Muškarci humaniji u davanju krvne plazme u Srbiji: Neki davaoci je donirali čak 10 puta

 
 
  • 21

Osobe koje su se vakcinisale protiv korona virusa, a nisu preležale ovu bolest, ne mogu da doniraju krvnu plazmu

Krvna plazma, donacija preživelog pacijenta, koronavirus, oporavak Foto: Tanjug/AP/ Ilustracija

Rekovalescentnu, odnosno krvnu plazmu, samo u Institutu za transfuziju krvi Srbije, od aprila do danas dalo je oko 1.000 davalaca koji su preležali korona virus, a neki od njih plazmu su dali čak 10 puta, i na taj način doprineli oporavku onima koji se trenutno leče od kovida 19. Najveći broj pacijenata krvnu plazmu je primio u novembru i decembru, u jeku trećeg pika korona virusa. 

Prvi izlečeni pacijent od korona virusa, da podsetimo, krvnu plazmu donirao je 11. aprila upravo u ovom Institutu, i na taj način je počelo njeno zvanično doniranje. Svaki davalac plazme daje po jednu njenu jedinicu, a to može da učini 24 puta godišnje, odnosno na svakih 15 dana.

Davanje krvne plazme nije bolno, a sama procedura, koja se obavlja afereznom procedurom - plazmaferezom, pomoću aparata, separatora krvnih ćelija i komponenata, traje od 40 do 60 minuta.

Kako za Telegraf.rs kaže doktorka Vesna Bosnić iz Instituta za transfuziju Srbije, od 11. aprila do danas prikupljeno je više od 2.200 rekovalescentne plazme. Među onima koji na ovaj način žele da pomognu drugima, prednjače muškarci.   

- Od 11. aprila 2020. do danas prikupljeno je više od 2.200 jedinica rekonvalescentne plazme, plazme koja se izdvaja iz krvi osoba koje su se uspešno oporavile od kovida 19. Za program plazmefereze Institutu za transfuziju krvi javilo se oko 1.000 davalaca plazme. Neki od njih su je dali čak 10 puta - kaže dr Bosnić za Telegraf.rs.

Na početku bilo više donora

Ona otkriva da je na samom početku ovog programa, odziv bio daleko veći, mada je, kako kaže, i sada zadovoljavajući. Navodi i da je najveći broj pacijenata krvnu plazmu primio za vreme trećeg pika.

- Na samom početku sprovođenja ovog programa, kada je kampanja bila intenzivirana, i kada smo bili prisutni u medijima, odziv je bio daleko veći. Ipak, u vreme pika infekcije tokom novembra i decembra 2020. godine, i bez većeg prisustva u medijima, odziv je bio vrlo zadovoljavajući, a i trebovanje kliničkih lekara plazme je bilo značajno veće, tada je najveći broj pacijenata primio rekonvalescentnu plazmu - rekla je naša sagovornica.

Podseća da rekonvalescentnu anti-kovid 19 plazmu mogu dati osobe koje su se uspešno oporavile od ove bolesti.

- I muškarci i žene mogu biti davaoci anti-kovid 19 plazme. Muškarci su u većem procentu zastupljeni kao davaoci. Oni se u Institutu testiraju, a to, između ostalog, podrazumeva određivanje titra anti SARS CoV-2 antitela. Ako je titar zadovoljavajući, davaoce pozivamo na davanje plazme - objašnjava dr Bosnić.

Ne mogu biti davaoci vakcinisani koji nisu preležali koronu 

Davaoci mogu da budu osobe starosti između 18 i 60 godina. Potrebno je da je davalac imao potvrđenu infekciju kovid 19, da se oporavio i da ima jedan negativan nalaz. Od negativnog testa treba da prođe 21 dan da bi davalac došao na testiranje. Takođe, davalac ne sme da ima hronične bolesti poput povišenog pritiska ili srčanih oboljenja, maligniteta ili autoimune bolesti.

S obzirom na to da je u toku vakcinacija protiv korona virusa u našoj zemlji, postavlja se pitanje i da li krvnu plazmu mogu da doniraju i osobe koje su primile vakcinu.

Dr Bosnić kaže da to ne mogu da učine osobe koje nisu preležale bolest već su se samo vakcinisale. 

- Osobe koje su preležale kovid 19, a nakon toga se vakcinišu, mogu davati anti-kovid 19 plazmu. Ako osoba primi Fajzerovu vakcinu može odmah da da plazmu, ako primi Sinofarm ili Sputnjik vakcinu, neophodno je da prođe 14 dana od vakcinacije da bi mogla da da plazmu. Osobe koje nisu preležale kovid 19, a vakcinisane su, ne mogu davati plazmu - objašnjava dr Bosnić za Telegraf.rs. 

Davanje krvne plazme podrazumeva samo jedan ubod u venu. U toku nje, iz krvi davaoca se prikuplja samo određena količina plazme (oko 600 ml), a svi ostali sastojci krvi se vraćaju davaocu kroz isti ubod u venu.

Video: Ovako izgleda proces dobijanja lekovitog krvnog seruma protiv Kovida-19

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ола амиго

    7. februar 2021 | 10:11

    Покушала сам да дам плазму, али сам одбијена јер имам испод 60 кг. Што је смешно, јер не узимају висину у обзир. 60 кг за већину девојака просечне висине НИЈЕ НАЈЗДРАВИЈА КИЛАЖА. Такође, не могу плазму да дају жене које су рађале. + не сме да се извлачи крв када жена има циклус. Узмите све параметре у обзир. Додуше, мушкарци су генерално агилнији да некоме помогну.

  • Lejla

    7. februar 2021 | 10:47

    Ako sam išta u životu naučila to je da su ljudi nezahvalni i zaboravni...

  • Glas severa

    7. februar 2021 | 12:37

    Ja sam dobrovoljni i redovni davalac krvi,ne krvne plazme! Samo da znate da se krvna plazma placa svuda u svetu! Pricam o plazmi,ne o krvi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA