≫ 

Dramatičan pad broja transplantacija: U 2021. presađeno samo 5 organa, čeka ih više od 1.000 ljudi

Od početka ove godine nije transplantirano nijedno srce

  • 4
Rak grlića materice, operacija Foto-ilustracija: pixabay.com

Ove godine u Srbiji je transplantirano samo pet organa, a više od 1.000 ljudi čeka na presađivanje, a najveći problem je nedostatak donora, ističe uoči Dana donora Mladen Todić iz udruženja transplantiranih pacijenata "Zajedno za novi život".

Ovogodišnji Dan donora, 12. oktobar, Evropa dočekuje sa dramatičnim padom broja transplantacija organa, koje mogu da spasu ljudske živote. Zbog pandemije je odloženo više od 10 hiljada operacija, zbog nedostatka kreveta u intenzivnoj nezi i zabrinutosti za lečenje transplantiranih pacijenata, javlja RTS.

Mladen Todić iz udruženja transplantiranih pacijenata "Zajedno za novi život" rekao je za RTS da je u jednom periodu korona zaustavila program transplantacije, ali početkom ove godine program u Srbiji je nastavljen, transplantacioni timovi su se vratili u svoje centre i počeli sa radom.

Todić navodi da su podaci za ovu godinu poražavajući.

- Ni jedno srce od početka ove godine nije presađeno. Dve jetre i tri bubrega su presađeni ove godine, praktično pet života je spaseno, ali to je za celu ovu godinu, za punih devet meseci. Prethodnih godina bilo je i po 40 donora, i spasenih preko 100 života - napominje Todić.

Kako je naveo, više od 1.000 ljudi  trenutno je na nacionalnoj listi čekanja za transplantaciju jetre, srca i bubrega, tojest organa za koje se transplatacija obavlja u Srbiji.

- Najveći problem je nedostatak donora, nedostatak organa, jer džabe mi imamo opremljene transplatacione centre, obučene ljude, kada nemamo donore, Mislim da se u našoj zemlji ne posvećuje dovoljno pažnje toj temi - zaključio je Todić.

Video: Dušan Ristić iz Leskovca dobio je veštačko srce: Sledi transplatacija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    11. oktobar 2021 | 10:03

    Nisu samo presadjivanja u pitanju,ne moze se doci do specijalista,raznih bolesti,a sve kao zbog korone,sve se to smisljeno radi...

  • 👎

    11. oktobar 2021 | 09:49

    То им и јесте био циљ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA