≫ 

Desanka nije jedina koja je izbačena iz lektire: Ranije izbrisani i Kiš, Ćosić, Kočić

Redovna sednica Nacionalnog saveta zakazana je za 26. jul, tema je vraćanje velike pesnikinje

  • 15
Desanka Maksimović Desanka Maksimović / Foto: Wikimedia/B.Milakara

Vraćanje poezije Desanke Maksimović u više razrede gimnazije naći će se na dnevnom redu redovne sednice Nacionalnog saveta, koja je zakazana za 26. jul. Postoji mogućnost da do toga dođe i ranije, kazao je juče za Novosti Radivoj Stojković, predsednik tog saveta.

Kako je uopšte došlo do ovakve odluke i ko je 0dgovoran za proterivanje Desanke iz programa za više razrede gimnazije još se ne zna, a krivac se traži. Odluka o tome je objavljena u Prosvetnom glasniku 2. juna i potpisao ju je ministar prosvete Mladen Šarčević, a članovi Nacionalnog prosvetnog saveta o ovim programima su se izjašnjavali i usaglasili još u novembru. Sada su okrenuli ploču.

- Većina članova NPS se do danas izjasnila da poezija Desanke Maksimović treba da ostane u trećem i četvrtom razredu gimnazije - kaže za Novosti Stojković i dodaje da njena poezija, koja nam je u kolektivnom pamćenju, ne sme da se dira.

- Očekujemo naredne nedelje konsultacije i do tada članovi NPS treba da se izjasne.

Vest o izbacivanju Desanke Maksimović, kao povod za preispitivanje i drugih izmena mastavnog programa, iskoristili su studenti srpske i komparativne književnosti sa Novosadskog univerziteta. Oni su i pokrenuli peticiju za vraćanje Desankine poezije. 

Studenti nabrajaju šta je sve izbačeno iz gimnazijske nastave

Tako je iz prvog razreda izbačen Gundulićev "Osman", dok su Kišovi "Rani jadi" prebačeni u izborni deo. 

Iz drugog razreda je izbačena Jakšićeva drama "Jelisaveta, kneginja crnogorsa", i roman "Bakonja fra-brne", dela Mopasana, Šandora Petefija, Mažuranića, Prešerna, a roman "Kad su cvetale tikve" postao je izborni.

Iz programa za treći razred je izbačen "Jazavac pred sudom" Petra Kočića, zbirka "Ex Ponto" Andrića,  ali i Lorka, Verlen, Matoš, Cesarić, Cankar, Veljko Petrović... Više nema mesta ni za "Jamu" Ivana Gorana Kovačića, ni za poeziju Oskara Daviča, ali ni za Vinavera, Dedinca, Drainca i Rastka Petrovića.

Plan četvrtog razreda isključuje "Kalenić" Vaska Pope, "Vreme smrti" Dobrice Ćosića, dela Ćopića, Isakovića, Bećkovića, Ranka Marinkovića i Vesne Parun. Osim "Proljeća Ivana Galeba", u izborni deo programa su premeštena u izborni deo programa su i dela "Lelejksa gora" i Upotreba čoveka".

Video: Ko je, zapravo, Nađa Đoković, koja je naciju oduševila obradama u karantinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandra

    8. jun 2020 | 09:48

    Ovo je toliko prestrasno, da nismo ni svesni. Ovo je istorija srpskog naroda! Izbacivanje ovakvih dela je strasno za buducnost sa posledica a nepismenih generacija ako je to cilj uspece se. Mozda pola nas nije zapamtilo ovakva dela ali su negde u malom mozgu ostali, tu su negde. I nece nam niko kriv biti ama bas niko, ni amerikanci ni albanci mi cemo biti krivi za ovo, zato ucite svoju decu da citaju i citate im od malena predivne price da nauce da citaju i ovakva dela a ne samo jer moraju u srednjoj i osnovnoj skoli.

  • Gimnazijalac

    8. jun 2020 | 09:59

    Oprostite, ali meni ovo liči na totalno udaljavanje učenika od naše istorije, Tražim pomilovanje vezano za Dušanov zakonik, Vreme smrti vezano za Prvi svetski rat, Krvava bajka za streljanje djaka u Kragujevcu. Hej ljudi, jednog Nobelovca Ivu Andrića izbaciti iz lektire, jedan Ex ponto, samo zato što u tom delu kritikuje vlast i stvara sumnju u svet oko sebe. Hajde da unesemo u udžbenike parodiju sa pinka i happy tv-a, da li vam to komisijo odgovara. Odgovara li vam hari poter i gospodar prstenova kao crnogorcima. Hoćete li katoličke i muslimanske pesnike kao crnogorci sto su zamenili naše pesnike. Jedan švajcarski novinar iz Lozane je napisao i knjigu za sve ovo što nam se dešava " Čujte Srbi, čuvajte se sebe"-Arčibald Rajs. Mnogo je kukolja u Srbiji, mnogo.

  • Zaglupator

    8. jun 2020 | 09:34

    Sta ce deci D.Maksimovic?! Bolje da Hari Poter bude lektira...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA