≫ 

Promena pola u inostranstvu upisana u matične knjige Srbije

U postupku pokrenutom po pritužbi zbog nemogućnosti upisa promene pola izvršene u inostranstvu u matične knjige u Srbiji, bilo je nepravilnosti

  • 2
Muško, žensko, simboli, polovi

Foto: Pixabay

Inspekcija Ministarstva zdravlja preduzela je sve zakonske mere kojima je nadležna zdravstvena ustanova izdala i poslala potvrdu o promeni pola, čime je omogućeno da promena pola koja je obavljena u inostranstvu bude upisana u matične knjige u Srbiji.

Naime, Zaštitnik građana je saopštio da je u postupku pokrenutom po pritužbi zbog nemogućnosti upisa promene pola izvršene u inostranstvu u matične knjige u Srbiji, utvrdio propuste u radu nadležnih organa, zbog kojih je pokrenuo postupak kontrole rada dve zdravstvene ustanove.

Reč je, kako je naveo, o Kabinetu za transrodna stanja Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, koji je zadužen za izdavanje potvrda o promeni pola, kao i rada Republičke stručne komisije za transrodna stanja Ministarstva zdravlja.

Inspekcija Ministarstva zdravlja nadležna za kontrolu rada zdravstvenih ustanova, utvrdila je nepravilnosti i nejasnoće u radu Kabineta i Republičke komisije prilikom primene Pravilnika o načinu izdavanja i obrascu potvrde nadležne zdravstvene ustanove o promeni pola, nakon čega je rešila te nepravilnosti.

Video: Ko bi rekao da nije žena? Influenserka sa osam miliona pratilaca, žari i pali Instagramom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    24. novembar 2020 | 18:07

    Koliko vidim uveliko se radi na tome, da u matičnim knjigama u rubrici ge su nekada upisivana imena mame i tate, sada će pisati Roditelj1 i Roditelj2, a rubrika za pol deteta ostaje prazna. Kažu kada malo poraste ono će samo odlučiti da li će biti seka ili bata.

  • mile

    24. novembar 2020 | 18:13

    na mala vrata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA