"Bitno im je samo da uzmu meso, pa pucaju u šta stignu": Da li zbog krivolova padaju i ljudske glave

Jedno od osnovnih pravila u lovu jeste: "Ne pucaj dok nisi siguran šta je!

  • 2
Lovačka puška, nišan, lov Foto: Shutterstock

Poražavajući podaci o boju stradalih lovaca, pre svega su posledica nepoštovanja strogo definisanih propisa lova i upotrebe pušaka. Kako su nam objasnili u Lovačkom savezu Srbije, priliom redovnih, prijavljenih i legalnih aktivnosti, nesreće su veoma retke.

Međutim... krivolov je rak-rana ne samo za prirodu, već i prava opasnost za sve one koji se nalaze u blizini, pa i same lovce.

- Najmanje nesreća se dešavalo u legalnom lovu, dok je u ilegalnom lovu taj procenat višestruko veći. Razlog tome je verovarno što tada krivolovci ne obraćaju pažnju u koju divljač pucaju, koje starosne dobi ili pola, već im je bitno da uzmu meso. Problem je u preblagoj kaznenoj politici prema ovoj vrsti krivičnog dela i što tužilaštvo i sud ovu vrstu dela tretiraju kao blažu povredu zakona. Lovački savez sa svojim članicama kontinuirano ukazuje na ovaj gorući problem i insistira na strožijoj kaznenoj politici. Za ovu inicijativu imamo podršku i resornog ministarstva - kazali su nam u Savezu.

Kako smo ranije objavili, za manje od 5 godina u medijima se izveštavalo o 15 smrtnih slučajeva zbog neopreznosti lovaca, ne ulazeći u to ko je bio u lovu legalno, a ko ne. Ipak, pravila lova su striktno definisana, a greške nisu oprostive, pa policija po pravilu u slučajevima tragedija piše krivične prijave, a lovci ubice iz nehata završavaju iza rešetaka.

Srndaći u poljima oko Novog Sada Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Oni na kao teret pred zakonom imaju krivično delo, ali pitanje je da li ikakva kazna može da umiri njihovu savest i tugu za izgubljenim životom, jer često se dešava da u lovu ubiju i najbolje prijatelje.

Jedan lovac koji je greškom ubio čovek u Kovačici tako je pre bilo kakve istrge počinio samoubistvo. To se desilo maja 2018. godine.  M. K. (34) ubijen je pogotkom u grudi tokom lova, a potom se u svojoj kući ubio lovac koji je ispalio kobni metak, V. S. (51).

Samim tim što u ruci imaju smrtonosno oružje, lovci moraju da vode računa o svim mogućim nesrećnim slučajima, uključujući i rikošete, rasipanje sačme, zalutale metke, greške u identifikaciji plena...

- Nošenje oružja sa sobom povlači veliku odgovornost, tako da je pravilno rukovanje prioritet, a o tome se lovci edukuju na obuci za rukovanje vatrenim oružjem, kao i na lovačkom ispitu. Od samog punjenja i pražnjenja oružja, zatim nišanjenja i povlačenja obarača, potrebna je sigurnost, smirenost i apsolutna koncentracija. Jedno od osnovnih pravila u lovu jeste "Ne pucaj dok nisi siguran šta je!"

Kako kažu u Savezu, greške u legalnom lovu izuzetno su retke.

Leš, mrtvo telo, reka, ubistvo Foto: Shutterstock

- Ovakve fatalne greške dešavaju se isključivo zbog nepoštovanja mera koje su propisane Pravilnikom o bezbednosti u lovištu, a koje između ostalog propisuje i obavezno nošenje obeležja (prsluk, kapa ili traka) koje je jarko žute, crvene, narandžaste ili ljubičaste boje. Mnoga lovačka udruženja su, u cilju obezbeđivanja što bolje bezbednosti svojih članova, donela interni akt u kome izričito zahtevaju nošenje fluorescentnog prsluka, obzirom na to da je to najveća površina i da je najbolje uočljiva. Ukoliko je gusta vegetacija, a lovac na sebi nema pomenuto obeležje, nažalost ishitrenom reakcijom kolege može doći do povrede - objašnjavaju u Savezu.

Lov inače, nije zanimacija koja se obavlja u vremenu za razonodu, po želji i bez plana, kao puko uživanje u prirodi, već je organizovana i zakonom strogo definisana aktivnost.

- Sezona lova na određenu divljač je kalendarski određena, samim tim se i u odnosu na divljač koja se lovi razlikuju i načini lova. Lov organizuje lovačko udruženje i u dozvolu za lov upisuje lovce (lica koja poseduju lovnu kartu, tj imaju sve neophodne uslove da prisustvuju lovu, položen lovački ispit i obuku za rukovaje vatrenim oružjem) koji su se prijavili za taj dan, spisak ljudi se prosleđuje nadležnom lovnom inspektoru. Grupovođa je lice na čije ime se izdaje dozvola za taj lovni dan, lovočuvar i upravnik lovišta, kao i lovni inspektor mogu u svakom trenutku da provere ispravnost situacije na terenu - kažu u Savezu.

Podsećamo, poslednja nesreća koja je uzburkala javnost dogodila se u okolini Gadžinog Hana. Lovac iz Gordnjeg Dušnika upucao je svog školskog druga iz Donjeg Dušnika, a uz krivičnu prijavu on je dobio i pritvor od 30 dana kako ne bi uticao na svedoke.

Žrtva je nasmrt iskrvarila, jer je bio pogođen u butinu, a spekuliše se i da mu nije pružena adekvatna prva pomoć kojem bi se kobno oticanje krvi sprečilo.

Ubijeni lovac, Donji Dusnik Ubijeni lovac iz Donjeg Dušnika, Foto: Telegraf.rs

Za ubistvo iz nehata propisana je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    20. avgust 2020 | 06:09

    Toliko lovaca a divlje svinje i sakali ima da nas pojedu. Pre lova ubiju litru dve rakije pa krenu obicno je tako bar ove koje ja znam

  • Raska

    19. avgust 2020 | 22:14

    Osnovno pravilo ako hoces da nekog ubijes povedes ga u lov

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA