≫ 

UV zračenje bi danas moglo da satre korona virus: Visok indeks u celoj Srbiji, čuvajte se

U celoj Srbiji UV indeks će danas biti od 6 do 8, što je na skali od 0 do 11+, visoko i veoma visoko

  • 6
Korona virus  Hirdometeroloski izvestaj Srbija Foto: Shutterstock, hidmet.gov.rs

Ultravioletno zračenje (UV) danas je visoko i veoma visoko u celoj Srbiji. Na skali od 0 do 11+, ono je danas u većini mesta 6, 7 i 8. Osim što je zračenje opasno za našu kožu i oči, postoji dobra strana - opasan je i za korona virus.

Kako je objašnjavanja struka, COVID 19 ne podnosi UV indeks iznad 3. Možda spasi i najnovije žarište - Leskovac, gde će danas biti na veoma visokom nivou - 8, a u sredu za još stepen više. 

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), UV indeks će sutra biti niži, osim u pojednim mestima, ali će u sredu biti još viši nego danas - biće od 7 do 9.

Danas će UV indeks biti najviši u Velikom Gradištu, Negotinu, na Crnom Vrhu, Kopaoniku, u Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Dimitrovgradu, ali i Leskovcu, koje je najnovije žarište korona virusa. Indeks 8, koji je veoma visoka na skali, biće još i u Vranju i Prištini.

Za stepen niže - 7, što se smatra visokim indeksom zračenja, biće u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Smederevskoj Palanci, na Paliću,  u Peći i Prizrenu.

Najniži nivo, ali koji je na skali, ipak, visok, biće u Loznici, na Zlatiboru i u Sjenici, gde će UV biti 6.

Korona virus  Hirdometeroloski izvestaj Srbija Foto: hidmet.gov.rs

U toku epidemije korona virusa u Srbiji od struke smo naučili da UV zračenje deluje loše na korona virus, odnosno da kada je UV zračenje iznad 3, COVID 19 ne može da opstane.

Epidemiolog Branislav Tiodorović još krajem marta je bio optimista da ćemo u maju polako izlaziti iz epidemije, a kako je tada objasnio za Telegraf.rs, njegov optimizam se uporavo bazirao na lepom vremenu i visokom UV zračenju.

Maj mesec bi trebalo da bude topao. I što je vrlo važno UV zračenje će biti iznad 3. Već indeks 3 ubija virus. Ono što može da bude problem, jeste da nam se produži zahlađenje. Ali, ako nam vreme bude naklonjeno i uđemo u topli mesec, onda se može desiti da epidemiju vrlo brzo završimo. Ali, biće sporadičnih slučajeva obolevanja. Kao što imamo letnji grip. A ja pamtim sneg i za prvi maj - objasnio je prof. dr Tiodorović u intervjuu za naš portal 31. marta.

Sunce Image by ipicgr from Pixabay

Kako indeks zračenja utiče na korona virus govorio je i osnivač Heliocentrične elektromagnetne meteorologije mr Milan Stevančević  još 19. marta u Beogradskoj hronici na RTS. 

- Toplota nema nikavog značaja na viruse. Virusi nestaju samo pod dejstvom UV zračenja na zemlji - kazao je tada Stevačević.

On je tada rekao da posle 15. aprila teško da može virus da ostane kod nas, kao i da je još teže da tokom maja virus ostane u Srbiji, a sve je pripisao UV zračenju.

U Srbiji će se, danas, inače, skala u termometru peti do 31. podeoka. A, prema podacima RHMZ, u 12 sati je već u Zaječaru izmereno 30 stepeni. Ništa manje toplije nije ni u Leskovcu, gde je u podne izmereno 28, koliko i u Beogradu, Nišu...

U Srbiji je korona virus odneo 215 života, a potvrđen je kod 10.114 osoba. Izlečeno je 3.006 osoba. 

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Kon o mogućem porastu broja zaraženih u narednim danima: Moguće je, ali to su ekscesne cituacije

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lele

    11. maj 2020 | 13:25

    AZA NAS ŠTO ŽIVIMO NA SELU NE KOM NIŠTA BITNO VAM DA GRADOVI OPSTANU U ŽIVOTU.

  • Bob

    11. maj 2020 | 15:58

    Dobro su danas pogodili prognozu,svega ima samo nema sunca kako rekose da ce ga biti

  • Ena

    11. maj 2020 | 15:51

    Ko je dokazao da UV unistava virus ? ? ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA