≫ 

"Kriterijume u ocenjivanju spustili smo za 40 odsto": Nastavnici o trci na kraju prvog polugodišta

Nastavnici koji odbijaju da spuste kriterijume u ocenjivanju, trpe posledice, od pritisaka do suspenzija i smanjenja plate, tvrde u prosvetnim sindikatima

  • 13
Deca, škola, maske, učionica, igralište, nastava, razmak, odstojanje, socijalna distanca, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ljuta trka za peticama - tako bi se ukratko mogla opisati atmosfera ovih dana u školama. Kako se bliži kraj prvog polugodišta, tako se ova trka zaoštrava, pričaju nam prosvetari. Pritisci na nastavnike rastu kako bi mnogim đacima zaključili i veće ocene od onih koje znanjem zaslužuju.

Ali, i nevezano za te pritiske, nastavnici su zbog korone ovog polugodišta morali da spuste kriterijume u ocenjivanju za čak 40 odsto, kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

- U razgovoru sa nastavnicima i direktorima škola, došlo smo do zaključka da smo skoro svi morali da spustimo kriterijume u ocenjivanju za 40 do 50 odsto. Razlog je taj što je znanje đaka znatno oskudnije zbog onlajn nastave i učenja od kuće. Ono što su đaci pre korone znali za trojku ili četvorku, sada ocenjujemo peticom - navodi Antić za Telegraf.rs.

Kriterijumi su se spuštali i godinama pre korone, upozorava Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, a onda je onlajn nastava dodatno pogoršala rezultate.

- Učenici u Beogradu su od treće nedelje septembra do pre tri nedelje išli po kombinovanom modelu, što znači da su jedan dan bili u školi a drugi kod kuće. Kada su kod kuće, oni se ponašaju kao da su na raspustu i tu od ozbiljnog učenja nema ništa - objašnjava Markov.

On je već istakao da je decembar paklen mesec za nastavnike jer tada kreće trka za ocenama i pritisci sa svih strana.

- Pritiske vrše roditelji, ali i direktori škola, kojima je stalo da bude što više visokih ocena i da škola bude na dobrom glasu - dodaje on.

Lakša mala matura: Sve više zadataka sa ponuđenim odgovorima

Đaci su inače ove godine zbog pandemije imali i produžen jesenji raspust, pa ih u drugom polugodištu očekuju tri dana nadoknade. 

Shodno spuštanju kriterijuma u školama, pretpostavlja se i da će mala matura biti olakšana kao i prošle godine. Tada je na testu bilo najviše zadataka "otvorenog tipa", sa ponuđenim odgovorima, pa je osmacima tako omogućeno da na završnom ispitu ostvare bolje rezultate.

- Treba imati u vidu da se školska 2020/2021. godina odvijala u posebnim uslovima pandemije kovid 19, koje su diktirale promenu organizacije nastave i učenja i uvođenje nastave na daljinu. Takvi uslovi su doveli do redukcije određenih delova gradiva. Shodno tome, ispitni zadaci su prilagođeni kako po sadržaju, tako i po formi, na način da su pitanja „otvorenog” tipa bila prevedena u zadatke sa ponuđenim odgovorima, gde god je to bilo moguće - navodi se u najnovijem izveštaju Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Video: Kruži snimak kako da odgovarate na online nastavi a da vas nastavnici ne uhvate da varate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kojot

    14. decembar 2021 | 22:10

    Znaci.... mozemo da se pozdravimo sa zlatnim medaljama ubuduce. To znaci da ako neko dete zna za keca, sad ce da dobije trojku! To je zapadnjacki sistem da naprave da ljudi nebudu mnogo pametni, i da moze da se manipulise sa njima kako oni hoce, bas kao sad na zapadu sto se desava, naivnost, nesnalazljivost...

  • Lavica

    14. decembar 2021 | 23:33

    A šta nastavnici da očekuju od dece koja su se cele godine obrazovala ili onlajn ili onlajn preko tv-a!? Bitno je da oni pređu sve po programu ne gledajući koliko su deca izgubljena, kad brzinski prelaze sve lekcije, jer one, zamislite, moraju da se ispredaju! Dragi nastavnici, probajte malo da učite decu a ne samo da ih zatrpavate gradivom koje i ne predajete!

  • Kriterijum

    15. decembar 2021 | 01:11

    Moja zena drzala i drzi kriterijum.Bolje da je cistila u Epsu.Svi dobijali stanove, kredite, deficitarne dodatke, ona nista.Svi nas mrze, rodbina, kolege, prijatelje nemamo.Sva nam vrata zamandaljena.Ali, na takmicenjima i prijemnim njeni djaci medju prvih 20.Sta ima od toga. .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA