranicavanje kontakta? Sta to znaci? Da nas prvo dresiraju da se vise ne druzimo kao pre da se ne vidjamo da ne idemo u drusrvo i sa drustvom,zasto? Pa iz istog razloga sto nas dresiraju i da drzimo razmak od 2m!!!! Slede vakcine! Čipovanje!!!! Jos vam nije jasno? Čip je moguce ocitati ako je grupa ljudi ako smo suvise blizu ako smo u guzvi!!!! Sto manje kontakata i 2m razmaka da mogu da nas citaju truju!!!!!

  • Sneza

    3. maj 2020 | 15:34

    Kucna samoizolacija nije ok? Otkud sad to? Hocete ih sve u bolnice da ih na silu testirate, malo morgen !!!

  • Rola

    3. maj 2020 | 16:28

    Samo držite starije od 65 godina u pritvor pa kada dodje glasanje onda mogu e pa moša moćiće ali glasaće protiv ovih što nas muče i pate ko Isusa Hrista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA