≫ 

Ružić: Studentske poliklinike treba da ostanu u zdravstvenom sistemu

Najvažnije je da zdravstvena zaštita bude dostupna studentima u mestima gde studiraju, jer u suprotnom efekat bi se odrazio i na proces učenja i obrazovanja - rekao je Branko Ružić

  • 2
Branko Ruzic, vakcina Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da studentske poliklinike treba da ostanu u zdravstvenom sistemu kao ustanove specijalizovane za zdravstvenu zaštitu studenata.

- Najvažnije je da zdravstvena zaštita bude dostupna studentima u mestima gde studiraju, jer u suprotnom efekat bi se odrazio i na proces učenja i obrazovanja - rekao je Ružić.

On je pozdravio smer u kojem ide rešavanje ovog pitanja i naglasio da je dobro što postoji dijalog sa studentima i što su studenti slobodni da se obrate po svim pitanjima koje smatraju značajnim. Istakao je da su institucije otvorene za razgovore i predloge koji će unaprediti uslove njihovog obrazovanja.

Podsetimo, kako je Telegraf ranije pisao, u toku je javna rasprava o Nacrtu plana za optimizaciju mreže zdravstvene zaštite - Masterplan, koja traje do 22. februara, a njime je predviđeno i gašenje studentskih poliklinika, odnosno da one budu pripojene domovima zdravlja.

To bi značilo da bi samo u Beogradu 90.000 aktivnih kartona bilo "prebačeno" u Dom zdravlja Vračar, koji brine o 50.000 Beograđana. I tako redom u Nišu, Novom Sadu...

Ministarstvo zdravlja započelo 10. februara završne javne konsultacije o Nacrtu

Ministarstvo zdravlja započelo je 10. februara završne javne konsultacije o Nacrtu plana optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite (Masterplan), čiji je cilj da u narednih 15 godina, kroz novu organizaciju zdravstvenog sistema, obezbedi poboljšanje kvaliteta, pristupačnosti i efikasnosti zdravstvene zaštite i povećanje ekonomske efikasnosti zdravstvenog budžeta.

Studentska poliklinika Studentska poliklinika u Beogradu-Foto: Google Maps

Osnovni postulat izrade i sprovođenja plana je približavanje pacijentu i obezbeđivanje bolje, više ujednačene i pravovremene zdravstvene zaštite za sve građane Srbije.

Kako je ranije izjavio državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko zdravstveni sistem biće podeljen na šest regiona, uz Kosovo i Metohiju, u okviru kojih će građani moći da dobiju najviši kvalitet usluge, bez potrebe da putuju u veće centre.

Masterplan će osigurati i efikasnije poslovanje zdravstvenih ustanova jer predviđa dva modela spajanja tako da ćemo do 2035. njihov broj optimizovati sa 313 na 117, pripajanjem ustanova tamo gde je potrebno i zadržavanjem svih 110.000 zaposlenih, uz nova ulaganja u savremenu opremu i infrastrukturu.

Video: Stavi samo Poslednji pozdrav Đorđu Balaševiću iz kovid bolnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB Mafia

    20. februar 2021 | 13:24

    Ružiću, idi u kafanu, tamo ti najbolje izgleda!

  • MONARHISTA

    20. februar 2021 | 12:34

    UZMITE I PALMU SAD SE PROGLASIO ZA MINISTRA KORONE LEČI MUZIKOM. AKO NE VERUJEŠ GLEDAJ JUTARNJI PROGRAM NA HEPI. DA NAS KOVILJKO NEBI HVATAO SVIRA PALMI NA UVCE PATALO. GLEDAJTE HEPI BOLJE NEGO DA NAS KORONA KLEPI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA